[Lawless – Παράνομοι]

Από 25 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους

Κατά την διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, μια συμμορία, που αποτελείται από τα αδέρφια Bondurant (Shia LaBeouf, Tom Hardy και Jason Clarke), δρα στην πρωτεύουσα του λαθρεμπορίου αλκοόλ, στο Franklin County της Virginia, παράγοντας και πουλώντας ποτά. Ο διεστραμμένος αναπληρωτής Charles Rakes (Guy Pearce) προσπαθεί να τους εξοντώσει και να βρει και να καταστρέψει το εργαστήριό τους. Το γκανγκστερικό αυτό δράμα είχε παγώσει για δύο χρόνια, λόγω οικονομικό δυσκολιών, αλλά τελικά υλοποιήθηκε.

Το Lawless έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ των Καννών, παίρνοντας μέτριες κριτικές.

Σε σκηνοθεσία του John Hillcoat και σενάριο του μοναδικού Nick Cave, ακολουθεί έναν σίγουρο δρόμο. Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και σε μια ιστορία που από μόνη της είναι ενδιαφέρουσα. Φαίνεται ότι δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό.

Η ταινία σε βάζει αμέσως στο κλίμα και αυτό το πετυχαίνει με πολλούς τρόπους, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι αποδίδει σωστά την εποχή. Είτε με την σκηνογραφία (σκηνικά, ρούχα κτλ), είτε με κάποιες αναφορές στην περίοδο εκείνη (διαχωρισμός λευκών-μαύρων), είτε με την εξαιρετική μουσική. Η μουσική είναι του Nick Cave και είναι ό,τι πρέπει για αυτή την ταινία. Χωριάτικα τραγούδια, ωραίες φωνές, μελωδικοί ρυθμοί.

Το Lawless χωλαίνει, όμως, κάπου στον ρυθμό. Αρχίζει δυνατά και σε κρατά σε ένταση για να δεις τι θα γίνει παρακάτω. Πολύ σύντομα, όμως, κάνει κοιλιά. Αν και καλή, η εξέλιξη της ιστορίας είναι αργή. Και φτάνοντας στο τελευταίο μέρος της ταινίας παίρνει πάλι τα πάνω της, χωρίς, όμως, να απογειωθεί.

Κι εκεί που είχε πάρει τα πάνω της η ιστορία (και η ταινία) και σε είχε σε μια ένταση, έρχεται μια σκηνή προς το τέλος που περιμένεις να δεις κάτι θεαματικό, αλλά σου δείχνει κάτι απλοϊκό και σε απογοητεύει. Και η τελευταία σκηνή έρχεται για να σε αποτελειώσει, δείχνοντας τι απέγιναν οι ήρωες, χωρίς να θες πραγματικά να μάθεις.

Από την άλλη πλευρά, έχει ένα πολλά υποσχόμενο καστ. Με καλές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές μέχρι και τους λιγότερο προβεβλημένους χαρακτήρες, κάπου πάλι χάνεται. Ο Hardy πότε είναι καλός και πότε όχι. Υποδύεται έναν τυποποιημένο χαρακτήρα και η ερμηνεία του βασίζεται σε μια μανιέρα. Αυτό οδηγεί σε μια αντιπάθεια, κυρίως του ήρωα. Ο Shia LaBeouf, αντίθετα, καταφέρνει να ξεχωρίσει και να σε παρασύρει, δίνοντας μια ήρεμη, χωρίς υπερβολές ερμηνεία. Οι πιο αξιομνημόνευτοι, όμως, είναι ο Guy Pearce και ο Gary Oldman, με τον πρώτο να παίζει με μανία έναν σούπερ αντιπαθητικό τύπο και τον δεύτερο να κλέβει την παράσταση, παρά την σύντομη εμφάνισή του.

Με ωραία πλάνα και γεμάτα κάδρα, η ταινία είχε κάποιες δυνατές στιγμές. Η σκηνή της εκκλησίας ξεχωρίζει. Ίσως το art department, βέβαια, να το παράκανε με τις πολλές vintage πινακίδες για σόδα και τα αμάξια, αλλά φαίνεται το πάλευε.

Το Lawless ασχολείται και με το θέμα της επιβίωσης και της οικογενειακής αφοσίωσης, που αν και προβλέψιμα, τα αποδίδει ωραία.

Όπως είπα και πιο πριν, το Lawless ήθελε κάτι πιο θεαματικό. Ίσως κάνει επιτυχία στο box office.

Σκηνοθεσία: John Hillcoat

Σενάριο: Nick Cave, Matt Bondurant

Ηθοποιοί:  Shia LaBeouf, Tom Hardy, Gary Oldman, Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Jason Clarke,Guy Pearce

Εταιρεία Διανομής: ODEON

Χριστίνα Φακίνου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.