Live Report: Η Σοφία Κουρτίδου στο Ρυθμό Stage

Sofia KourtidouMUSIC σαλαλάλα @ Roadstory.gr by Γιάννηs Σκόδραs (guest άποψη: Σταυριανός Κιναλόπουλος)

Εφόσον είμαι καινούριος εδώ, ας το πάρω από την αρχή. Στάση 1: Ρυθμός Stage@Ηλιούπολη. Πήρα τον Σταυριανό (αυτός γράφει για τα θεατρικά-είναι ο κουλτουριάρης) να πάμε για μπύρα και κυρίως για Σοφία Κουρτίδου. Ναι, το κορίτσι με το αφάνα κόκκινο μαλλί και τους φιόγκους, αλλά περισσότερο με την ιδιαίτερη φωνή! Όσοι λοιπόν δεν την γνωρίζετε, βγάλτε τεφτέρι και γράψτε προσεκτικά και με όμορφα γραμματάκια, ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΡΤΙΔΟΥ. Μετά από τρεις ώρες προγράμματος έβγαλα ένα συμπέρασμα. Η μουσική δεν έχει όρια κι αυτή η κοπέλα είναι τουλάχιστον ξεχωριστή. Ξέρω, αυτά είναι δύο συμπεράσματα, αλλά τι να πεις… Στο θέμα μας τώρα. Η Σοφία τρέλανε την playlist μας. Ξεκίνησε με το Μάλιστα Kύριε του Ζαμπέτα σε διασκευή, ύφος, attitude Nina Simone! Ω ναι! Κάτι ανάλογο έκανε με το Νύχτες Μαγικές του Τσιτσάνη α λά Luis Armstrong. Ααα και να μην ξεχάσω και την κωμικοποίηση του Νe Μe Quitte Pas, ως  Κυτ-τα-ρίτι-δα! Το πιο περίεργο σε αυτό δεν είναι η διασκευή αλλά… ότι αρέσει! Σε μένα, στον Σταυριανό, στα γύρω τραπέζια, στον σερβιτόρο που τέντωνε το αυτί προς τη σκηνή με θαυμασμό.

Συνένοχοι στο έγκλημα ένας τρομπετίστας, ένας ντράμερ, ένας πιανίστας και ένας μπασίστας, τους οποίους η Σοφία συστήνει χιουμοριστικά έναν-έναν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης (τα παιδιά παίζει να είναι η καλύτερη μπάντα στην Ελλάδα). Μετά από λίγο, τους διώχνει όλους από την σκηνή. Νόμισα ότι τελείωσε το πρόγραμμα. Φευ. Απλώς δεν τους χρειαζόταν. Ως πολυεργαλείο πρώτης ποιότητας και ως η πρώτη που έφερε το live looping* στην Ελλάδα, μας έδειξε για ποιο λόγο η φωνή θεωρείται το σημαντικότερο μουσικό όργανο. Το μαγικό σημείο που το beatboxing** συναντά μια υπέροχη φωνή.

Sofia Kourtidou 1 Η Σοφία συνέχισε να μας εκπλήσσει  με τις δυνατότητες της όλο το υπόλοιπο της βραδιάς loopαροντας κομμάτια όπως το Fever και το Rhythm is a Dancer.Κι εφόσον φτάσαμε ως εδώ και έχει μείνει μόνο μία Πέμπτη (αυτή στις 17 του μήνα) για να πάτε, ΝΑ ΠΑΤΕ. Υ.Γ.: Θα ήταν άδικο εδώ να μην προσθέσω την καταπληκτική επικοινωνία που πλάθει η Σοφία με το κοινό. Σε αντίθεση με το κλασσικό “Καλώς ήρθατε/Είμαστε καλά/Θα περάσουμε υπέροχα μαζί”, σε κάνει να νιώθεις κομμάτι αυτού που κάνει.

Guest άποψη Σταυριανού: Το φινάλε όπου διασκεύασε ως ρεμπετικομοιρολόι το Πες το μου Ξανά, του Βέρτη, ήταν ανατριχιαστικό. Ααα…και αυτό το γέλιο της…γαργαλιστικό/αυθεντικό/κολλητικό.

*Live Looping: Μέσω ενός μηχανήματος που ηχογραφεί και επαναλαμβάνει, ένας καλλιτέχνης μπορεί και δημιουργεί ένα μουσικό σύνολο εντελώς ζωντανά, παίζοντας μόνος του αυτό που θα έπαιζαν όλα τα όργανα.

**Beatboxing: Αποκαλείται η τέχνη της παραγωγής φωνητικών ήχων σε μίμηση μουσικών οργάνων, κατά κύριο λόγο κρουστών.

Ρυθμός Stage
Μαρίνου Αντύπα 38,
Ηλιούπολη, 210 975 0060

Γιάννης Σκόδρας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.