Oblivion – Λήθη

Από 18 Απριλίου στους κινηματογράφους

Ούσα μεγάλη fan της επιστημονικής φαντασίας είχα υψηλές απαιτήσεις όταν βρέθηκα στην αίθουσα για να παρακολουθήσω το “Oblivion” , μεταφορά της ομώνυμης γραφικής νουβέλας που υπογράφει επίσης ο σκηνοθέτης μας , Κοζίνσκι .  Mάλλον πολύ ψηλότερες από ότι έπρεπε.

Βρισκόμαστε στο 2077, σε ένα μετ-αποκαλυπτικό  περιβάλλον (του οποίου η πειστική αποτύπωση επιτυγχάνεται με την λήψη πλάνων από  την μακρινή Ισλανδία και την ακόμη μακρινότερη Λουιζιάνα), σε μια ερημωμένη γη . Φτάσαμε λοιπόν σε αυτό το σημείο , εφόσον το  2017 (δηλαδή αύριο-μεθαύριο, αρματωθείτε!) δεχόμαστε επίθεση από ένα εξωγήινο είδος , οι Scavs όπως αποκαλούνται,  που καταστρέφει την σελήνη μας και παραλίγο να καταστρέψει την Γη, την οποία όλοι οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει κι έχουν εγκατασταθεί στον «Τιτάνα», όπου προβλέπεται να μεταφερθούν κι οι πρωταγωνιστές  μας σε 2 εβδομάδες.

Για να συστηθούμε όμως επιτέλους με το πρωταγωνιστικό μας δίδυμο, πρόκειται για τον Τζακ Χάρπερ (Tom Cruise) και την Βίκα(Andrea Riseborough) . Κατοικούν χιλιάδες πόδια πάνω από την επιφάνεια της Γης σε ένα άκρως μινιμαλιστικό(όπως τείνουμε να φανταζόμαστε τις κατοικίες του μέλλοντος) παλάτι. Τα καθήκοντα τους συμπεριλαμβάνουν την συντήρηση κάποιων μηχανημάτων που ονομάζονται «ρομποτικά». Συγκεκριμένα ο Τζακ κατεβαίνει  στην Γη με το υπερσύγχρονο εντομοειδές  αεροπλάνο του ενώ η Βίκα παραμένει στο αιθέριο παλάτι τους, δίνει συμβουλές στον Τζακ και επικοινωνεί με το «Τετ», κάτι σαν τον πύργο ελέγχου που θα αποτελούσε και το μεταβατικό στάδιο, ώστε να βρεθεί τελικά  το ζεύγος στον «Τιτάνα».  Όταν όμως  ένα προπολεμικό σκάφος πέφτει στην Γη κι ο Τζακ καταφέρει να σώσει μόνο ένα μέλος του πληρώματος, μια γυναίκα (Olga Kurylenko ή ίσως πιο γνωστή ως το κορίτσι του James Bond στο «Quantum of Solace» ) που , παρά την αναγκαστική διαγραφή μνήμης,  επιμένει να εμφανίζεται στα όνειρα του ξανά και ξανά, αρχίζει να αμφιβάλλει για την πραγματικότητα γύρω του κι όπως αποδεικνύεται όχι αδίκως.

Αρχικά λοιπόν κι όσον αφορά το ζευγάρι των πρωταγωνιστών στην απεικόνιση  τους κυριαρχεί το πλέον κλασικό κλισέ των ταινιών δράσης που θέλει τον άνδρα ριψοκίνδυνο τολμηρό, ίσως ακόμη και λίγο επιπόλαιο,  και την ελκυστική γυναίκα , άψογη αλλά περισσότερο  συγκρατημένη και  προσκολλημένη στους κανονισμούς. Ο πρώτος ως άλλος Οδυσσέας βγαίνει κι αντιμετωπίζει την Σκύλα και την Χάρυβδη, τους Κύκλωπες και τους Λεστριγονες κι η δεύτερη ως Πηνελόπη τον περιμένει υπομονετικά και φροντίζει όλα να κυλανε ομαλά στο ουράνιο παλάτι ενώ για να μην μοιάζει τελείως άβουλη ενίοτε δίνει συμβουλές στον Τζακ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως  αυτή η κατανομή των ρόλων μοιάζει πολύ κοντινή με την οικογένεια του αμερικάνικου ονείρου .

Πέραν αυτού οφείλω να παραδεχτώ  την χρήση πολύ εντυπωσιακών εφέ για να αναπαρασταθεί η κατεστραμμένη Γη , το φουτουριστικό περιβάλλον , τους  Scavs και τις σκηνές δράσης. Ωστόσο δεν μπορώ παρά να σημειώσω πως οι εικόνες θυμίζουν πολύ παλιότερα αριστουργήματα του κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας και το συνολικό θέαμα μοιάζει πλέον υπερβολικά οικείο για μια ακόμα ταινία. Το ίδιο μάλλον ισχύει και για τον ρόλο του  Cruise, ο οποίος παρότι γοητευτικότατος πρέπει μάλλον να πάψει να υποδύεται τον ίδιο χαρακτήρα σε κάθε του ταινία. Κλείνοντας, σχετικά με το τέλος της ταινίας, το οποίο φυσικά και δεν θα αποκαλύψω, είναι δυστυχώς πιο αναμενόμενο κι από την ατάκα «Πως ψήλωσες, πως μεγάλωσες!» των γιαγιάδων όταν αντικρίζουν τα εγγόνια τους.

Παρόλα αυτά αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με παλαιότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας τότε πιθανότατα θα είναι σε θέση να απολαυσει και αυτήν χωρίς να βαρεθεί και γι α να είμαι απολύτως δίκαιη φαίνεται πως το Χόλυγουντ έχει επενδύσει πολύ χρήμα σε αυτήν την ταινία και αυτό ως έναν βαθμό αποδίδει.

Σκηνοθέτης: Joseph Kosinski
Σεναριογράφοι: Joseph Kosinski , Karl Gajdusek
Πρωταγωνιστούν: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko
Διάρκεια:  126 λεπτά
Διανομή: UIP

Έλενα Στεφανάτου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.