A Real ArtStory – Όταν ένας Έλληνας θέτει σε κίνηση τον Βαν Γκογκ (Βίντεο)

«Έναστρη νύχτα» –  Βίνσεντ Βαν Γκογκ, 1889
«Διαδραστική εκδοχή της έναστρης νύχτας» – Πέτρος Βρέλλης, 2012

starry nightΞεκίνησα τον πρόλογο 5 φορές και τον έσβησα. Γιατί; Γιατί πίσω από το όνομα του Πέτρου Βρέλλη δεν ήξερα τι χαρακτηρισμό να βάλω. Το βιογραφικό του λέει: Πτυχιούχος του «Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Η/Υ» της πολυτεχνικής σχολής Πατρών και του «Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάζεται ως ηλεκτρολόγος μηχανικός από το 1999. Στον ελεύθερο χρόνο του εξερευνά τις δυνατότητες που προσφέρουν τα «νέα μέσα», δηλαδή οι ψηφιακές τέχνες και οι διαδραστικές εγκαταστάσεις. Έχει πάρει μέρος σε διάφορες εκθέσεις τέχνης και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πως να τον χαρακτηρίσεις με μια λέξη αυτό τον άνθρωπο; Εγώ θα τον πω… καλλιτέχνη της τεχνολογίας! Ενώ εκείνος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως δημιουργό αντισυμβατικών παιχνιδιών»

Σημασία δεν έχει ο τίτλος… αλλά το γεγονός ότι η δημιουργικότητα του Πέτρου Βρέλλη και η διάθεσή του για… «σκάλισμα» φέρνουν μπροστά στα μάτια μας τον κινούμενο Βαν Γκογκ! Η διαδραστική εκδοχή της «Έναστρης Νύχτας» μετατρέπει την αίσθηση ροής του πρωτότυπου έργου σε πραγματική κίνηση (animation). Πιο απλά, δίνεται η δυνατότητα με μια απαλή κίνηση του χεριού επάνω στην οθόνη να αλλάξει κανείς την κίνηση του ανέμου, να δημιουργήσει νέα κτίρια αλλά και ήχους από το περιβάλλον. Επιτρέπει, δηλαδή, στο θεατή να αγγίξει το έργο και να αλληλεπιδράσει μαζί του, αλλάζοντας την ροή της κίνησης, ενώ παράλληλα με την κίνηση ανταποκρίνεται και η μουσική. Κάθε επίδραση είναι προσωρινή και σύντομα το έργο επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση.

Και για όσους ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει… Πολύ απλά μας λέει ο Πέτρος ότι ο υπολογιστής παίρνει το ρόλο του Van Gogh και ζωγραφίζει ξανά τον πίνακα, ξεκινώντας από το λευκό καμβά και βάζοντας μία-μία 80.000 πινελιές! Βέβαια η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει αυτό είναι ασύλληπτη. Ο πίνακας φτιάχνεται συνεχώς από το μηδέν 30 φορές το δευτερόλεπτο. Έτσι μας δίνεται η ψευδαίσθηση της κίνησης!

6 μήνες ασταμάτητης δουλειάς, δουλειάς, που όπως λέει ο ίδιος, είχε χαρακτηριστικά ύπνωσης και ένα απλό upload στο Youtube ήταν αρκετά για να γίνει το έργο του Πέτρου Βρέλλη παγκόσμιο viral. Τα social media έβαλαν και αυτή τη φορά το «χεράκι» τους γνωστοποιώντας αυτό το μοναδικά υπέροχο εγχείρημα και φυσικά τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά sites αλλά και παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα «τσίμπησαν» την είδηση κάνοντας τον παγκοσμίως γνωστό!

Starry Night - Petros Vrellis

Η διαδραστική Έναστρη Νύχτα και σε application

Η συνεχής προτροπή του κοινού οδήγησαν και στη δημιουργία του Starry Night Interactive Animation για iPhones και iPads. Ήταν κάτι που ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό του δημιουργού και μάλιστα προβληματίστηκε αρκετά έως ότου πάρει την τελική απόφαση. Από τη μια πλευρά η οθόνη τους είναι μικρή και οι δυνατότητές τους περιορισμένες. Από την άλλη όμως, προσφέρουν την άμεση εμπειρία της διαδραστικής τέχνης παρακάμπτοντας το συμβατικό τρόπο έκθεσης σε μουσεία και gallery. Έτσι, ανοίγεται μια νέα δίοδος επικοινωνίας μεταξύ του δημιουργού και του κοινού.

Μιλώντας με αριθμούς, μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει κατέβει πάνω από 100.000 φορές!

zoe

 

 

 

Ζωή Καρασουλτάνη
zoi.roadstory@gmail.com

 

Διαβάστε επίσης:

A real ArtStory – Β. Δημητρίου: Η ζωή του μια τεράστια κινηματογραφική αφίσα

A real ArtStory: S. Dali – W. Disney: Μια συνεργασία – animation που ολοκληρώθηκε 58 χρόνια μετά

Ανίχνευση σεισμού μέσω smartphone. Ίσως όχι και τόσο μακρινό όνειρο!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.