A Real ComicStory – «Τα παίξαμε» όλοι μαζί στη 12η Έκθεση Κόμιξ και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών

Η 12η Έκθεση Κόμιξ και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Θεσσαλονίκης είναι γεγονός. Πλήθος κόσμου, κάθε ηλικίας βρέθηκε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 12ης Έκθεσης Κόμιξ και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών με τίτλο «Τα παίξαμε».

comics eksofullo

Πρόκειται για την 3η συνεχόμενη χρονιά που η έκθεση πραγματοποιείται στο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης παρέχοντας στους επισκέπτες μια όσο ουσιαστική εμπειρία, τόσο από πλευράς ποιότητας και πλούτου των εκθεμάτων, αλλά και από πλευράς συμπληρωματικών ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων.

Το RoadStory.gr βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης και σας μεταφέρει όλο το κλίμα, προτρέποντας τον καθένα από εσάς να επισκεφτεί τη 12η Έκθεση Κόμιξ και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών για να τα… παίξετε!

Ξεφυλλίσαμε κόμιξ κάθε 10ετίας στο παζάρι εκδόσεων και καταστημάτων, που λειτουργεί μέσα στην έκθεση, στο οποίο συμμετέχουν οι εκδόσεις Jemma Press, Πρωτοπορία, Web Comics, Inksitu, Ένατη Διάσταση καθώς και η Λέσχη Φίλων Κόμιξ και τα βιβλιοπωλεία Ι.Κανίογλου και Λεξικοπωλείο (με γαλλόφωνες κομιξικές εκδόσεις), αλλά και τα καταστήματα Hobby Gallery, Anime House, Playhouse και Ηobby Games με έξυπνα επιτραπέζια παιχνίδια και κατασκευές. Παλαιές και νέες εκδόσεις comics και επιτραπέζια παιχνίδια, σε πολύ φιλικές τιμές περιμένουν τους επισκέπτες, μυημένους ή μη στην τέχνη του κόμιξ!

comics15

Παρόντες στο χώρο βρήκαμε και τους συλλόγους επιτραπέζιων παιχνιδιών «Ωρίωνας» από την Καβάλα και την «Ομάδα Παιχνιδιών Ρόλων και Φαντασίας Θέρμης», οι οποίοι εκθέτουν διαδραστικές μακέτες/παιχνίδια με τις εξής ιστορικές θεματικές:

  • «Η μάχη των Θερμοπυλών»: γιατί δεν ήταν μόνο ο Λεωνίδας και οι 300 Σπαρτιάτες του που υπερασπίστηκαν την ελληνική τιμή στα συγκεκριμένα στενά…
  • «Η μάχη του Δημητριτσίου» ή το πως ελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από την… Νορμανδική κατοχή! Ελάχιστα γνωστό είναι το πώς αυτό το σημερινό μικρό χωρίο του νομού Σερρών έπαιξε ρόλο στην απελευθέρωση  της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους ξένους Νορμανδούς κατακτητές.
  • «Η μάχη της Λειψίας» ή αλλιώς 200 χρόνια από τη Μάχη των Εθνών! Θεωρείται η μεγαλύτερη μάχη της ιστορίας μέχρι πριν από την έναρξη του ‘Α Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι επισκέπτες της εκθέσεως μπορούν να δούνε  από κοντά τις μακέτες για να παίξουν αλλά και να διδαχθούν ιστορία!

comics1

Στην διάρκεια της εκθέσεως θα στηθούν και πολλά επιτραπέζια παιχνίδια επίδειξης και συμμετοχής, με πολλά έπαθλα για τους συμμετέχοντες επισκέπτες και απευθυνόμενα σε όλες τις ηλικίες.

Ο Νίκος Δαλαμπύρας, συντονιστής της διοργάνωσης, άνοιξε την έκθεση τονίζοντας το σκοπό της που δεν είναι άλλος από το να έρθει ολοένα και περισσότερος κόσμος πιο κοντά στα κόμιξ και τα επιτραπέζια παιχνίδια.

Εμείς κατά την περιήγησή μας στο χώρο της έκθεσης ξεχωρίσαμε κάποια από τα έργα, μεταξύ των οποίων και «Τα παιχνίδια της ζωής» της αρχάριας στην εικονογράφηση Σμαρούς Τεκίδου, η οποία επέλεξε να κάνει το κόμιξ της πιο διαδραστικό, καλώντας τον επισκέπτη να επιλέξει τα δικά του βήματα στο προτεινόμενο παιχνίδι και καταλήγοντας ο καθένας στο δικό του αποτέλεσμα. Αυτό κάνει το έργο της Σμαρούς ακόμη πιο ενδιαφέρον και αξιοπρόσεκτο. Η ίδια μας ενημέρωσε ότι είναι η πρώτη της προσπάθεια να δημιουργήσει το δικό της κόμιξ. «Η προετοιμασία διήρκησε μερικούς μήνες, από τη σύλληψη της ιδέας ως την τελική του παρουσίαση, ωστόσο η χαρά της δημιουργίας είναι μεγάλη, που ξεχνάει κανείς τον κόπο που κατέβαλε.»

comics17

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην φετινή διοργάνωση comics θα παρουσιαστούν τα εξής:

1) Εργαστήριο comics: «Εισαγωγή στα comics»

Δευτέρα 25 εώς Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, 10.00 π.μ. εώς 14.00 μ.μ. , Γαλλικό Ινστιτούτο

Παρουσίαση-επιμέλεια: Νίκος Δαλαμπύρας (φιλόλογος, εκδότης, ραδιοφωνικός παραγωγός)

Αναλόγως με την ηλικία των συμμετεχόντων το εργαστήριο/εισαγωγή αυτό θα έχει τις εξής κατευθύνσεις:

α) Για παιδιά δημοτικού:

Το comics ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας έχει την δική του «ορθογραφία» . Μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ζωγραφικής, οι μαθητές μαθαίνουν την βασική «γραμματική και συντακτικό» αυτού του μέσου.

β) Για παιδιά γυμνασίου-λυκείου:

Το comics είναι άμεσα συνυφασμένο με την πρόοδο της τυπογραφίας. Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία αυτού του μέσου, με αναφορά στο ευρωπαϊκό-γαλλικό παράδειγμα. Ακολουθεί μια  αναφορά στα εργαλεία του δημιουργού και στους βασικούς σχεδιαστικούς κώδικες επικοινωνίας του comics.

  Για πληροφορίες-κρατήσεις, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνούν με την κα Μαρία Σπανούδη (τηλ. 2310 821 231 (103), mspanoudi@ift.gr).

Ελεύθερη συμμετοχή, αριθμός θέσεων 25

Διάρκεια: 1 ώρα και τριάντα λεπτά

 

3) Εργαστήριο «Manga»

A΄ Μέρος: Σάββατο 23 Νοεμβρίου, 18.00 μ.μ. , Γαλλικό Ινστιτούτο

Τι είναι το manga;  Ιστορική αναδρομή – χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Διάρκεια: 1 ώρα

 

Β΄ Μέρος: Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 17.00 μ.μ. , Γαλλικό Ινστιτούτο

Πως γίνεται ένα manga;   Εισαγωγή στις βασικές αρχές σχεδίασης των manga .  Διαφορές με τα «δυτικά» comics.

Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά

Παρουσίαση: Αλέξανδρος Παπαγιάγκου, Χρύσα Γκούμα, Γιάννης Τεξής, μέλη Inkorrekt.

Eλεύθερη συμμετοχή, αριθμός θέσεων 30

 

4)Εργαστήριο/σεμινάριο σχεδίου: «Σκιά και Φως»

Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 19.00 μ.μ., Γαλλικό Ινστιτούτο

Παρουσίαση: Βαγγέλης Ματζίρης, Υπεύθυνος Σχολής Σχεδίου Comink, Πτολεμαίων 35& Συγγρού, Θεσσαλονίκη

Οι σκιές και το φως παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε ζωγραφική σύνθεση – έτσι και στο comics. Σε αυτό το εισαγωγικό σεμινάριο, θα παρουσιαστούν κάποια βασικά σχεδιαστικά “τρικ» μέσω των οποίων σπουδαίοι σχεδιαστές comics (Frank Miller/Minolta) δίνουν όγκο, βάθος και προοπτική στα σχέδια τους. Θα ακολουθήσει εισήγηση στην ανατομία του ανθρώπινου σώματος. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Ελεύθερη συμμετοχή, αριθμός θέσεων 30

Διάρκεια: 1 ώρα και 20 λεπτά

 

Για την συμμετοχή τους σε όλα τα παραπάνω εργαστήρια , οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν κράτηση στη γραμματεία της έκθεσης, που θα λειτουργεί εντός του εκθεσιακού χώρου ως εξής:

πρωινές ώρες: 10.00 π.μ. εώς 14.00 μ.μ. και απογευματινές ώρες: 17.00 μ.μ. εώς 22.00 μ.μ.

Πληροφορίες:
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
: τηλ. 2310 821 231, www.ift.gr

Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. με 22.00 μ.μ.

Η είσοδος για το κοινό είναι φυσικά ελεύθερη!

 

Κείμενο: Ζωή Καρασουλτάνη

Φωτογραφίες: Κατερίνα Παπαθανασίου

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.