A Real FoodStory – Thessaloniki Food Festival 2013

Με βασικό στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικό προορισμό και με πρωτότυπες δράσεις για τη φετινή, τρίτη κατά σειρά, χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης- Thessaloniki Food Festival 2013, από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2013, σε χώρους του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, σε γειτονιές, σε καταστήματα και επιχειρήσεις της πόλης, στα μουσεία, στις πλατείες και σε χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς της Θεσσαλονίκης.

thes food festival

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, ο Συντονιστής  του Thessaloniki Food Festival 2013, Λευτέρης Ελευθεριάδης και η Ειδική συνεργάτης, για  τα παιδικά προγράμματα του Φεστιβάλ, Σύλβια Κουμεντάκη παρουσίασαν το πρόγραμμα  του Φεστιβάλ Γαστρονομίας και έδωσαν την πολυδιάστατη γαστρονομική ταυτότητα της  πόλης μέσα από μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που μας φέρνουν κοντά στα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Πέγκας δήλωσε παράλληλα πως  «στοχεύουμε στην μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του Φεστιβάλ από το 2014 και  προσδοκούμε να θέτουμε υπό την αιγίδα του γαστρονομικά γεγονότα της πόλης». Επιπλέον, τόνισε ότι τα γαστρονομικά ταξίδια των γεύσεων της Θεσσαλονίκης,  που ξεκίνησαν από το Τορόντο του Καναδά θα συνεχιστούν με δράσεις  μέσα στην τρέχουσα περίοδο στο Λονδίνο, στις  Βρυξέλλες στη Στοκχόλμη και στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Thessaloniki Food Festival.

Η πρόταση για τη Νέα Ελληνική Καντίνα, τα εργαστήρια για παιδιά, τα cooking masterclasses με γνωστούς chef, σε ξενοδοχεία αλλά και στις λαϊκές αγορές της πόλης, τα δρομολόγια – taste the history on the bus με την πολιτιστική γραμμή του ΟΑΣΘ, των Θεσσαλονικιώτικων γευστικών διαδρομών στη νεοελληνική, ποντιακή, πολίτικη κι εβραϊκή κουζίνα, η ελληνική και διεθνής αγορά για την παρουσίαση τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, οι επισκέψεις σε μουσεία, οι δράσεις της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, η «επιστροφή»στο Festival του ήρωα- chef Καραγκιόζη για να μαγειρέψει ελληνικά φαγητά για το Σαράι, είναι ορισμένες μόνο από τις 40 μικρές και μεγάλες δράσεις του Φεστιβάλ ανέφερε ο συντονιστής και του φετινού προγράμματος, Λευτέρης Ελευθεριάδης, παρουσιάζοντας αναλυτικά το πρόγραμμα το οποίο αναγράφεται πλήρως στην ιστοσελίδα του Thessaloniki Food Festival, http://foodfestival.thessaloniki.gr.

Στα σημαντικά παιδικά προγράμματα που εμπεριέχει η δράση αναφέρθηκε η ειδική συνεργάτης του Φεστιβάλ, Σύλβια Κουμεντάκη και επισήμανε: «η διατροφική διαπαιδαγώγηση που προσφέρεται στα παιδιά μέσω της διασκέδασης της ενημέρωσης και του παιχνιδιού είναι πολύ σημαντική για τις διατροφικές επιλογές τους ως ενήλικες», συμπληρώνοντας ότι, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τα παιδιά και για τη φετινή χρονιά. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προβλήθηκε ολιγόλεπτη πρωτότυπη ταινία με τίτλο: «Για μια μερίδα ελευθερία» που αναφέρεται στο παραδοσιακό έδεσμα της Θεσσαλονίκης, την μπουγάτσα και δημιουργήθηκε από ομάδα φοιτητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Α.Π.Θ, στη διάρκεια του μαθήματος «Ταξιδιωτική Δημοσιογραφία-Επικοινωνία και Social Media» στο πλαίσιο βιωματικής γαστριμαργικής εμπειρίας των σπουδαστών. Την ομάδα παραγωγής αποτελούν  οι φοιτητές: Καλλιοντζή Χαρά, Καμήλαλης Θάνος, Λέντζας Γιώργος, Παπαϊωάννου Ιωάννα και Τσαλκιτζόγλου Δήμητρα.

Μάλιστα, για τη φετινή χρονιά ο θεσμός φιλοξενεί πρωτότυπες δράσεις που δίνουν ακόμα πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στο Thessaloniki Food Festival 2013,μερικά από τα οποία είναι:  το ημερήσιο πρόγραμμα γευμάτων σε μουσεία της πόλης, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (πινακοθήκη). Η εκδήλωση αυτή ονομάζεται Yummy Museums και το θέμα του μενού θα είναι εμπνευσμένο από τους πίνακες των μουσείων, ενώ θα συνοδεύεται από σύντομο φυλλάδιο που θα αναφέρεται στο έκθεμα και τη γευστική πρόταση που το συνοδεύει.

Ακόμα, ξεχωριστό χρώμα στη γιορτή του φαγητού στη Θεσσαλονίκη δίνει η προσφορά φαγητού στο τουριστικό λεωφορείο της πόλης, παράλληλα με τις εκδηλώσεις στο δημαρχιακό μέγαρο όλα τα Σαββατοκύριακα που ακολουθούν από την έναρξη μέχρι κα τη λήξη  του φεστιβάλ. Στην εκδήλωση Taste the history on the bus θα σερβίρεται finger food από γεύσεις που πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 2000 χρόνια.

Τέλος, στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι επιτυχημένες δράσεις τρώμε έξω Τρίτη βράδυ καθώς και  «οι Γειτονιές των Γεύσεων» που φέτος θα λάβουν χώρα στα Λαδάδικα, στη Διαγώνιο και στην Πλατεία Ναυαρίνου. Σ΄ αυτό το πρόγραμμα θα συμμετάσχουν από μεζεδοπωλεία και ουζερί μέχρι gourmet εστιατόρια, παραδοσιακά ταβερνάκια και ζαχαροπλαστεία που βρίσκονται εκεί, με παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.