A real HumanStory: «Δείξε μου τον φίλο σου…»

Οι νέοι, ακόμα και οι μεγαλύτεροι όταν ήταν νέοι πίστευαν ότι και οικογένεια να μην έκαναν, πάντα θα είχαν ένα καλό φίλο/φίλη δίπλα τους και δε θα ήθελαν τίποτα παραπάνω από τη ζωή τους εφόσον θα ήταν καλυμμένοι από ανθρώπους.

φιλίαΔυστυχώς οι λυκοφιλίες και οι κυνέρωτες είναι ένα κεφάλαιο από το οποίο κανείς δε γλιτώνει, διαπιστωμένα. Είναι άλλωστε και ο παράγοντας που μας κάνει σοφότερους και οξύνει την κρίση μας, όσο αφορά τους ανθρώπους και τις σχέσεις μας μαζί τους. Οι κακές σχέσεις, όποιου είδους,  μας ωριμάζουν θεωρούσα ανέκαθεν. Είναι ένα τεστ για το πόσο μπορείς να εμπιστευτείς, πόσο μπορείς να συμβουλευτείς και άλλο πόσο μπορείς να κατανοήσεις και να σε κατανοήσουν.

Από το σχολείο θεωρούσα ότι οι καλοί φίλοι είναι το παν στη ζωή. «Οι σχέσεις πάνε και έρχονται όμως οι φίλοι είναι πάντα εκεί». Λάθος. Και δεν το λέω με πικρία, αλλά σαν διαπίστωση. Έτσι είναι η ζωή, όσο μεγαλώνουμε εξελισσόμαστε, αποκτάμε άλλες προταιρεότητες, διαφορετικούς χρόνους και διαθέσεις επικοινωνίας. Με άλλους διατηρείς επαφή, με άλλους όχι. Ίσως και με κανένα και δημιουργείς τελείως νέες.

Μετά τα γλέντια και τα ξενύχτια που είναι ο πλέον εύκολος τρόπος να περάσεις με φίλους στα νιάτα σου, ακολουθεί και ο απολογισμός.  Θεωρώ πως θα μπορούσαμε να διακρίνουμε, αν και δε μου αρέσουν οι ταμπέλες, 5 είδη φιλίας, τα οποία φυσικά μπορεί να μην παραμείνουν στατικά και ένας φίλος μάλιστα να περάσει ή να έχει περάσει από μια «κατηγορία» σε μια άλλη…

Οι αυθεντικοί φίλοι

Είναι οι φίλοι που πιθανόν γνωρίζεις από το σχολείο. Αυτοί είναι παρόντες σε κάθε χαρούμενη και απαίσια στιγμή της ζωής σου. Είναι οι πρώτοι που σου έρχονται στο μυαλό όταν σου συμβεί κάτι καλό ή κακό. Αυτοί θα χαρούν μαζί σου στις χαρές σου, θα τα πιούνε μαζί σου όταν βρείς δουλειά ή σχέση, θα τον/την βρίσουν μαζί σου όταν χωρίσεις και γενικά πάντα θα είναι εκεί να κάνουν καλύτερη τη ζωή σου, όπως κι εσύ τη δική τους άλλωστε, πολλές φορές με ένα τους λόγο ή ένα χαμόγελο. Το κλειδί του αυθεντικού φίλου είναι να μην ασκεί επιρροή πάνω σου και να είναι αντικειμενικός όταν πρόκειται σε κρίσιμες στιγμές. Να μην επηρεάζει την κρίση, απλά ίσως να σου δείχνει ένα άλλο δρόμο σκέψης που αγνόησες.  Ακόμα και όταν έχετε καιρό να μιλήσετε, νιώθεις ότι τελευταία φορά μιλήσατε χτες.

Οι  φίλοι της ώρας

Είναι άτομα που περνάς καλά μαζί τους, δίνουν καλές συμβουλές και μοιράζονται και αυτοί πολλά δικά τους, ωστόσο είναι και λίγο διπρόσωποι. Θα σε θάψουν αν βρουν την ευκαιρία, δε δυσκολεύονται να σου βγάλουν χολή, θα παρατηρήσεις πολλές φορές τη ζήλεια τους (μιας και οι πραγματικοί φίλοι φαίνονται στη χαρά κυρίως) και ώρες ώρες θα σε κάνουν να απορρήσεις τί κάνεις μαζί τους. Και οι δυό σας γνωρίζετε ότι με την πρώτη ευκαιρία εύκολα θα χαθείτε, ιδιαίτερα όταν ένας από τους δυό σας μπει σε σχέση , εφόσον αλλάξει η συχνότητα που βρίσκεστε.

Οι φίλοι party animals

Κοινώς οι φίλοι που καλείς όταν θες να διασκεδάσεις και δεν μπορεί κάποιος άλλος από τους φίλους σου ή όταν απλά θες να βγεις για να περάσεις καλά ή να γκομενίσεις. Τα άτομα αυτά συνήθως έχουν τη διασκέδαση και το πάρτι τρόπο ζωής. Φυσικά η σχέση σου μαζί τους είναι εντελώς επιφανειακή και η μοναδική συμβουλή που περιμένεις ν’ ακούσεις από αυτούς είναι «πάμε να γίνουμε λιώμα».  Οι φίλοι αυτοί μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς όμορφα, δε σου δημιουργούν ωστόσο την αίσθηση να συζητήσεις μαζί τους και πολύ προσωπικά ζητήματα.

φιλία 1

Οι φίλοι της ανάγκης

Είναι τα άτομα που ποτέ δε θα επέλεγες να κάνεις παρέα μαζί τους, με λίγες εξαιρέσεις. Είναι αυτοί οι οποίοι χρειάζονται σημειώσεις, να τους βοηθήσεις να βρούν δουλειά ή να τους γνωρίσεις κάποιον, να τους μεταφέρεις με το αυτοκίνητό σου…αυτοί που γενικότερα χρειάζονται από σένα κάτι και συ σα μητέρα Τερέζα ανταποκρίνεσαι ή επειδή στο μέλλον πρόκειται και συ να ζητήσεις κάποιο αντάλλαγμα. Πέρα από αυτή σας τη συνδιαλλαγή δεν έχετε κάποιο άλλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ούτε και την αίσθηση να μοιραστείτε μαζί τους και φυσικά χάνονται αφού πάρουν αυτό που θέλουν.

Οι φίλοι με προνόμια

Είναι μια πιο σπάνια επαφή, παίζει πολύ και στις ταινίες τελευταία, αλλά υπάρχει. Είναι οι «φίλοι»με τους οποίους μοιράζεσαι το κρεβάτι σου. Μπορεί σε περιόδους σεξουαλικής μοναξιάς να υπάρχει αυτό το άτομο που θα γεμίζει το κενό αυτό. Το πρόσωπο αυτό δεν είναι συνήθως ένα πρόσωπο που το βλέπεις κάθε μέρα, αλλά ένα από τις πολλές «φιλίες» του παρελθόντος, που μετά την εκτόνωση μπορεί κάλλιστα να σε συμβουλεύσει ικανοποιητικά και σε πιθανά προβλήματα καθημερινότητας.

N.B:  Τα άτομα αυτά δε χαίρονται πάντα με τη χαρά σου, όταν αφορά τη βολή τους…

Υπάρχουν και πολλά άτομα που μπορέι να βρίσκεστε κάθε μέρα και να μιλάτε είτε στη σχολή, είτε στη δουλειά, ωστόσο ποτέ δεν έχετε πάει για ένα καφέ μαζί. Αυτούς προτιμώ να τους καταχωρώ στις γνωριμίες που πολλές φορές εξελίσσονται σε υπέροχες φιλίες.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να πεθάνουμε δεν παύουμε να γνωρίζουμε ανθρώπους και να τους δίνουμε μια θέση στη ζωή μας. Οι καλύτερες φιλίες είναι αυτές της ωριμότητάς μας, που είναι δοκιμασμένες και είσαι σίγουρος ότι είναι αυθεντικές.

Φυσικά και πιστεύω ότι  όπως στις σχέσεις μας κρατάμε  μικρό καλάθι κάπως έτσι και με τους φίλους.  Να δίνουμε όχι επειδή θέλουμε να λάβουμε κάτι σε ανταπόδωση, αλλά επειδή το θέλουμε ώστε να μη μετανιώσουμε αργότερα, όταν ξενερώσουμε με κάποια συμπεριφορά. Η προσδοκία είναι αυτή που καταστρέφει πάντα τις σχέσεις, συνεπώς όσο πιο συνειδητοποιημένοι είμαστε στις προσδοκίες που έχουμε από τους φίλους μας τόσο πιο συνειδητοποιημένοι θα είμαστε και στο τι είδους ανθρώπους θέλουμε να μας περιβάλλουν.


Περικλής Καραχάλιας

Περικλής Καραχάλιας
peris.karach@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.