A real MoveStory: Μετακόμιση τώρα… Οδηγίες προς ναυτιλομένους

Ναι σου λέω, προχώρα» μας λέει η αγαπημένη Ελεονώρα στο τραγούδι της, ωστόσο μια μετακόμιση ειδικά όταν είσαι νέος (και όχι μόνο) και δεν έχεις μια είναι ζόρι να προχωρήσει και όχι τόσο ευχάριστη όπως μας προϊδεάζει το τραγούδι, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον

Μετακόμιση 1

Η μετακόμιση απαιτεί σε πρώτη φάση ψυχολογική προετοιμασία όχι μόνο λόγω της αλλαγής περιβάλλοντος, αλλά και όλων των δυσκολιών, σωματικών και οικονομικών που συνεπάγεται. Αν έχεις λεφτά είναι παιχνιδάκι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πακετάρεις τα απολύτως απαραίτητα και τα υπόλοιπα τα εναποθέτεις στις πλάτες των μεταφορέων που πολυ βολικά κάνουν τη βαριά δουλειά. Η όλη μεταφορά θα στοιχίσει καμία 600αρα ευρώ και εσυ θα είσαι χαλαρός και λάιτ. Πληρώνεις ένα μπογιατζή για το βάψιμο και μια παραδουλεύτρα για την καθαριότητα του καινούργιου σπιτιού και την τοποθέτηση των υπολοίπων και όλα μια χαρά.

Αν δεν έχεις και έπιπλα ακόμα καλύτερα, μαζεύεις τα συμπράγαλά σου μόνος, ή με φίλους και μια χαρά.

Ωστόσο αν δεν είσαι σε καλή οικονομική φάση εκεί είναι το πακέτο… Αρχικά αν δε βρεις σπιτι σε καλή κατάσταση (που συμβιβάζεσαι λόγω χαμηλού ενοικίου φυσικά) έχεις το βάψιμο, σε πρώτη φάση, που για ενα μέσο δυαράκι θα χρειαστείς γύρω στα 100 ευρώ για τις μπογιές ( τοίχους και ταβάνια). Αν έχεις φίλους μέσα σε μια το πολύ δυο μέρες θα έχει ολοκληρωθεί. Αν έχεις λεφτά για μπογιατζή, να ξέρεις ότι χρειάζεται 30 ευρώ για κάθε δωμάτιο, 10 για το ταβάνι και έξτρα πόρτες (25 ευρώ η μια) και καλοριφέρ (10 ευρώ)… και θεωρείται και χαμηλή τιμή μάλιστα!!! Αν είσαι μοναχός, κουράγιο και υπομονή…

Μετακόμιση

Μετά απ´ αυτό θεωρητικά θα είσαι έτοιμος για την μετακόμιση, εφόσον βεβαιωθείς ότι τα παράθυρα δε μπάζουν και χρειάζονται μόνωση ή ότι οι βρύσες και τα υδραυλικά ειναι σε μια…αξιοπρεπή κατάσταση. Αν όχι, προσωπική συμβουλή να πληρώσει ο σπιτονοικοκύρης απ’ αυτά που του έδωσες για εγγύηση. Αν πάλι είναι από τις ουρανοκατέβατες επιλογές και δε ζήτησε και αυτά τα αναλαμβάνεις εσύ. Μην το αμελήσεις όμως… δε θες να βρεις βουλωμένο το νεροχύτη ή πλημμυρισμένο το μπάνιο.

Έπειτα, κεφάλαιο μεταφορά. Μια καλή λύση είναι με κάθε αφορμή που θα πηγαίνεις στο καινούργιο σπίτι να μεταφέρεις και κάτι που μπορείς, ώστε να μη μαζευτούν πολλά για το τέλος. Εύκολη λύση για μεταφορά πιάτων και ποτηριών, προσεχτικό αμπαλάρισμά τους σε βαλίτσες με ροδάκια. Η μεταφορά τους γίνεται παιχνίδι και δεν χρειάζονται και οι κλασικές χαζές κούτες.  Η βασική μεταφορά των κυρίων επίπλων και οικιακών συσκευών θα στοιχίσει γύρω στα 160 (στην καλύτερη) με 250 ευρώ. Αν υπάρχει στον περίγυρό σου βανάκι ή αγροτικό αμάξι γλιτώνεις και τα έξοδα της μεταφορικής.

Αφού αδειάσει το παλιό σπίτι είσαι έτοιμος να ιδρώσεις πάλι, για να στήσεις το νέο σπίτι.

Αν είσαι μόνος, χωρίς οικονομική στήριξη από σύντροφο, γονείς ή φίλους μπορείς να ανταποκριθείς σ’ αυτό μόνο με μεγάλο πορτοφόλι. Τα έξοδα είναι πολλά για να τα σηκώσεις μόνος και οι άνθρωποι που θα συναναστραφείς για μια μετακόμιση είναι αρκετά καπάτσοι, ώστε να σου ζητήσουν παραπάνω λεφτά για το οτιδήποτε, από τη μεταφορά μιας μικρής λάμπας έως την τοποθέτηση μιας απλής πρίζας! Χρειάζεται να μη φέρεσαι σαν κουτάβι στις συναλλαγές, ειδικά όταν δε σου δίνουν απόδειξη, ως επί το πλείστον.

Συνεπώς όσο καλο (;) μας κάνει μια μετακόμιση, άλλο τόσο γερό στομάχι χρειάζεται για όσα θα συναντήσεις διεξάγοντάς την συν τη σωματική κόπωση. Ευχή μετά από αυτό το πατιρντί, είναι να σου μείνουν λεφτά στην άκρη για φαγητό.

*Τροφή μου έδωσε πρόσφατα ένας φίλος που με χαμηλά οικονομικά μπήκε σ’ αυτό το λούκι.

Περικλής Καραχάλιας 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.