A Real RoadStory – Ήρεμη επανάσταση μέσα από την 7η Τέχνη

Πριν από τέσσερις περίπου μήνες οι κρατικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί δέκτες με τους οποίους μεγαλώσαμε καλύφθηκαν με μια μαύρη κουρτίνα. Τι κάνουν άραγε οι πρώην εργαζόμενοί της ΕΡΤ σήμερα;

DSC06854-1

Ο σκληρός πυρήνας της συνεχίζει να διαμαρτύρεται για το αντισυνταγματικό της κλείσιμο κάνοντας αυτό που αγαπάει και γνωρίζει καλά, την ενασχόληση του με την τέχνη. Έξω από το κτίριο της ΕΡΤ  στην Αγγελάκη αυτό το καλοκαίρι φιλοξενούνταν ο αυτοδιαχειριζόμενος κινηματογράφος της ΕΡΤ, με εμπνευστές του τον Αλέξη Δερμετζόγλου και τον Δημήτρη Μακρή. «Η Θεσσαλονίκη δεν είχε έναν συγκεκριμένο χώρο, στον οποίο θα προβάλλονται αφιερώματα ταινιών όπως για παράδειγμα φιλμ νουάρ. Επιπλέον, λατρεύουμε τον κινηματογράφο και πιστεύουμε ότι ακόμη και σε περιόδους κρίσεις όλοι πρέπει να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτόν. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο χώρο, στον οποίο οι άνθρωποι δε θα χρειάζεται να πληρώσουν κάποιο αντίτιμο εισιτηρίου» απαντούν όταν τους ρωτώ πως εμπνεύστηκαν την ιδέα.

Παρακολουθώ την τελευταία ταινία που προβάλλεται στο συγκεκριμένο χώρο διότι ο καιρός πια δεν το επιτρέπει. Η ταινία ονομάζεται «Το τέρας» του Μπενίνι και είναι μια διασκεδαστική κωμωδία, γιατί όπως λένε και οι διοργανωτές μας: «όλοι χρειάζονται λίγο γέλιο». Μας προσφέρουν σταφίδες με κονιάκ και έπειτα ζεστό τσάι με λεμόνι και μέλι σε διπλή δόση. Παρά το κρύο η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα ζεστή. Στηρίζουμε έναν αγνό και παράλληλα επιμορφωτικό σκοπό.

«Τα όνειρά μας θα στεγάζονται τον χειμώνα στον κλειστό κινηματογράφο “Αλέξανδρος” που βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αμύνης 1. Εκεί θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο αμερικάνικο φιλμ νουάρ. Ειδικότερα, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 20:00 θα προβληθεί η ταινία «Το γεράκι της Μάλτας» (the Maltese Falcon, 1941) του Τζον Χιούστον και στις 29 Οκτωβρίου στις 21:00 η ταινία «Η Σκύλα» (The scarlet street,1945) του Φρίτς Λάνγκ. Προς το παρόν, όσο δηλαδή μας το επιτρέπει το σήμα είμαστε και σαν τσιγγάνοι στο ραδιόφωνο στη συχνότητα 105,2. Επιδιώκουμε μια ήρεμη επανάσταση ή αλλιώς διαμαρτυρία χωρίς ακρότητες.»

«Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας κινηματογραφικής λέσχης και συνάμα την προβολή αριστουργημάτων της ιστορίας του σινεμά, με υψηλής ποιότητας  κόπιες για ανθρώπους όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων, εντελώς δωρεάν. Σας περιμένουμε.» προσθέτει ο κ. Δερμετζόγλου. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν στο χρόνο αφού βάλουμε τα όμορφά μας ρούχα και βρεθούμε στον χώρο της λάμψης, στο σινεμά.

Οι επόμενες ταινίες που θα προβληθούν θα είναι «Ο Μεγάλος Ύπνος» (the big sleep, 1946) του Χάουαρτ Χοκς και «Ο Ξένος» (The stranger,1946) του Όρσον Γουέλς. Ωστόσο, οι ημερομηνίες αυτών θα καθοριστούν αργότερα, γι’ αυτό όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να παρακολουθούν τα νέα είτε από το ραδιόφωνο είτε από τον κινηματογράφο «Αλέξανδρο», όπου θα διεξάγονται οι προβολές των ταινιών.

Λυδία Καραζαρίφη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.