A Real RoadStory – Αν(ν)άγκη: αΣ.Φ.Α.λώς ο σκοπός τους είναι ιερός

Το άρθρο αυτό είναι ένα μέρος από μία σειρά άρθρων εν είδει ημερολογίου με σκοπό να πληροφορήσει τους αναγνώστες για κρυφές γωνιές της Θεσσαλονίκης (δράσεις- αποδράσεις-διαδράσεις) ή για τα γεγονότα που βιώνουμε καθημερινά και πολλές φορές περνούν απαρατήρητα.

ΚΩΔ: 011

cover_fb

Σωματείο Φίλων Α.Μ.Ε.Α, Δράση για το Κάτι Άλλο.

Το ραντεβού ορίστηκε πολύ εύκολα με τη διαμεσολάβηση ενός φίλου που μου είπε: «Πρέπει να πας. Τα παιδιά κάνουν πολύ καλή δουλειά.» για μια Πέμπτη απόγευμα. Έτσι κι έγινε.

Από το πρώτο βήμα στο χώρο του Σωματείου Φίλων Α.Μ.Ε.Α, Δράση για το Κάτι Άλλο αισθάνεσαι πραγματικά ότι κάτι καλό συμβαίνει εκεί μέσα.  Τα εγκάρδια χαμόγελα και το φιλικό κλίμα σε υποδέχονται πρώτα σε έναν χώρο φιλόξενο όπου δεν μπαίνει κανένα κριτήριο αποκλεισμού όσον αφορά τις ηλικίες και τις περιπτώσεις. «Συμμετέχουμε όλοι μαζί σε ένα κοινό χώρο για εκπαίδευση, ψυχαγωγία και δημιουργική απασχόληση» μου είπε ο Αριστείδης Παπαπουλίδης, πρόεδρος του Σωματείου με σπουδές στην Ειδική Αγωγή.

DSC_0541Όση ώρα συζητήσαμε ήταν ουσιαστική. Με ξενάγησε στους χώρους και μιλήσαμε για το όλο εγχείρημα. Η ιδέα για το σωματείο ξεκίνησε πριν 4 χρόνια από την ανάγκη μιας παρέας από νέα καταρτισμένα παιδιά επιστήμονες να βοηθήσουν συνανθρώπους μας με «ειδικά χαρίσματα» κυρίως από Ιδρύματα, ώστε να κοινωνικοποιηθούν και να απασχολούνται δημιουργικά. Η αρχική ιδέα αφορούσε σε μία ομάδα που θα έπαιρνε αυτά τα άτομα έξω από το χώρο τους το απόγευμα για διάφορες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Όμως αυτό είχε ημερομηνία λήξης, όπως μου εξήγησε ο Αριστείδης. Έτσι, αποφάσισαν να δώσουν άλλη μορφή στην ιδέα τους, πιο συγκροτημένη και σταθερή. Βρήκαν χώρο και σιγά- σιγά εξελίχθηκαν. Σήμερα απασχολούν γύρω στα 30 άτομα, 25 την ημέρα, σε μία πληθώρα από εργαστήρια. Ενδεικτικά αναφέρω ότι υπάρχουν εργαστήρια μπομπονιέρας, πηλού, κεριού, θεάτρου, καλών τεχνών. Όλα υπό την επίβλεψη ατόμων που έχουν σπουδάσει όχι μόνο την τέχνη που διδάσκουν, αλλά έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς και με θέματα ειδικής αγωγής.

DSC04074Στην ερώτηση πώς τα βγάζετε πέρα με τα έξοδα κι όλες τις υποχρεώσεις, η απάντηση από τον Αριστείδη ήρθε αβίαστα: «Σε εμάς η κινητήρια δύναμή μας είναι ο εθελοντισμός. Είναι η λέξη- κλειδί και η βάση μας. Σε κανέναν από όσους συμμετέχουν δεν υπάρχουν δευτέρες σκέψεις. Όλοι μας βοηθάνε. Γονείς, φίλοι. Που αν το καλοσκεφτείς οι τόσες πολλές ώρες που περνούν εδώ αντιστοιχούν περίπου στη μισή τους ζωή. Τα καταφέρνουμε από δωρεές κι από ό, τι εξασφαλίζουμε από τα  προϊόντα των εργαστηρίων που κάνουν τα παιδιά. Βέβαια, η λέξη «εθελοντικό» δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ερασιτεχνικό».

«Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει ή που σας δυσκολεύει;», ρώτησα σχεδόν γνωρίζοντας την απάντηση.

«Στα γραφειοκρατικά ζητήματα έχουμε θέμα. Δυστυχώς υστερούμε πολύ. Δεν έχουμε ούτε την υποστήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας, που θα μπορούσαν να μας διαθέσουν τουλάχιστον έναν από τους πολλούς χώρους που διαθέτουν ή έστω  να υπήρχε μια μικρή βοήθεια στα πάγια έξοδά μας, καθώς πρέπει καθημερινά να παλεύουμε για αυτά.»

421478_457287604283618_1943440481_nΌσο κι αν επέμενα να μου πει ένα όνειρο για το μέλλον ή κάτι που προσδοκά ή έστω μια ευχή για το τι θα ήθελε να πραγματοποιηθεί στο Σωματείο εκείνος ρεαλιστής και ψύχραιμος το μόνο που επιθυμούσε είναι να εδραιωθούν όσα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα με πολύ κόπο. « Να οργανωθούμε ακόμα περισσότερο. Να αναπτύξουμε συγκεκριμένη δομή και τρόπους για να είμαστε λειτουργικοί. Να καλύπτουμε τις ανάγκες των απιδιών γιατί έχουμε ευθύνη απέναντί τους». Θεώρησα την απάντησή του πιο έντιμη από κάθε άλλη που θα μπορούσα να εισπράξω.

Αν κι εσείς θέλετε να βρεθείτε στο χώρο του Σωματείου και να συνδράμετε σε αυτή την προσπάθεια με όποιον τρόπο, δεν έχετε παρά να πάτε στην οδό Βιθυνίας 30 στην Τούμπα ή να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσα από την στην επίσημη σελίδα τους στο facebook.

Άννα Σταματοπούλου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.