A Real RoadStory – Αν(ν)άσταση! Έθιμα του Πάσχα από όλο τον κόσμο

Το άρθρο αυτό είναι ένα μέρος από μία σειρά άρθρων εν είδει ημερολογίου με σκοπό να πληροφορήσει τους αναγνώστες για κρυφές γωνιές της Θεσσαλονίκης (δράσεις- αποδράσεις-διαδράσεις) ή για τα γεγονότα που βιώνουμε καθημερινά και πολλές φορές περνούν απαρατήρητα.

ΚΩΔ: 033

κεντρικήΓια κάποιους είναι μια ακόμα βδομάδα του χρόνου χωρίς καμία διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες. Για άλλους είναι χειρότερη από κάθε άλλη, καθώς προϋποθέτει περισσότερη δουλειά και νεύρα και  λιγότερο ελεύθερο χρόνο για οικογένεια, φίλους και προσωπικές δραστηριότητες. Για κάποιους τρίτους, κυρίως μικρά παιδιά και αδειούχους, είναι εβδομάδα ξεκούρασης, ανεμελιάς και ανασυγκρότησης. Όμως υπάρχουν και εκείνοι οι άνθρωποι για τους οποίους αυτή η εβδομάδα επιτελεί το σκοπό για τον οποίο υπάρχει ουσιαστικά. Είναι εβδομάδα κατάνυξης, περισυλλογής και μετάνοιας.

Διανύοντας, λοιπόν, τη Μεγάλη Εβδομάδα για άλλο έναν χρόνο λίγο πολύ γνωρίζουμε τι συμβολίζει κάθε ημέρα, κάθε έθιμο, κάθε εκκλησιαστικός ύμνος στις λειτουργίες και ποιο είναι το βαθύτερο νόημά τους. Όμως το Πάσχα δε γιορτάζεται μόνο στην Ελλάδα. Γιορτάζεται και σε άλλες χώρες.

Τι θα λέγατε, λοιπόν, να γνωρίζαμε μερικά έθιμα του Πάσχα από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και διάφορες πληροφορίες για αυτή τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης;

Ελβετία: Στη χώρα αυτή στολίζουν τα πηγάδια, τις βρύσες και τα σιντριβάνια. Το έθιμο αυτό φυσικά έχει ως στόχο να τιμήσει το πολυτιμότερο δώρο της φύσης, το νερό, αλλά και για τη νέα ζωή που έρχεται μέσω της άνοιξης.

ελβετία

Νορβηγία: Κάθε Πάσχα το έθιμο επιβάλλει να λύνονται μυστηριώδεις υποθέσεις φόνων.

Γερμανία: Στην περιοχή Saalfeld της ανατολικής Γερμανίας το Πάσχα στολίζουν δέντρο. Είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε πριν από περίπου 50 χρόνια.

γερμανία 2

Βερμούδες: Τη Μεγάλη Παρασκευή πετάνε πολύχρωμους χαρταετούς το οποίο συμβολίζει την ανάληψη του Κυρίου στον ουρανό. Επίσης, κατά την περίοδο του Πάσχα συνηθίζουν να τρώνε κέικ ψαριού.

Νέα Υόρκη: Στην 5η Λεωφόρο οι άνθρωποι προελαύνουν με τα καλά τους ρούχα, για να έχουν καλή τύχη όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Ισπανία: Κάθε Μεγάλη Πέμπτη στήνουν το χορό του θανάτου. Άνθρωποι ντυμένοι με κουστούμια σκελετών συμμετέχουν σε αυτήν την περίεργη μεταμεσονύχτια τρίωρη παρέλαση στους δρόμους της μεσαιωνικής πόλης Verges.

ισπανία

Γαλλία: Στην πόλη Haux τη Δευτέρα της Λαμπρής την ώρα του μεσημεριανού γεύματος ψήνεται μια γιγαντιαίων διαστάσεων ομελέτα στην κεντρική πλατεία φτιαγμένη από 5.000 αυγά.

γαλλία

Πολωνία: Τη Δευτέρα του Πάσχα τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια

Αίγυπτος: Τη Μεγάλη Δευτέρα τρώνε ψάρι που προηγουμένως ήταν θαμμένο στο χώμα.

Ουγγαρία: Τη Μεγάλη Δευτέρα οι άνδρες μαστιγώνουν τις γυναίκες με ένα χειροποίητο καμιτσίκι, έτσι ώστε, σύμφωνα με το μύθο, να διατηρήσουν την ομορφιά και την υγεία τους όλο το χρόνο.

Σουηδία: Τις μέρες πριν το Πάσχα ανάβουν φωτιές και πυροτεχνήματα στους δρόμους για να διώξουν τις μάγισσες που πιστεύουν ότι είναι ανάμεσά τους από τη Μεγάλη Πέμπτη.

σουηδία

 

 

anna st

 

 

 

 

Άννα Σταματοπούλου
anna_stamatopoulou@yahoo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.