A Real RoadStory – Αν(ν)ά-θρεψη: Ο Άγιος Στυλιανός της Θεσσαλονίκης… μεγάλη η χάρη του!

Το άρθρο αυτό είναι ένα μέρος από μία σειρά άρθρων εν είδει ημερολογίου με σκοπό να πληροφορήσει τους αναγνώστες για κρυφές γωνιές της Θεσσαλονίκης (δράσεις- αποδράσεις-διαδράσεις) ή για τα γεγονότα που βιώνουμε καθημερινά και πολλές φορές περνούν απαρατήρητα.

ΚΩΔ: 016

ag stulianos

Στις 20 Νοεμβρίου 2013 το ίδρυμα του Άγιος Στυλιανού άνοιξε για λίγο τις πόρτες του σε μια συνέντευξη τύπου σε ανθρώπους που μπορούν και θέλουν να προβάλλουν και να αναδείξουν το έργο του. Φιλοξενηθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του και μας παρουσιάστηκε το έργο το οποίο συντελείται μέσα στο ίδρυμα.

Ο Άγιος Στυλιανός είναι το μοναδικό ίδρυμα στη Βόρεια Ελλάδα που αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος το δικαίωμα σύμπραξης σε υιοθεσίες νηπίων και βρεφών, καθώς επίσης φροντίζει να βρίσκει ανάδοχες οικογένειες σε παιδιά μέχρις ότου βρεθούν στην αγκαλιά της νέα τους οικογένειας ή επιστρέψουν και πάλι στη δική τους. Φυσικά επί χρόνια στο ίδρυμα λειτουργεί και πρότυπος βρεφονηπιακός σταθμός. Σύντομα, όμως, η δράση του Άγιου Στυλιανού θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο.

ag stulianos 1

Στους άμεσους στόχους του ιδρύματος είναι να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα το Δίκτυο Ανάδοχων Οικογενειών με βασικό μέλημα ένα παιδί που έρχεται στο ίδρυμα να μη μένει παραπάνω από 10 μήνες εκεί. Το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί έτσι ώστε το παιδί να βρίσκει γρήγορα ένα οικογενειακό περιβάλλον για να φιλοξενείται, για να αποφευχθούν οι όποιες διαταραχές στην ψυχοσύνθεση του. Ουσιαστική επιθυμία είναι να υπάρχει ακόμα πιο εντατική επαφή με τις ανάδοχες οικογένειες, επιμόρφωση και εποπτεία από την πλευρά του ιδρύματος και να επιτύχουν την 15νθήμερη επαφή του παιδιού με τη βιολογική οικογένεια και τους συγγενείς του.

Στα άμεσα, επίσης, σχέδια του ιδρύματος, δηλαδή από το νέο έτος 2014,  είναι η δημιουργία ενός Συμβουλευτικού Σταθμού για επίτοκες μητέρες και λεχώνες, στις οποίες θα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη, εξετάσεις από γυναικολόγο και επαφή με συμβούλους. Οι γυναίκες που δεν έχουν τα μέσα και τις γνώσεις να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη αυτή περίοδο της ζωής τους θα βρίσκουν ένα στήριγμα, για να καταφέρουν να βιώσουν το αίσθημα της χαράς με τον ερχομό του παιδιού τους.

ag stulianos4

Βασικό πυλώνα αποτελούν οι εθελοντές, που και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το γεγονός ότι παρόλο που συμβαίνει κάτι εθελοντικό δεν είναι και ερασιτεχνικό. Όσοι προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους εκπαιδεύονται και καταρτούνται αναλόγως για τη θέση στην οποία θα απασχοληθούν επικεντρωμένοι πάντα στο να περνάει καλά το παιδί.  Όποιος ενδιαφέρεται για το εθελοντικό πρόγραμμα του ιδρύματος μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του στο www.agios-stylianos.gr.  Στο θέμα των μητέρων που αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα, όνειρο του ιδρύματος είναι η επαναλειτουργία- αναβίωση του Φιλοξενείου της επίτοκης και λεχώνας μητέρας, ώστε να παρέχεται πλήρης στήριξη σε ευάλωτες, κοινωνικά και οικονομικά, γυναίκες στο κρίσιμο διάστημα πριν και μετά τον τοκετό, αλλά και την ομαλή ένταξη στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον.

Αν πρέπει εν τέλει να μιλήσουμε με αριθμούς αυτή τη στιγμή στο ίδρυμα φιλοξενούνται 29 βρέφη σε 24ωρη βάση, ενώ στις εγκαταστάσεις του βρεφονηπιακού του σταθμού εξυπηρετούνται συνολικά 128 παιδιά -25 βρέφη και 103 νήπια,  υπάρχουν 67 εγγεγραμμένοι και εκπαιδευμένοι εθελοντές και 14 ανάδοχες οικογένειες που φιλοξενούν και μεγαλώνουν παιδιά του ιδρύματος.

Άννα Σταματοπούλου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.