A Real RoadStory – Αν(ν)ακαλύψεις με άρωμα γυναίκας!

Το άρθρο αυτό είναι ένα μέρος από μία σειρά άρθρων εν είδει ημερολογίου με σκοπό να πληροφορήσει τους αναγνώστες για κρυφές γωνιές της Θεσσαλονίκης (δράσεις- αποδράσεις-διαδράσεις) ή για τα γεγονότα που βιώνουμε καθημερινά και πολλές φορές περνούν απαρατήρητα.

ΚΩΔ: 025

Genius idea

Ας μιλήσουμε για γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στον κόσμο μας. Ας μιλήσουμε για το πόσο κάποιες κυρίες έκαναν τη ζωή μας ευκολότερη, πρακτικότερη και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα με το να γυρίσουν το γρανάζι του μυαλού τους και να εφεύρουν πράγματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

chocolate-chip-cookiesΞέρετε πόσες γυναικείες εφευρέσεις χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς να το γνωρίζουμε;  Βουτάω το μπισκότο μου με κομματάκια σοκολάτας στον καφέ μου κι ευχαριστώ την Ruth Wakefield που τα έβαλε στη ζωή μας. Το ίδιο να κάνετε κι εσείς από εδώ και πέρα… Κι αν έχετε κάνει τον κόπο και τα πλάσατε εσείς με έναν απλό ξύλινο πλάστη να φέρετε στο μυαλό σας και την Catherine Deiner που εφηύρε τον πλάστη το 1891.

υαλοκαθαριστήρεςΟδηγώντας για τη δουλειά το μάτι χωρίς δυσκολία πέφτει στους υαλοκαθαριστήρες και ο νους ανασύρει το όνομα της Mary Anderson, που ήταν εκεί για μένα πριν από μένα και πιο συγκεκριμένα το 1903 που ανακάλυψε τους υαλοκαθαριστήρες, όταν παρατήρησε πως τις βροχερές μέρες οι οδηγοί σταματούσαν για να σκουπίσουν με δέρμα το παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους.

Αρκετά συχνά μέσα στη μέρα σκέφτομαι την Bette Nesmith Graham που ως δακτυλογράφος από το 1950 ήταν εκείνη που σκέφτηκε ότι τα λάθη μπορούν και πρέπει να διορθώνονται και κυρίως όσα βρίσκονται πάνω στο χαρτί. Έτσι ανακάλυψε το διορθωτικό (μπλάνκο, σβηστικό, όπως και να το πούμε τη δουλειά του την κάνει).

monopolyΜετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά επιστρέφω στο ζεστό σπίτι μου κι για αυτό ευχαριστώ την Alice H. Parker  που ανακάλυψε το κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Οι φίλοι καταφθάνουν και το τραπέζι του σαλονιού γεμίζει με πίτσες και μπίρες. Και τότε ξεπηδά η πληροφορία: «Πριν 7.000 χρόνια στη Σουμέρια και τη Μεσοποταμία μόνο στις γυναίκες επιτρεπόταν η προετοιμασία της μπίρας». Ίσως για αυτό να την αγαπάνε και τόσο πολύ οι άνδρες. Μαζί με αυτά πολύ συχνά η παρέα κολλάει με τη Monopoly. Το όνομα της Elizabeth Magie πάει πακέτο με αυτό το επιτραπέζιο, αφού το δημιούργησε το 1903.

Κι όταν έρθει η ώρα μετά από όλα αυτά να  βάλω την κουζίνα μου σε τάξη τότε σίγουρα μνημονεύω την Josephine Cochran που ανακάλυψε το πλυντήριο πιάτων το 1893, μιας και η υπηρέτριά της δεν της είχε αφήσει τίποτα από την προίκα της.

σκάλα διαφυγήςΓια την ιστορία αναφέρω ότι και η σκάλα διαφυγής και η ιατρική σύριγγα και η σωσίβια λέμβος είναι γυναικείες εφευρέσεις από τις Anna Conelly, Letitia Geer, Maria Beasly το 1987, 1889 και 1882 αντίστοιχα.

Πολύ συχνά ακούμε το χαρακτηρισμό αδύναμο φύλο για τις γυναίκες.

Είναι άραγε ο συνδυασμός της ευαίσθητης ιδιοσυγκρασίας μας και της πολύπλευρης σκέψης μας που ανασύρουν πάντοτε μια αμφιβολία για οτιδήποτε συγχέεται με αδυναμία;

Ανεξερεύνητες -ακόμα κι από το ίδιο μας το φύλο- μέσα στην πολυπλοκότητά μας,  οι γυναίκες, δε θα πάψουμε ποτέ να αποτελούμε αιτία θαυμασμού και λατρείας. Ε;

Μην ξεχάσετε 8 Μαρτίου να ευχηθείτε στις γυναίκες Χρόνια Πολλά. Είναι η μέρα τους!

anna st

 

 

 

Άννα Σταματοπούλου
anna_stamatopoulou@yahoo.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.