A Real RoadStory – Αν(ν)αμετάδοση! Γιατί Ραδιόφωνο…;

Το άρθρο αυτό είναι ένα μέρος από μία σειρά άρθρων εν είδει ημερολογίου με σκοπό να πληροφορήσει τους αναγνώστες για κρυφές γωνιές της Θεσσαλονίκης (δράσεις- αποδράσεις-διαδράσεις) ή για τα γεγονότα που βιώνουμε καθημερινά και πολλές φορές περνούν απαρατήρητα.

ΚΩΔ: 024

radiofono

Όταν καμιά φορά στερεύεις από ιδέες τότε στρέφεσαι εκεί όπου μπορείς να βρεις έμπνευση. Κάπως έτσι προέκυψε αυτό το θέμα. Ήθελα να μιλήσω για το ραδιόφωνο ∙ το ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης που περνά τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια. Ραδιοφωνικοί σταθμοί- σημεία αναφοράς κλείνουν, άλλοι ανοίγουν, κάποιοι αλλάζουν χέρια, ορισμένοι ανανεώνονται, υπάρχουν κι άλλοι που αποτελούν σταθερές αξίες της πόλης μας. Η φίλη Όλγα λέει ότι το ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης ζει στη σκιά του εαυτού του πλέον. Κι αυτή η φράση ομολογουμένως με βάζει σε σκέψεις. Στη σκιά, γιατί κάηκε από τον δυνατό ήλιο; Στη σκιά, γιατί θέλει να ξαποστάσει και ξανά προς τη δόξα να τραβήξει; Στη σκιά, γιατί φοβάται; Στη σκιά, γιατί ξέρει πως ήρθε το τέλος του και αποσύρεται αξιοπρεπώς;

Δε λατρεύω απλώς το ραδιόφωνο, σέβομαι απόλυτα όλους όσοι βρίσκονται πίσω από τα μικρόφωνα, από τις κονσόλες, από όλο αυτό το όνειρο. Άνθρωποι που με τη φωνή τους και τη μουσική τους επιτυγχάνουν να απαλείψουν το πιο πνιγηρό συναίσθημα στον κόσμο ∙ τη μοναξιά.  Ίσως γιατί κι εκείνοι τη γνωρίζουν καλά.

Έτσι, λοιπόν, απευθύνθηκα σε ραδιοφωνικούς παραγωγούς -οι περισσότεροι είναι όχι απλώς γνωστοί στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα-, όλοι τους ιδιαιτέρως αγαπητοί και ο καθένας ξεχωριστός και μοναδικός,  και τους ζήτησα να απαντήσουν στην ίδια ερώτηση:

«Γιατί Ραδιόφωνο…;»

Πήρα απαντήσεις ακριβώς τόσες όσες και οι προσκλήσεις που έστειλα. Δε μου αρνήθηκε κανείς. Σας τις παραθέτω, όπως ακριβώς μου της απέστειλαν, για να διαπιστώσετε κι εσείς ότι κανείς τους δε βρίσκεται τυχαία εκεί που βρίσκεται, αλλά και γιατί ισχύει αυτό που λένε ότι το Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης έχει άλλο αέρα!

Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς!

ΑμανατίδουΜαρία Αμανατίδου

Εκπομπή: RSO Breakfast
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα- Παρασκευή 8-12 π.μ
Σταθμός: RSO 91,7
Απάντηση: Όπως έχει πει και ο αγαπημένος μου φιλόσοφος Λούντβιχ Βίτγκενστάιν : Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας. Αυτό. Δεν έχω απάντηση στο γιατί , το γιατί μου είναι στο αέρα!

 

ΒασιλάκηΜαρία Βασιλάκη

Ημέρες και ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 12:00-15:00
Σταθμός: κοσμοράδιο 95,1
Απάντηση: Γιατί απλά το ραδιόφωνο είναι μαγεία! Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να σε ακούει κάποιος και να σε φαντάζεται όπως θέλει. Έχω περάσει από την θέση του ακροατή και ξέρω πως είναι. Όταν μπαίνω στο στούντιο ό, τι και αν με απασχολεί μένει έξω από την πόρτα και πραγματικά γίνομαι άλλος άνθρωπος. Προσπαθώ να μεταφέρω την θετική μου ενέργεια στον ακροατή και πιστεύω πως το καταφέρνω!!! Για μένα το ραδιόφωνο είναι τρόπος ζωής…

 

ΒαλβογελάκηςΑντώνης Βλαβογελάκης

Εκπομπή: RSO Breakfast
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα- Παρασκευή 8-12 π.μ
Σταθμός: RSO 91,7
Απάντηση: Aχ… μην ξύνεις πληγές… με στοιχειώνει αυτό το «γιατί» από την βρεφική μου ακόμη ηλικία… Πήγα σε μάγισσες, σε χαρτορίχτρες, σε ψυχολόγους και υπνωτιστές… Δεν κατάφερα ποτέ να το απαντήσω… Ανυπομονώ να διαβάσω τις απαντήσεις των υπολοίπων, μήπως και βρω το φως μου…

 

ΔασκάλουΔιογένης Δασκάλου

Ημέρες και ώρες: Δευτέρα- Παρασκευή 8:00- 9:00 π.μ & 18:00- 19:00
Σταθμός: 94,5 Ράδιο Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Γιατί είναι άμεσο. Γιατί είναι φρέσκο. Γιατί είναι το απόλυτο μέσο του δημιουργικού αυτοσχεδιασμού. Ο «αέρας» είναι αιθέρας. Άλλους τους συνεφέρνει και άλλους τους λιποθυμά. Το ραδιόφωνο είναι μια συνεχόμενη πρόκληση- πρόσκληση. Ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε με το ραδιόφωνο. Το ραδιόφωνο όσο πιο πολύ το προσέχεις, τόσο πιο πολύ σ’ αγαπά. Και το καταλαβαίνεις παντού. Είναι ίσως το μόνο μέσο που όση αγάπη δίνεις σ’ αυτούς που το παρακολουθούν τόση κι άλλη τόση σου προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι και μάλιστα χωρίς δεύτερη σκέψη. Αγαπώ το ραδιόφωνο γιατί αγαπώ τους ανθρώπους. Το ραδιόφωνο, βλέπετε, είναι σαν τις τηγανιτές πατάτες. Αρέσει σε όλους. Μ’ ακούτε; ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94,5

 

ΑστέριοςΑστέριος Δράγος

Εκπομπή: ΤOP 10
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα- Παρασκευή 16:00- 18:00
Σταθμός: VFM 91.1
Απάντηση: Σίγουρα γιατί «η δημιουργικότητα δεν αρκεί να προέρχεται από το ραδιόφωνο, αλλά να είναι αμφίδρομη»…
Σίγουρα γιατί «στην τηλεόραση, το ερέθισμα οι άνθρωποι μπορούν να το παρακολουθήσουν και να το δουν, ενώ στο ραδιόφωνο θα πρέπει  να το δημιουργήσεις»…
Κάνοντας μια μικρή έρευνα σε τοποθετήσεις διάσημων προσώπων για τον-γεμάτο ιδιαιτερότητες-χώρο του ραδιοφώνου, μου φάνηκαν αυτές οι δυο του μουσικού της jazz, Herbie Hancock, και του σπορτκάστερ, Bob Uecker, οι πιο ταιριαστές με αυτό που σου βγαίνει, όταν έχεις πάρει τη θέση σου πίσω από το μικρόφωνο.

Αμέσως μετά, ίσως να άλλαξα γνώμη και μετά συμφώνησα ξανά. Λοιπόν, αυτό που σου βγαίνει είναι κάθε φορά ξεχωριστό! Ναι, αυτό είναι. Γιατί πολύ απλά, στο ραδιόφωνο εκφράζεσαι, είναι χώρος έκφρασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Και όταν δεν μπορείς να εκφράσεις αυτό που επιθυμείς, δεν υπάρχει επικοινωνία, δεν υπάρχει ψυχαγωγία και διασκέδαση. Όταν αυτές τις μικρές πτυχές της ψυχής και του μυαλού τις εκφράζει κανείς και διαπιστώνει ότι κάποια στιγμή, κάποιοι εκεί έξω, χρησιμοποιούν κάτι από τη φαντασία τους και γίνονται πιο δημιουργικοί ακολουθώντας ή ερμηνεύοντάς το, τότε ναι, υπάρχει επικοινωνία και κάτι περαιτέρω ίσως.

 

ΚουτνουράςΠαναγιώτης Κουντουράς

Εκπομπή: Cinema χωρίς κασκόλ
Ημέρες και ώρες: Κάθε Πέμπτη 18:00- 19:00
Σταθμός: Δημοτικό Ραδιόφωνο 100,6
Απάντηση: Γιατί ραδιόφωνο σημαίνει ένα συναρπαστικό άλμα στο κενό. Ένας ιδιόμορφος τρόπος έκφρασης που με τη δύναμη της μουσικής, του λόγου και της προσωπικής οπτικής των πραγμάτων μεταδίδει και συνθέτει εικόνες που ιντριγκάρουν το φαντασιακό. Δεν ξέρεις ποιος βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο, δεν γνωρίζεις ποιος ή πόσοι ακολουθούν το ταξίδι του ανθρώπου που συνθέτει τις εικόνες αυτές. Ο δημιουργός και η άγνοια για το άγνωστο. Μια παράσταση που στο τέλος δεν κρύβει επιβεβαίωση. Δεν θα ακούσεις το χειροκρότημα, δεν ξέρεις αν θα υπάρχει χειροκρότημα. Καταθέτουμε ένα κομμάτι της αλήθειας μας και ανεβαίνουμε σε μια θεατρική σκηνή με κλειστές όμως τις κουρτίνες. Γιατί ραδιόφωνο σημαίνει μοναδικό μέσο, μέσα από το οποίο αναπνέω δημιουργικά, μοιράζομαι και εν τέλει χτίζω από το μηδέν την επικοινωνία μου με όσους επιλέξουν να γίνουν δέκτες αυτών που μεταδίδω. Το κόκκινο φωτάκι ανάβει, η κονσόλα στέλνει το σήμα και η μετάδοση ξεκινά. Σαν ένα επικίνδυνο rollercoaster θα το παρομοίαζα. Τίποτα δεν πρέπει να πάει στραβά. Το λάθος σε ενεργοποιεί, σε κάνει να επικαλεστείς ένστικτα και σπιρτάδα. Ο καθωσπρεπισμός και οι μάσκες της τηλεόρασης μπορούν να σε παρουσιάσουν με την προσωπικότητα που εσύ ή εκείνοι επιλέγουν. Στο ραδιόφωνο είσαι απλά ο εαυτός σου. Αν επιλέξεις μια άλλη μάσκα, ο αέρας αμέσως θα σε καταπιεί. Μα πώς; Αφού δεν υπάρχει εικόνα. Μπορεί οι σκέψεις μου να είναι άτοπες. Και γιατί όλο αυτό; Γιατί ραδιόφωνο σημαίνει έρωτας. Μερικά πράγματα δεν έχουν λογική και αυτό είναι που τα κάνει ξεχωριστά.

 

ΣκάρπουΕλένη Σκάρπου

Εκπομπή: Η Άσωτη (reloaded)
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα- Παρασκευή 19:00- 22:00
Σταθμός: 1055 Rock
Απάντηση: Γιατί ραδιόφωνο; Επειδή η λογική τελειώνει εκεί που ξεκινά η τρέλα του studio. Επειδή όσα δεν φτάνει η ψυχή τα κάνει μουσικές. Επειδή η καλύτερη ενδοσκόπηση είναι η επαφή με τους ανθρώπους όταν εκείνοι χαλαρώνουν στον καναπέ, οδηγούν μέσα στην κίνηση, κλείνονται στο δωμάτιο τους, τρώνε με φίλους, περπατούν στην παραλία… όταν εκείνοι ζουν στην καθημερινότητα τους δηλαδή. Επειδή είναι σημαντικό να ανοίγεις το μικρόφωνο και να λες τα λόγια που πάντα ήθελες να μοιραστείς. Επειδή η μαγεία του ραδιοφώνου μοιάζει με Κυριακάτικη εκδρομή όπου ήπιες, έφαγες και γέλασες του σκασμού. Επειδή αυτή είναι από τις λίγες δουλειές με λεζάντα… χόμπι. Επειδή δεν γίνεται χωρίς αυτό!

 

ΣταυρουλάκηςΜανώλης Σταυρουλάκης

Ημέρες και ώρες: Καθημερινές 17:00-19:00
Σταθμός: manstaradio.gr
Απάντηση: Γιατί το ραδιόφωνο μετά από 20+ χρόνια είναι πλέον φυσική ανάγκη μου όπως το φαγητό και ο ύπνος. Γιατί το ραδιόφωνο είναι παρέα, ενημέρωση, κόλλημα, έρωτας… Γιατί το ραδιόφωνο απελευθερώνει και δεν μπλοκάρει τις αισθήσεις και την φαντασία, μιλώντας κατευθείαν στην καρδιά.

 

ΕβίταΕβίτα Φωτίου

Ώρες: 13:00- 15:00
Σταθμός: Republic 100,3
Απάντηση: Γιατί είναι ένα «ευγενικό» μέσο, με ζητούμενο την ουσιαστική επικοινωνία και απόλυτα επικεντρωμένο στην ανάγκη του ανθρώπου να μοιραστεί τα συναισθήματα που μόνο η μουσική μπορεί να του προσφέρει!!! Γιατί η προσμονή του επόμενου τραγουδιού δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη και γιατί αντιστεκόμαστε σθεναρά στην αυτοκρατορία του φαίνεσθαι…

 

ΧαριζάνηςΑλέξανδρος Χαριζάνης

Εκπομπή: The Bondage Family
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα- Παρασκευή, 9- 10 π.μ.
Σταθμός: 1055 Rock

Απάντηση: 
Α. Για να επαληθεύσω το παλιό αστείο πως «η τηλεόραση είναι για τους όμορφους».
Β. Για να έχω την τιμή να απαντώ σε κλισέ ερωτήσεις, όπως αυτή.
Γ. Γιατί έτσι γουστάρω μωρή πατσαβούρα. Εσύ γιατί internet;
Δ. Γιατί με βοηθάει να ελέγχω τα νεύρα μου.

 

anna st

 

 

 

Άννα Σταματοπούλου
anna_stamatopoulou@yahoo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.