A Real RoadStory – Αν(ν)α-στέγαση: Ένας χώρος για τους άπορους της Θεσσαλονίκης

Το άρθρο αυτό είναι ένα μέρος από μία σειρά άρθρων εν είδει ημερολογίου με σκοπό να πληροφορήσει τους αναγνώστες για κρυφές γωνιές της Θεσσαλονίκης (δράσεις- αποδράσεις-διαδράσεις) ή για τα γεγονότα που βιώνουμε καθημερινά και πολλές φορές περνούν απαρατήρητα.

ΚΩΔ: 017

upnotirio

Στην  κατά τα άλλα πλούσια γλώσσα μας δεν κατάφερα να βρω τα τελευταία χρόνια αυτό το συναίσθημα που σου δίνει ο διαχωρισμός των λέξεων house και home στην αγγλική γλώσσα. Ίσως σπίτι και σπιτικό θα ταίριαζαν αντίστοιχα. Για μερικούς ανθρώπους και η μία και η άλλη λέξη είναι ξεχασμένες. Κάπου στο βάθος τον ονείρων τους στα αυτοσχέδια και προσωρινά κρεβάτια τους υπάρχει ένας χώρος που αποκαλούν σπίτι ή σπιτικό.

Με τους αριθμούς για τους άστεγους όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, να αυξάνονται δραματικά (φυσικά εξαιτίας της κρίσης που διανύουμε) παρακολουθούμε συχνά προσπάθειες για μια χείρα βοηθείας προς τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στο δρόμο και στην απελπισία. Μια τέτοια προσπάθεια ξεκίνησε στην πόλη μας με τα εγκαίνια του Υπνωτηρίου Αστέγων.

upnotirio3Για να επιτευχθεί αυτό το μικρό θαύμα συνεργάστηκαν πολλοί φορείς. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS, καθώς επίσης και η Φιλοπτώχος Αδελφότητα Ανδρών που παραχώρησε για μία δεκαετία μέρος του πρώτου ορόφου κτιρίου της ιδιοκτησίας της και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που επιβαρύνθηκε όλες τις δαπάνες διαμόρφωσης κι εξοπλισμού.  Σε έναν χώρο 750 τ.μ. με 74 κρεβάτια, λουτρά, κουζίνα, στεγνοκαθαριστήριο και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης το Υπνωτήριο Αστέγων ελπίζει να σταθεί φάρος αναμμένος κοντά σε όλους τους ανθρώπους που δυστυχώς δεν έχουν ένα σπίτι και να τους παρέχει την απαραίτητη φροντίδα και θαλπωρή μέχρις ότου καταφέρουν να ορθοποδήσουν και πάλι.

upnotirio1

Είναι σίγουρα ένα μικρό βήμα προς το καλύτερο, αν σκεφτεί κανείς πως, όπως δήλωσε και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Καλυψώ Γούλα, παλαιότερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης μίσθωνε δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης για τη φιλοξενία αστέγων.  Το Υπνωτήριο δεν αποτελεί απλώς έναν χώρο που μπορούν να κοιμηθούν οι άστεγοι. Είναι ένας χώρος στον οποίο θα βρίσκουν ψυχολογική στήριξη, ώστε να αισθανθούν μια μικρή ανάταση ψυχής, συντροφικότητα και αλληλεγγύη.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Υπνωτήριο βρίσκεται δυτικά της πόλης, στην περιοχή «Βίλκα», στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13.

upnotirio2

Εάν συναντήσετε κάποιον άστεγο, ρωτήστε τον αν χρειάζεται βοήθεια, μιλήστε του για το Υπνωτήριο ή απευθυνθείτε στον Στέκι Αστέγων της ΆΡΣΙΣ (Πτολεμαίων 35), όπου παρέχεται η δυνατότητα για φαγητό, μπάνιο, ρούχα, αναζήτηση εργασίας και ψυχολογική υποστήριξη.

Άννα Σταματοπούλου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.