A Real RoadStory – Γεύση από Ελλάδα στην Ευρώπη!

Τον τελευταίο χρόνο, μαθαίνουμε ότι Έλληνες ολοένα και κατακτούν την Ευρώπη και μάλιστα με το πιο δυνατό μας στοιχείο και αυτό δεν είναι άλλο από τις ελληνικές γεύσεις.

Taste_of_London226125

Ελληνικά εστιατόρια και παντοπωλεία στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη δείχνουν το καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδας μέσα από τα εκλεκτά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα που πωλούνται ή χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία μοναδικών ελληνικών συνταγών!

assets_LARGE_t_420_54163410_type12128Μια ακόμη Θεσσαλονικιά κατέκτησε το Λονδίνο με τι άλλο…  από τις ελληνικές γεύσεις. Από τον περασμένο Μάιο η Χριστίνα Μουράτογλου έστησε το πρωτοποριακό ελληνικό εστιατόριο «Mazi» στην περίφημη συνοικία του Νότινγκ Χιλ και από τότε δεν έχει σταματήσει να μαζεύει επαίνους και διακρίσεις. Τα αμέτρητα θετικά σχόλια κέντρισαν το ενδιαφέρον των καλοφαγάδων της αγγλικής πρωτεύουσας. Μάλιστα, το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία έντυπο της πόλης, η εφημερίδα «Evening Standard», συμπεριέλαβε το «Mazi» στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια ενώ το κορυφαίο περιοδικό γαστρονομίας «Olive» ανακήρυξε τον περασμένο Νοέμβριο τη Χριστίνα σε «Γυναίκα του Μήνα».Το «Mazi» έχει γίνει στέκι πολλών διάσημων Βρετανών όπως η Άνι Λένοξ, ο Τζορτζ Μάικλ, ο Τζον ΜακΕνρο, o Ιαν Χολμ αλλά και της Ελληνίδας σχεδιάστριας Μαίρης Κατράντζου.

12805_mazi1

Η ιδέα προέκυψε ξαφνικά, με τρόπο μαγικό. Ο πατέρας της της έστειλε πεσκέσι κρίταμο, που μάζεψε ο ίδιος από τα βράχια δίπλα στη θάλασσα. Ο μεζές έγινε ανάρπαστος, μέχρι που εξαντλήθηκε από τα ακρογιάλια της περιοχής. Τώρα οι πελάτες περιμένουν να έρθει το καλοκαίρι για να τον ξαναγευτούν.  Επειδή λοιπόν γνώριζε καλά τον χώρο της εστίασης στο Λονδίνο αντιλήφθηκε αμέσως ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό στην αγορά. Δηλαδή ότι δεν υπήρχε ένα προσεγμένο ελληνικό εστιατόριο που θα αποκαθιστούσε την “παρεξηγημένη” ελληνική κουζίνα στα μάτια των ξένων. Αποφάσισε, λοιπόν, να φτιάξει το «Mazi», με σκοπό να αλλάξει την αντίληψη του Λονδρέζου για το ελληνικό φαγητό. Και αυτό δημιούργησε.

 Το «Mazi» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία συμμετέχει και ο αδερφός της, ο Θωμάς Μουράτογλου. Νέοι και δημιουργικοί άνθρωποι που δουλεύουν σαν μια παρέα. Η ιδιοκτήτρια Χριστίνα χαρακτηριστικά αναφέρει: «Σκέφτηκα ότι αυτό δηλώνει και το όνομα του μαγαζιού. Αυτό και κάτι ακόμη… Στο εστιατόριό μας δεν υπάρχει πρώτο, δεύτερο, τρίτο πιάτο. Ολα τα φαγητά της παραγγελίας φτάνουν στο τραπέζι μαζί και δοκιμάζουν όλοι από όλα!! Μαζί, όπως ακριβώς κάνουμε στην Ελλάδα!!»

H επιχειρηματικότητα των Θεσσαλονικιών, όμως, δεν περιορίστηκε απλά σε ένα Ελληνικό Εστιατόριο αλλά και στην ίδρυση του παραδοσιακού Ελληνικού «μπακάλικου» που υπήρχε σε όλες τις Ελληνικές γειτονιές!!

6985_thess1280313Στην καρδιά του Λονδίνου με άρωμα ή ακόμα καλύτερα γεύση Ελλάδας, τρεις φίλοι από τη Θεσσαλονίκη κατάφεραν με έναν έξυπνο τρόπο, σε μία περίοδο που η χώρα μας δέχεται σκληρή κριτική, να την διαφημίσουν! Στην οδό Store Street, δίπλα από το Βρετανικό Μουσείο, οι Νίκος και Γιώργος Νυφούδης μαζί με τον Ηλία Κουλακιώτη δημιούργησαν το παντοπωλείο «Τhe Life Goddess» δηλαδή η Θεά της Ζωής που λειτουργεί και ως εστιατόριο.

the life goddessΜε σήμα κατατεθέν την κατσίκα Αμάλθεια και προϊόντα αποκλειστικά και εκλεκτά από την πατρίδα μας, όπως λάδι από τη Λακωνία, αλλαντικά από το Μεσολόγγι, μέλι από το Ζάλογγο, τυριά από το Μέτσοβο, μαρμελάδα από τη Λάρισα αλλά και τόνο Αλοννήσου. Μέχρι και κουλούρι Θεσσαλονίκης! Άλλωστε, η ιδέα προέκυψε και πάλι τυχαία αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ένας από τους ιδιοκτήτες, Νίκος Νυφούδης: «Η ιδέα μας ήρθε όταν φοιτητές τότε εδώ μαζευόμασταν σε όποιο σπίτι είχε τα περισσότερα καλούδια και τις πιο ελληνικές μυρωδιές, που ήταν συνήθως το δικό μας. Η ελληνική φύση μας δίνει του κόσμου τα καλύτερα και εμείς θελήσαμε να τα ταξιδέψουμε στην πιο αληθινή πόλη του κόσμου, το Λονδίνο, εδώ που όλα μπορούν να γίνουν.»

evi evaneΑλλά τα παραδείγματα των Ελληνικών Επιχειρήσεων δεν σταματούν εδώ! Η διάσημη τηλεοπτική σεφ  Ντίνα Νικολάου μοιράζει τον χρόνο της εδώ και μερικά χρόνια μεταξύ Αθήνας και Παρισιού. Ο λόγος; Ένα μικροσκοπικό εστιατόριο, το «Evi Evane» στη γαλλική πρωτεύουσα το οποίο λειτουργεί μαζί με την αδελφή της Μαρία. Τον περασμένο Μάιο ωστόσο οι δύο αδελφές αποφάσισαν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους εγκαινιάζοντας ένα σύγχρονο traiteur με το ίδιο όνομα. Προϊόντα μικρών παραγωγών από κάθε γωνιά της Ελλάδας παρελαύνουν στα ράφια καλύπτοντας κάθε είδος της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης. Χυλοπίτες, παξιμάδια, αλλαντικά, κεφτέδες και πολλά άλλα.

loukoumas3Και οι Καταλανοί  έχουν πλέον τη δυνατότητα να γεύονται τον δικό μας πεντανόστιμο λουκουμά σε διάφορες εκδοχές του. Την ιδέα αυτήν είχε ο Πέτρος Πασχαλίδης, art director αλλά το βασικότερο, παιδί δύο Θεσσαλονικιών που εδώ και 20 χρόνια λειτουργούν εργαστήριο παραγωγής λουκουμά στη συμπρωτεύουσα. Έτσι, ο Πέτρος σκέφτηκε να μετοικίσει τη βασική συνταγή των γονιών του στη Βαρκελώνη και εκείνος να πειραματίζεται με νέες γεύσεις και συνδυασμούς.

jroniakjronia2Την Ισπανία και συγκεκριμένα τη Μαδρίτη είχε ως στόχο για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ο Γιώργος Λουμιώτης που έστησε από τον περασμένο Δεκέμβριο ένα μοντέρνο παντοπωλείο αποκλειστικά με ελληνικά προϊόντα άριστης ποιότητας. Με μια ποικιλία που κυμαίνεται ούτε λίγο ούτε πολύ στους 600 αγνούς «θησαυρούς» της ελληνικής γης, το προσεγμένο «Jronia k Jronia» αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανακαλύψουν ο Μαδριλένιοι το γιαούρτι, τη φέτα, τις ελιές της Καλαμάτας, τη μαστίχα και άλλα δικά μας καλούδια.

Εμείς ευχόμαστε όλο και περισσότερο το Ελληνικό στοιχείο να κατακλύζει την Ευρώπη με αξιόλογες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως αυτές που αναφέραμε!

Φαίη Κεφαλά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.