A Real RoadStory – Η ιστορία της Ελλάδας με μια βόλτα στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο παράρτημα Θεσσαλονίκης ξεκινά από τον προαύλιο ακόμη χώρο του κτιρίου, εκεί όπου στέκονται αγέρωχα οχήματα αρμάτων και όπλων όλων των κλάδων των Ένοπλων Δυνάμεων. Έτσι, από την πρώτη κιόλας στιγμή καταφέρνει να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες του, κάνοντάς τους να ξεχνούν ότι βρίσκονται σε μουσείο με τη στείρα μορφή που έχουμε συνηθίσει.

DSC_0126

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου, την οποία επιμελήθηκε ο ιταλός αρχιτέκτονας Βιταλιάνο Ποζέλι προδίδει ότι δεν στεγάστηκε τυχαία εκεί το Πολεμικό Μουσείο, αλλά η ιστορία του αναδύεται από τον προηγούμενο αιώνα. Χτισμένο περί το 1900, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του οθωμανικού στρατού, δεν άργησε να περάσει στα χέρια του ελληνικού στρατού μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου του 1912. Πολλά χρόνια αργότερα, το 2000 εγκαινιάστηκε στο συγκεκριμένο κτίριο Πολεμικό Μουσείο παράρτημα Θεσσαλονίκης, αφού το κεντρικό βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ λειτουργούν άλλα 2 παραρτήματα ανά την Ελλάδα.

Η ξενάγηση στον εσωτερικό χώρο του μουσείου ξεκινά με τη Γκαλερί Ταγμάτων Αριστείας, Στρατιωτικών Μεταλλίων και Παρασήμων. Κάνοντας μια οπτική περιήγηση στα Παράσημα όλων των 10ετιών, μάθαμε ότι τα Τάγματα Αριστείας ήταν η Ανώτατη Τιμητική διάκριση που μπορούσε να πάρει κανείς. Βέβαια, σήμερα έχουν σταματήσει να αποδίδονται τέτοιου είδους διακρίσεις με τα Τάγματα Τιμής να είναι τα μοναδικά που έχουν απομείνει και αποδίδονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως είναι η ειρηνευτική αποστολή της χώρας μας στο Αφγανιστάν και τα Τάγματα του Φοίνικα, που παίρνουν πολίτες που έχουν διαπρέψει σε κάποιο τομέα της Τέχνης. Η Ρένα Βλαχοπούλου τιμήθηκε με το τάγμα του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2004.

DSC_1249

Στη συνέχεια τα πράγματα αγριεύουν, αφού εμφανίζεται μπροστά μας ολόκληρη η Συλλογή Φορητών ‘Οπλων. Εδώ τα λόγια περιττεύουν. Πιστόλες, τιφέκια, αραβίδες, το καρυοφίλι, το κατ’ εξοχήν όπλο της Επανάστασης, οπλοπολυβόλα, αυτόματα ή μη, το καλάζνικοφ, περίστροφα, άρχισαν να κατασκευάζονται από το 1880. Όπλα με ειδικούς τρόπους παρασκευής για να διευκολύνουν τους πολεμιστές, με μια ή περισσότερες γεμιστήρες, σφαίρες, σφαιρίδια, πέτρες για τους καταπέλτες, σπαθιά, χατζάρες, λόγχες μέχρι και βόμβα αλλά και το όπλο του James Bond μπορεί να δει κανείς σε αυτό το κομμάτι της έκθεσης.

DSC_0004

Κατευθυνόμενοι προς στο υπόγειο του μουσείου, παρασυρθήκαμε από τους ήχους των τραγουδιών της τραγουδίστριας της Νίκης και τραγουδήσαμε κι εμείς μαζί με τη Σοφία Βέμπο. Για πρώτη φορά ένα πολεμικό μουσείο παραχωρεί χώρο σε μια τραγουδίστρια. Μια αίθουσα γεμάτη από προσωπικά αντικείμενα της ίδιας, φορέματα από γνωστές στιγμές της ζωής της, δίσκους και φωτογραφίες από τα παιδικά της χρόνια αλλά και από τη μετέπειτα πορεία της. Η ιστορία της ζωής της πασίγνωστη και αξιοθαύμαστη, παίρνει μια άλλη διάσταση έχοντας κανείς μπροστά του όλα αυτά τα κειμήλια που παραχώρησε στο μουσείο η επί 30 έτη φίλη της, κ. Κατερίνα Πετρίδου. Ακόμη και το νόμισμα των 10 ευρώ που είχε εκδοθεί το 2010 προς τιμήν της.

DSC_0020

Τελειώνουμε την ξενάγηση ανεβαίνοντας στον 1ο όροφο, όπου μείναμε έκθαμβοι με τις 2 μεγαλύτερες εκθέσεις του μουσείου, που φέρνουν στην επιφάνεια Μνήμες από τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία αλλά και δείχνοντας μας πως Πολεμήσαμε το 1940-41. Στολές, αντικείμενα, χειρόγραφα, διαφωτιστικά βιβλία, πίνακες, αλλά και σκηνές που αναπαριστούν στιγμές από εκείνη την εποχή δίνουν απτή εικόνα της ιστορίας μας και καθηλώνουν τη ματιά του επισκέπτη. Στο σημείο αυτό οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Εκείνο που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι στον ενδιάμεσο χώρο των δυο αυτών εκθέσεων μπορεί κανείς να δει το τραπέζι πάνω στο οποίο υπεγράφη το πρωτόκολλο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, αλλά και το αυθεντικό χειρόγραφο πρωτόκολλο.

DSC_0046

Συνολικά 10.000 κειμήλια φιλοξενούνται στις εκθέσεις του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, καθιστώντας το ένα ολοκληρωμένο Μουσείο σύγχρονης ιστορίας και πολιτισμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Να λοιπόν, ένας πολύ δημιουργικός και επιμορφωτικός τρόπος να γεμίσουμε κάποιες ώρες του Σαββατοκύριακου ή μιας εθνικής εορτής, εμπλουτίζοντας τις αμυδρές γνώσεις που μας έχουν μείνει από το σχολείο!

Πληροφορίες

Το Πολεμικό Μουσείο λειτουργεί: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00 – 19:00

Σάββατο – Κυριακή αλλά και στις εθνικές εορτές της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου 10:00 – 19:00

Η είσοδός του βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας επί της Γρ. Λαμπράκη 4. Τρόποι πρόσβασης:

Με λεωφορεία του ΟΑΣΘ Νο 2, 7, 12, 14, 27, 28.

Πεζοί από το Βυζαντινό και Αρχαιολογικό Μουσείο σε απόσταση 200 μέτρων (κινούμενοι προς ΠΑΜΑΚ).

Με αυτοκίνητο, διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης.

Περισσότερες πληροφορίες: http://polemikomouseiothessalonikis.blogspot.gr/

Ζωή Καρασουλτάνη

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.