A Real RoadStory – Κυριακή… πάμε λαϊκή!

Ανεβαίνω την Εγνατία οδό στη Θεσσαλονίκη. Προσπερνάω το φρεσκοβαμμένο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και συνεχίζοντας την ανοδική μου πορεία παρατηρώ κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές μια κοσμοσυρροή.Ως περίεργη από τη φύση μου λοιπόν πλησιάζω για να δω τι γίνεται.

laiki agora

Είναι συγκεντρωμένα πολλά πολύχρωμα φορτηγά. Άνθρωποι με καλοσυνάτα πρόσωπα όρθιοι πίσω από πάγκους, στους οποίους βρίσκεται ό,τι λογής αγαθό παρμένο από τα χώματα κάθε γωνιάς της Ελλάδας. Παραδοσιακά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα, αρχαία βότανα από Θεσσαλονίκη, Όλυμπο, Γρεβενά, Σέρρες, Κρήτη, Άρτα, Χαλκιδική. 

Ρωτάω, λοιπόν, την κυρία που βρίσκεται στον πάγκο με τις ελιές πως οργανώθηκε αυτή η μικρή αγορά που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την αρχαία αγορά. «Διοργανώνεται από το πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα από τον καθηγητή γεωπονίας κύριο Καμενίδη» μου επισημαίνει, ο οποίος για καλή μου τύχη είναι ακριβώς απέναντί μου φορώντας ένα γαλάζιο κοντομάνικο πουκάμισο. Του συστήνομαι και εκείνος με μια γνήσια ζεστασιά μου μιλά για την πρωτότυπη αυτή κίνηση που συναντάται όλο και πιο συχνά στις μέρες μας. «Η αγορά αυτή περιλαμβάνει προϊόντα παραγωγών χωρίς τις παρεμβάσεις των μεσαζόντων. Επίσης, στόχος μας είναι τα τρόφιμα να είναι σε άριστη ποιότητα, φρέσκα και στις χαμηλότερες τιμές. Το βασικότερο όμως είναι ο καταναλωτής να έχει την ευκαιρία της επιλογής, να μπορεί δηλαδή να δοκιμάζει προϊόντα, να πειραματίζεται, να μη δεσμεύεται μόνο από το οπτικό του πεδίο. Για αυτό και οι περισσότεροι παραγωγοί προσφέρουν στους καταναλωτές ένα δείγμα των εμπορευμάτων τους.» εξηγεί.

laiki agora 1

Προχωράμε, αστειεύεται με τους παραγωγούς, μου τους συστήνει, με ξεναγεί στην αγορά. «Ερχόμαστε κάθε Κυριακή από πολλά μακρινά μέρη της Ελλάδας, προσπάθεια κάπως δύσκολη, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι από αυτή την παραχώρηση του Δήμου. Θα προσπαθήσουμε να ερχόμαστε και τον χειμώνα.» μου εκμυστηρεύονται οι παραγωγοί.

Η αγορά λειτουργεί κάθε Κυριακή από τις 8:00 μέχρι τις 15:00 και διαφέρει έντονα από τις λαϊκές αγορές εξαιτίας της απουσίας των μεσαζόντων και της ελεγχομένης ποιότητας. Μάλιστα ο κύριος Καμενίδης αναθέτει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του να επιτηρούν την ομαλή λειτουργία της αγοράς, ώστε να είναι όλα στην εντέλεια.

laiki agora 2

«Είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχίσει η αγορά για όλους εμάς τους κατοίκους της περιοχής. Τα προϊόντα είναι εξαιρετικά και οι τιμές πολύ προσιτές.» υποστηρίζει η κυρία Σταυρούλα Καρτάλη, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος της περιοχής .Η κυρία Παπαδημητρίου Νίκη μάλιστα, η οποία είναι δημοτική σύμβουλος προσπαθεί να στηρίξει τη συγκεκριμένη προσπάθεια, φτιάχνοντας φυλλάδια και διαδίδοντας το γεγονός στους κατοίκους. Γενικά είναι θαυμαστή η συλλογική προσπάθεια.

Αυτή η δράση άλλωστε πέρα από τη χρησιμότητά της στην διάθεση αγνών και οικονομικών προϊόντων συμβολίζει και μια προσπάθεια για αυτονομία. Μας θυμίζει τους πολύτιμους καρπούς της Ελλάδας, τον κόπο και τη δημιουργικότητα απλών ανθρώπων και όχι πολυεθνικών εταιριών. Είναι  αναγκαίο να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες συνανθρώπων μας προς συμφέρον δικό μας κυρίως, καθώς θα απολαύσουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας σε μια περίοδο κρίσης. Ας μετατραπεί λοιπόν αυτή η κρίση σε κρίση και για την καθιστική μας ζωή και ας φανούμε επινοητικοί. Ελπίζω να σας δω όλους αυτή την Κυριακή στο πάρκο στηρίζοντας μια κοινωνία αυτάρκειας και καλού φαγητού.

Λυδία Καραζαρίφη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.