A Real RoadStory – Πες το ψέματα! Πρωταπριλιάτικες ιστορίες στο πέρασμα των χρόνων!

Ο ξακουστός Πινόκιο είναι απλά ένας από τους πιο αγαπημένους φανταστικούς ήρωες των παραμυθιών, που το χαρακτηριστικό του ελάττωμα προσφέρει ηθικά διδάγματα σε μικρούς και μεγάλους. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν οι θνητοί ήρωες της καθημερινότητάς μας, που καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου υποδύονται και ενσαρκώνουν τον χαρακτήρα του με μεγάλη επιτυχία! Σήμερα λοιπόν, πρώτη μέρα του Απρίλη, -επί τη ευκαιρία να ευχηθώ καλό μήνα σε όλους-, οι «επαγγελματίες» Πινόκιο -που δεν πρέπει να ξεχνούν ότι «ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται»– και ειδικότερα εκείνοι που δεν συνηθίζουν τις αναλήθειες και την κοροϊδία, έχουν τη δυνατότητα, δίχως απαγορεύσεις και δισταγμούς να ξεστομίσουν μικρά, αθώα, καλοπροαίρετα ψέματα.

pinokio

Τα καθιερωμένα ψεματάκια της Πρωταπριλιάς, συναντούν τις ρίζες τους στην Ευρώπη με πολλές και διαφορετικές ιστορικές αναφορές.Μια πρώτη εκδοχή αναφέρει ότι το έθιμο πρωτοξεκίνησε από τους δεινούς, Κέλτες ψαράδες, οι οποίοι έπεφταν στη «μάχη» της αλιείας από την 1η Απριλίου. Παρόλο που τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου τα ψάρια πιάνονταν και εξακολουθούν να πιάνονται με δυσκολία στα δίχτυα, οι ιστορικές μαρτυρίες, αναφέρουν ότι οι Κέλτες ψαράδες δεν πτοούνταν ιδιαίτερα.

Αντιθέτως, ξεπερνούσαν τις όποιες δυσκολίες, μέσω του ψέματος και της ανακρίβειας, όσον αφορά στην ποσότητα των ψαριών που τσιμπούσαν στα δολώματά τους.

Ο ανταγωνισμός φούντωνε συνεχώς και η συνήθεια της αναλήθειας άρχισε να γίνεται λατρεία για τους Κέλτες ψαράδες, ώσπου τελικά απέκτησε τη μορφή εθίμου.

Μια δεύτερη εκδοχή, που ιστορικά θεωρείται πιο βάσιμη , θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά τους, 1η Απριλίου. Έναν χρόνο αργότερα, επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, ως πρώτη ημέρα του χρόνου ορίστηκε τελικά η 1η Ιανουαρίου. Το αίτημα του βασιλιά δεν έγινε δεκτό από όλους τους πολίτες. Οι αντιρρησίες του μέτρου, συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν.

Το συγκεκριμένο έθιμο, κατέφθασε πριν από πολλούς αιώνες και στην Ελλάδα και παρά τις ελάχιστες διαφοροποιήσεις, η βασική του ιδέα παρέμεινε η ίδια. Κάθε 1η του Απρίλη, την τιμητική τους έχουν τα διάφορα «αθώα» ψέματα που στο στόχαστρο τους τοποθετούν ανυποψίαστα «θύματα». Σε διάφορες περιοχές της χώρας μάλιστα, εκείνοι που καταφέρνουν να ξεγελάσουν με τα αστεία πειράγματά τους, τους άλλους θεωρείται ότι θα έχουν την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Όσο για το «θύμα», η προκατάληψη αναφέρει ότι θα έχει γρουσουζιά μέχρι το τέλος του έτους. Για αυτό λοιπόν σήμερα, δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στους φαρσέρ, που θα προσπαθήσουν να θέσουν σε κίνδυνο την τύχη σας για το 2014!!!

 

Οι πιο πετυχημένες δημοσιογραφικές φάρσες όλων των εποχών:

1878: Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσιεύει την τελευταία ανακάλυψη του Τόμας Έντισον. Αυτή δεν είναι άλλη, από μια συσκευή που μετατρέπει το νερό σε κρασί. Η είδηση κάνει τον κύκλο όλης της Αμερικής και οι μετοχές των εταιριών κατασκευής και διακίνησης κρασιού πέφτουν με ταχύτητα φωτός, στα μεγάλα χρηματιστήρια.

1932: Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να πετάξει με ένα ζευγάρι πέδιλα του σκι, αφού οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» δημοσίευσαν και σχετικές φωτογραφίες.

1940: Μία από τις διασημότερες πρωταπριλιάτικες φάρσες είναι αυτή του Ινστιτούτου Franklin, το οποίο ανακοινώνει ότι το τέλος του κόσμου επρόκειτο να έρθει την επόμενη μέρα. Τρομερή αναστάτωση και πανικός προκλήθηκαν στους πολίτες και στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ο υπάλληλος του Ινστιτούτου που είχε τη φαεινή ιδέα του αστείου απολύθηκε.

1957: Η τότε πασίγνωστη εκπομπή Panorama του BBC, προβάλλει ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρει ότι οι συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα και η αντιμετώπιση των παράσιτων, ευνοούν την πολύ καλή συγκομιδή των… σπαγγέτι για τους κατοίκους της Βόρειας Ιταλίας και Νότιας Ελβετίας! Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει να μαζεύουν μακαρόνια από δέντρα! Εκατοντάδες ακροατές τηλεφωνούν στον σταθμό, προκειμένου να ρωτήσουν πώς μπορούν να φυτέψουν ένα μακαρονόδεντρο στον κήπο τους.

1962: Εποχή όπου η έγχρωμη τηλεόραση αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός» για τη Σουηδία. Το δελτίο ειδήσεων ξεκινά και στην οθόνη εμφανίζεται ο τεχνικός του καναλιού, Kjell Stensson. Ενημερώνει το κοινό, που παρακολουθεί καθηλωμένο στους δέκτες του, πως χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί πλέον να απολαμβάνει τα αγαπημένα του προγράμματα με τα πιο ζωηρά χρώματα. «Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τοποθετήσετε μια νάιλον κάλτσα στην οθόνη της τηλεόρασής σας», λέει ο Stensson, αναπαριστώντας μάλιστα το εγχείρημα σε απευθείας μετάδοση. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που το δοκίμασαν ήταν σίγουρα δύσπιστοι, όταν την 1η Απριλίου του 1970 πουλήθηκε για πρώτη φορά έγχρωμη τηλεόραση.

1979:  Πολλοί θεωρούν αληθές το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να εξαλείψει την 5η και τη 12η Απριλίου από το ημερολόγιο, για να συγχρονίσει την ώρα της με τον υπόλοιπο κόσμο.

1994: Αρκετοί σπεύδουν να συμμορφωθούν με υποτιθέμενη οδηγία που προέβλεπε πως θα συλλαμβανόταν οποιοσδήποτε σέρφαρε στο Διαδίκτυο μεθυσμένος.

1995: Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη και μέσα σε αυτόν αμφορέας με ίχνη κώνειου. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ η αλήθεια αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα.

1998: Σοβαρές διαμαρτυρίες προκαλεί η πρωταπριλιάτικη φάρσα του φυσικού Marc Boslough, ο οποίος δημοσίευσε σε επιστημονικό περιοδικό την πρόθεση της Αλαμπάμα να αλλάξει με νομοθεσία την τιμή της μαθηματικής σταθεράς «π» από 3.14159 σε 3.0, ακολουθώντας τους συμβολισμούς της Βίβλου.

2008: Τα τηλεοπτικά συνεργεία που βρίσκονται στην Ανταρκτική για το ντοκιμαντέρ «Miracles of Evolution» , -που προβάλλεται και πάλι από το BBC-, καταφέρνουν να απαθανατίσουν τους πιγκουίνους Adelie να πετάνε! Φυσικά το ρεπορτάζ προβλήθηκε για άλλη μια φορά με τη συνοδεία video υλικού.

mpanti

 

 

 

Δήμητρα Μπαντή
dimitrcm@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.