A Real RoadStory – Earthships! Αν(ν)ακύκλωση σε όλο το μεγαλείο της

Το άρθρο αυτό είναι ένα μέρος από μία σειρά άρθρων εν είδει ημερολογίου με σκοπό να πληροφορήσει τους αναγνώστες για κρυφές γωνιές της Θεσσαλονίκης (δράσεις- αποδράσεις-διαδράσεις) ή για τα γεγονότα που βιώνουμε καθημερινά και πολλές φορές περνούν απαρατήρητα.

ΚΩΔ: 027

New Earth Ship

Ήταν μία από αυτές τις διαδικτυακές βόλτες που ξεκινούν με βαρεμάρα, συνεχίζονται με ξύπνημα της απορίας, έχουν πολλή αναζήτηση και καταλήγουν σε έμπνευση για άρθρο. Κάπως έτσι πήρε το μάτι μου τη λέξη Earthships και είπα να το ψάξω. Και το έψαξα. Ιδού, λοιπόν, τι είναι αυτά τα «Γαιόσπιτα» ή όπως αλλιώς τα σκέφτηκα «Κιβωτοί της στεριάς».

Τα Earthships είναι σπίτια που κατασκευάζονται από 100% βιώσιμα υλικά.

Κι όταν λέμε βιώσιμα υλικά εννοούμε τόσο τα ανακυκλώσιμα όσο και τα φυσικά υλικά. Ελαστικά αυτοκινήτων, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, μεταλλικά κουτιά αναψυκτικών μπαίνουν στο χορό της δημιουργίας.

Ο εμπνευστής τους Mike Reynolds ήδη από τη δεκαετία του 70’ που ξεκίνησε να τα σχεδιάζει και να τα κατασκευάζει οραματιζόταν ένα σπίτι που να επιτελεί 3 βασικούς κανόνες:

1) Να είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά κι από υλικά της φύσης.

2) Τα πάντα μέσα σε αυτό να λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το γύρω φυσικό περιβάλλον να γίνεται σύμμαχος για αυτό.

3) Να είναι οικονομικό στην κατασκευή και πρακτικά εύκολο, ώστε να μπορεί να το κάνει και μόνος του ένας μέσος άνθρωπος.

Εν έτει 2014 φαίνεται το όραμά του να έχει επιτευχθεί.

earthship10

Earthships βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις πολιτείες των Η.Π.Α, στον Καναδά, αλλά και πρόσφατα σε χώρες της Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο.

Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τα Earthships με τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εξίσου μοντέρνα και καλαίσθητα σπίτια με όσα ήδη κατασκευάζονται με τον συμβατικό τρόπο που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε. Δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα κάποια μονοκατοικία σε μία κωμόπολη έξω από τη Θεσσαλονίκη. Διαθέτουν όλες τις ανέσεις που επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους με κάποιες όμως βασικές ειδοποιούς διαφορές.

Πέρα από το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά ένα Earthship διαθέτει και κήπους και θερμοκήπια που παρέχουν σοδειά όλες τις μέρες του χρόνου ανεξαρτήτως του κλίματος της περιοχής που είναι χτισμένα. Με αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοί τους διασφαλίζουν ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους, αν όχι όλο.

Σημαντικό χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα πλεονέκτημα των Earthships είναι η κατασκευή τους ως προς διαχείριση του νερού. Πρόκειται για ένα προηγμένο κι ευφυές υδραυλικό σύστημα που ξεκινά από τη συλλογή του βρόχινου νερού από τη σκεπή σε μια δεξαμενή και τη διοχέτευσή του σε όλο το σπίτι μέσω των σωληνώσεων. Έτσι, καλύπτονται όλες οι ανάγκες μιας οικίας σε νερό και όταν πια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω από τους ανθρώπους καταλήγει στους κήπους, για να ποτίσει τα φυτά.

Earthship8

Το γεγονός ακόμα ότι όλα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες δίνουν ένα επιπλέον ατού στο σπίτι αυτό. Δεν εγκλωβίζει κι ούτε καταπιέζει τους ιδιοκτήτες του  με τη λογική ότι έχει ανάγκη να το πληρώσουν.

Σκεφτείτε το.Ένα σπίτι απελευθερωμένο από λογαριασμούς!

Ένα σπίτι το οποίο εμπνέει, αλλάζει τον τρόπο ζωή μας, μας κάνει να επικεντρωθούμε στους στόχους μας και στην ουσία της ύπαρξής μας. Μόνο, όμως, το 10% του κόσμου έχει την ευχαρίστηση να βιώνει αυτή την εμπειρία. Κι αν αναρωτιέστε πόσο εύκολο είναι να φτιάξει κανείς ένα Earthship, σας λέω μόνο ότι ένα ζευγάρι από τον Καναδά το κατασκεύασαν μόνοι τους μέσα σε μόλις 3 μήνες.

Τα Earthships πραγματικά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

anna st

 

 

 

Άννα Σταματοπούλου
anna_stamatopoulou@yahoo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.