[Skyfall] – Θάνατος και Ανάσταση –

Από 1 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους

 

“Take the bloody shot!”. Ο Μποντ (Ντάνιελ Κρεγκ) πυροβολημένος από την Ιβ (Ναόμι Χάρρις) πέφτει στην θάλασσα. Μαζί του βουλιάζει και η επιχείρηση να ανακτηθεί η λίστα με τα ευαίσθητα δεδομένα της ΜΙ6. [soundtrack:]“This is the end, hold your breath and count to ten…Let the sky fall, when it crumbles, we will stand tall, face it all together…” Η φωνή της Adele συντροφεύει ελεγειακά τον Μποντ στην καταβύθισή του και ο Ντάνιελ Κλάινμαν μεταμορφώνει το σκοτάδι του βυθού σε ένα ονειρικό, υπερφυσικό, τρομακτικά υποβλητικό τοπίο κατακλυσμένο από θάνατο.

Για πρώτη φορά, στα πενήντα χρόνια κινηματογραφικής παρουσίας, όλα τα σύμβολα που θεμελιώνουν τον μύθο “007” στοιχειώνονται από την φθορά, την πτώση, την αδυναμία και κυρίως, τον θάνατο: το κτίριο της ΜΙ6 παραδίδεται στις φλόγες, το σύστημα ασφαλείας καταρρέει, η καρέκλα της Μ αρχίζει και τρίζει, η ζωή της απειλείται και ο Μποντ εμφανίζει έντονα σημάδια (σωματικής και ψυχικής) κόπωσης. Η αίσθηση της πτώσης αποτυπώνεται με εξαιρετικό και ευρηματικά ευφυέστατο τρόπο στην μετακόμιση της ομάδας της Μ από το επιβλητικό κτίριο της ΜΙ6 στις υπόγειες στοές του Τσώρτσιλ, κατασκευασμένες την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Το Skyfall είναι η κάθοδος στον Άδη. Για όλους. Σκηνοθέτης (Σαμ Μέντες, American Beauty) και σεναριογράφοι (ΤζωνΛόγκαν, Νιλ Πέρβις, Ρόμπερτ Γουέιντ) αυτή τη φορά τα βάζουν με τους ίδιους του ήρωές τους επιβάλλοντάς τους τον δύσκολο δρόμο της εσωτερικής αναδίπλωσης και αυτοκριτικής: “Think on your sins”. Μπορεί το μήνυμα αυτό να απευθύνεται στην Μ, αλλά το ίδιο μπορεί να ειπωθεί εξίσου εύκολα και για τον ίδιο τον Μποντ. Στοιχείο που ισχυροποιεί την θέση της κάμερας, ως ματιά στα εντός των ηρώων είναι η παρουσία του Σίλβα (Χαβιέ Μπαρδέμ). Αυτή τη φορά ο κακός δεν έρχεται απ’ έξω, αλλά από το κεντρί της ΜΙ6. Πρώην βρετανός πράκτορας, παιδί της Μ, εμφανίζεται στο Skyfall για να αναμετρηθεί με την οικογένειά του, και πιο ειδικά, με την μάνα Μ.

Και εδώ συναντάμε την επόμενη ανατροπή. Το κορίτσι του Μποντ, φαινομενικά παραπέμπει στην πανέμορφη Μπερενίς Μαρλό, αλλά τα γεγονότα στρέφουν την προσοχή και τα φώτα στην Μ. Για πρώτη φορά η Μ παίζει έναν τόσο κεντρικό ρόλο μπροστά στην κάμερα, η οποία βρίσκει την Τζούντι Ντέντς σε εξαιρετική ερμηνευτική φόρμα.

Σαφώς, η κάθοδος νοηματοδοτείται από την ατράνταχτη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει επάνοδος. Και έτσι γίνεται ακριβώς. Με έναν Ντάνιελ Κρεγκ που, ανθρώπινος όσο ποτέ, πρέπει να αποδείξει την επάρκειά του ως απόλυτος πράκτορας της Βρετανίας, το Skyfall ξεκινάει από την Τουρκία, περνάει από το Μακάο, για να διασχίσει την Σαγκάη και να επιστρέψει Λονδίνο, από το οποίο παραλαμβάνει την σκυτάλη η Σκωτία μέσα σε ένα φλεγόμενο, σχεδόν αποκαλυπτικό, σκηνικό. Το γεγονός ότι ο Μέντες διαλέγει τα Highlands της Σκωτίας για να κλείσει το έργο, δεν είναι τυχαίο. Ο τόπος που θα διαδραματιστούν οι τελευταίες σκηνές δράσης και κορύφωσης είναι το πατρικό σπίτι του Μποντ (Skyfall ονομάζεται το κτήμα των Μποντ). Όντας συνεπής με την όλη διάθεση του έργου για ενδοσκόπηση των ηρώων, ο σκηνοθέτης επιστρέφει τον Μποντ εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα. Το πατρικό, ως τόπος για την λύση του Οιδιπόδειου με την μάνα: Μποντ, Μ, Σίλβα θα λογαριαστούν για την πολυπόθητη λύτρωση των διαστρεβλωμένων οικογενειακών δεσμών.

Μετά την παταγώδη αποτυχία του Quantum of Solace, οι παραγωγοί φαίνεται ότι στην περίπτωση του Skyfall πήραν το θέμα ζεστά και…οσκαρικά και έστησαν την καλλιτεχνική ομάδα με ονόματα που είτε βραβεύτηκαν είτε φλέρταραν σοβαρά με το χρυσό αγαλματίδιο: Σαμ Μέντες, Ρότζερ Ντίκινς, Τόμας Νιούμαν, Τζον Λόγκαν. Με όσκαρ ή χωρίς, νωρίς ακόμη για να το μάθουμε, προς το παρών οι συντελεστές μπορούν περήφανα να ευχηθούν στον πράκτορά τους, Happy Birthday, Mr.Bond. Το ίδιο θεωρώ ότι θα θελήσει να κάνει και το κοινό μετά το τέλος της ταινίας.

Σκηνοθεσία: Σαμ Μέντες

Σενάριο: Τζον Λόγκαν, Νιλ Πέρβις, Ρόμπερτ Γουέιντ

Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Κρεγκ, Τζούντι Ντεντς, Χαβιέ Μπαρδέμ, Ρέιφ Φάινς, Ναόμι Χάρις, Μπερενίς Μαρλό, Άλμπερτ Φίνεϊ, Μπεν Γουίσο

Διανομή: Feelgood Entertainment

Διάρκεια: 143΄

Ελένη Φιλίππου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.