Start-ups εταιρείες: Μια ιδέα που ξεκίνησε στις ΗΠΑ!

Τι είναι το start-up; Η έννοια του start-up (νεοφυής επιχείρηση ελληνιστί) έχει περάσει μέσα από δεκάδες ορισμούς σχετικά με το πραγματικό της περιεχόμενο. Η σύγχυση βέβαια γύρω από το τι εστί start-up δεν είναι ελληνικό φαινόμενο: Είναι μέρος μιας γενικότερης σύγχυσης που ξεκινά από τις ΗΠΑ.

start-up

Με απλά λόγια, θα λέγαμε ότι «start-up»  είναι μια οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα (η πρώτη εταιρική μορφή υλοποίησης μιας ιδέας) η οποία έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά:

  • Είναι νέα
  • Είναι καινοτόμος
  • Έχει ταχεία ανάπτυξη ή έχει προοπτικές ταχείας ανάπτυξης

Σημειώνεται ότι τα start-ups μοιάζουν ουκ ολίγες φορές με διάττοντες αστέρες. «Πεθαίνουν»  μέσα στους πρώτους 12 μήνες ζωής (σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται ότι μόνο 1 στα 12 start-ups καταλήγουν να γίνουν πετυχημένες επιχειρήσεις).

Πως ξεκίνησε όμως η μορφή αυτή των επιχειρήσεων; Η ιστορία της ξεκινά από παλιά και συγκεκριμένα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο Φρέντερικ Τέρμαν, πρύτανης της σχολής μηχανικών του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, για να αυξήσει τα έσοδα του πανεπιστημίου και να δημιουργήσει ευκαιρίες εργασίας για τους αποφοίτους, πρότεινε την  εκμίσθωση των χώρων του πανεπιστημίου και την μετατροπή του σε επιστημονικό πάρκο (ο λόγος για το σημερινό Stanford ResearchPark).

Ο Τέρμαν, ο οποίος αποκαλείται και «πατέρας» της Σίλικον Βάλεϊ, βρήκε  venture capital (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών) για την χρηματοδότηση τεχνολογικών  start-ups που ξεκινούσαν ιδιώτες. Υπό την καθοδήγηση του Τέρμαν, οι απόφοιτοι του Στάνφορντ, William Hewlett και David Packard δούλεψαν πυρετωδώς από το γκαράζ του τελευταίου πριν μετακινηθούν στο Stanford Research Park λίγο μετά το 1953. Η εταιρεία τους, η γνωστή σε όλους  Hewlett-Packard έγινε η μεγαλύτερη παραγωγός υπολογιστών στον κόσμο.

Η πραγματική στιγμή για την έκρηξη των start-ups όμως και την μετατροπή της Σίλικον Βάλεϊ ως κοιτίδα εμφάνισης και δημιουργίας τους, ήρθε με μια διάσημη διαφωνία. Το 1957, οι υπάλληλοι της εταιρείας Shockley Semiconductor έρχονται σε ρήξη με τον ιδρυτή της και συνεφευρέτη του πρώτου τρανζίστορ William Shockley και δημιουργούν την Fairchild Semiconductor. Η εταιρεία σημειώνει τεράστια επιτυχία, ενώ μερικοί από τους ιδρυτές της καθώς και πολλοί υπάλληλοι της αποχωρούν για να δημιουργήσουν με την σειρά τους νέες επιχειρήσεις-start-ups.

Υπολογίζεται ότι σε διάστημα περίπου 20 ετών, το 1/8 των υπαλλήλων της παλιάς Shockley Semiconductor ίδρυσε 67 επιχειρήσεις, με το φαινόμενο των start-ups να επεκτείνεται έκτοτε ως χιονοστιβάδα στην διάσημη Κοιλίδα του Πυριτίου (Σίλικον Βάλεϊ).

Στην πραγματικότητα όμως, ο όρος “start-up” άρχισε να συζητιέται διεθνώς  την περίοδο της λεγόμενης φούσκας dot-com μεταξύ 1997-2000  (dot-com bubble/dot-com boom/Internet bubble/Information Technology Bubble)  όπου σημειώθηκε μια ραγδαία ανάπτυξη εταιρειών στον χώρο του Internet (των λεγόμενων dot com companies).

Σήμερα οι 5 «πολυτιμότερες» start-ups του κόσμου, όλες με αξία πάνω από 1,5 δισ. δολάρια είναι οι εξής :

1) Facebook (κλάδος Social Media, εργαζομενοι 5.300)

2) Groupon (κλάδος ηλεκτρονικό εμπόριο, εργαζόμενοι 10.000)

3) Spotify (κλάδος Music Streaming, εργαζόμενοι 450)

4) Τwitter (κλάδος Social Media, εργαζόμενοι 1200)

5) Dropbox (κλάδος Online storage ,εργαζόμενοι 200)

Ελπίζουμε, λοιπόν, όλο αυτό να αποτελέσει έμπνευση για τους Ελληνες Επιχειρηματίες και σύντομα μια Ελληνική επιχείρηση να βρίσκεται πλέον στην πεντάδα των πολυτιμότερων start-ups του κόσμου!

Φαίη Κεφαλά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.