Today΄s Story: «Αγάπη μου, νομίζω ότι έχω αυτό που έχεις κι εσύ»

Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα είχα αυτή τη συζήτηση μαζί της. Πάλεψα πολύ για να συνειδητοποιήσω αυτή την τεράστια σύμπτωση. Διαγνώστηκε και στους δύο μας, στην ηλικία των 46 χρόνων. Φαινόταν εξωπραγματικό.

καρκίνος μαστού

Αυτά είναι τα λόγια του 47χρονου Oliver Bogler , βιολόγου του καρκίνου, από το Houston, οποίος ανακάλυψε ότι είχε «καρκίνο του μαστού», όταν, πριν από 18 μήνες εντόπισε έναν όγκο στο στήθος του. Στη γυναίκα του, η διάγνωση είχε γίνει 5 χρόνια πριν. Μιλά για την ιστορία του, καθώς είναι ένας από τους άνδρες, που φωτογραφήθηκαν γυμνοί από τη μέση και πάνω, από τον Αμερικανό φωτογράφο μόδας, David Jay, για τη συνέχιση του Scar Project. Το ξεκίνημα της δουλείας αυτής αφορούσε γυναίκες που έχουν βιώσει τη νόσο και φωτογραφήθηκαν με εκτεθειμένες τις ουλές και τα πρόσωπα τους. Η συνέχεια ήταν, να βρεθούν σ’ αυτή τη θέση και άνδρες που έχουν βιώσει το ίδιο. Τα περισσότερα πορτρέτα, παρουσιάζονται ασπρόμαυρα, και, παρόλο που σοκάρουν και δείχνουν την πνευματική φθορά του ανθρώπου, έχουν την ομορφιά της δύναμης, της υπομονής και της ελπίδας, με σκοπό να «αιχμαλωτίσουν» την καταστροφή του καρκίνου.

Μοιάζει απίστευτο, αλλά πράγματι, σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου, μπορεί να προκληθεί ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός παθολογικών κυττάρων που ως αποτέλεσμα έχει το σχηματισμό κακοήθους όγκου στην περιοχή του μαστού. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, που ο κίνδυνος είναι γνωστός, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο γιατί αυτό μπορεί να συμβεί σε ορισμένους άνδρες, παρόλο που, για την πλειοψηφία τους δεν ισχύει. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την πρόκλησή του, όπως το οικογενειακό ιστορικό, κληρονομικές γονιδιακές μεταλλάξεις, η έκθεση στην ακτινοβολία, η εκτεταμένη έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες ή σε έντονη θερμότητα, η παχυσαρκία, η νόσος του ήπατος, ο αλκοολισμός. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεαστεί το επίπεδο των ορμονών στο σώμα ενός άνδρα και πιθανώς να προκληθεί καρκίνος του μαστού. Παρόλα αυτά, σε πολλούς άνδρες που αναπτύσσουν τη νόσο, δεν εντοπίζεται κάποιος από αυτούς τους παράγοντες.

καρκίνος

Το ποσοστό των ανδρικού φύλου που νοσεί είναι μικρότερο από 1%, αλλά αυτό αποτελεί μικρή παρηγοριά για τους 2.400 άνδρες ετησίως που μαθαίνουν ότι πάσχουν από την ασθένεια. Για τον Bogler, η συμμετοχή του σε αυτή τη φωτογράφηση, έγινε με δική του πρωτοβουλία και δική του πρόταση στον γνωστό φωτογράφο, να συμπεριλάβει και άνδρες στο πρόγραμμα αυτό. Θέλησε να δείξει τι μπορεί να συμβεί και σε έναν άνδρα που αγνοεί κάποιο εξόγκωμα στο στήθος του και τι μπορεί τελικά να είναι αυτό. Αναφέρεται στην πρόληψη, κάτι που αφορά όλους. Ενημερώνει πως ο καρκίνος του μαστού είναι μία ανθρώπινη νόσος και μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα.

Ίσως για πολλούς, μία τέτοια ενέργεια να φαίνεται ξένη, προσβλητική ή προκλητική, είναι όμως μία πραγματικότητα, που θα συνεχίσει, δυστυχώς, να υφίσταται. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι, είναι να ανοίξουμε τα μάτια, να δούμε και τις άσχημες πλευρές τις ζωής, να συμβιβαστούμε μ’ αυτές και την ύπαρξή τους, να προστατεύουμε τον εαυτό μας και να προνοούμε όταν έχουμε δείγματα ότι κάτι μπορεί να μη λειτουργεί σωστά ή να μοιάζει περίεργο. Οι εποχές που θεωρούσαμε άγνωστες τέτοιου είδους καταστάσεις, ή αφοριστικές, πρέπει να περάσουν οριστικά. Η υγεία και η ζωή μας, δεν είναι δεδομένη, γι αυτό οφείλουμε να θωρακίζουμε όσο μας είναι δυνατό, αυτά τα αγαθά. Η άγνοια, η άρνηση ή η αμέλεια δεν είναι καλοί οδηγοί. Πάντα υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε εμάς και τους γύρω μας.

Περισσότερες φωτογραφίες από το project του David Jay

Χρύσα Σίδερη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.