Today΄s Story: Μαριχουάνα… Sos!

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε και να μαθαίνουμε από μικρή ηλικία για τις «απαγορευμένες» ουσίες, για το κακό που προκαλούν, για την καταστροφή του οργανισμού μας, στις περισσότερες περιπτώσεις, και για το σίγουρο θάνατο που επέρχεται από τη χρήση κάποιων από αυτές. Απόλυτα σωστές οι κατευθύνσεις που μας δίνονται, ειδικότερα στα κρίσιμα χρόνια της εφηβείας, της έξαρσης των συναισθημάτων και της περιόδου της έντονης εσωτερικής αναζήτησης. Τι γίνεται όμως όταν, μεγαλώνοντας πρέπει να δεχτούμε και μία εκδοχή που δεν οδηγεί στο θάνατο αλλά στη ζωή; Ευθύς αμέσως η εξήγηση…

μαριχουάνα 2

Η marihuana, γνωστό παρασκεύασμα του φυτού της κάνναβης, με κύριο ψυχοδραστικό συστατικό του, την τετραϋδροκανναβιόλη, θεωρητικά, είναι μία από τις εξαρτησιογόνους ουσίες. Η κατανάλωσή της, έχει ως συμπτώματα την αυξημένη διάθεση ή ευφορία, τη χαλάρωση και τη χαρακτηριστική αύξηση στην όρεξη. Τις περισσότερες φορές τονίζονται οι ανεπιθύμητες παρενέργειές της, όπως η μείωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης, η ξηροστομία, η διαταραχή κινητικών δεξιοτήτων, το κοκκίνισμα των ματιών, τα συναισθήματα παράνοιας ή άγχους ή ακόμη και το ενδεχόμενο του «επόμενου σταδίου», της ανάγκης δηλαδή για “κάτι πιο δυνατό”, μετά από συνεχή χρήση ή αλλιώς κατάχρηση.

Η κατάσταση νομιμότητάς της, για γενική ή ψυχαγωγική χρήση ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Η κατοχή κάνναβης είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες, και αυτό υφίσταται από την έναρξη της ευρείας απαγόρευσής της στα τέλη του 1930. Εντούτοις, πολλές χώρες έχουν αποποινικοποιήσει την κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης, ιδιαίτερα στη Βόρεια και Νότια Αμερική και στην Ευρώπη. Επιπλέον, η κατοχή είναι νόμιμη ή ουσιαστικά νόμιμη στην Ολλανδία, τη Βόρεια Κορέα, και στις πολιτείες της Ουάσιγκτον και του Κολοράντο, το οποίο, από τις 28 Μαΐου 2013, έχει την πρώτη παγκοσμίως, πλήρως ρυθμιζόμενη αγορά κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση, για ενήλικες. Το παράδοξα ουσιαστικό, ωστόσο, είναι ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός χωρών έχει αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς.

Αποδεδειγμένα, όχι λίγες φορές, η μαριχουάνα, έχει αποτελέσει “τη λύση” για διάφορα είδη ασθενειών. Φάρμακα με βάση την κάνναβη μπορεί να είναι χρήσιμα στη θεραπεία δυσλειτουργίας των επινεφριδίων ,του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, των ημικρανιών, της ινομυαλγίας και σχετικών παθήσεων. Η ιατρική χρήση της, επίσης φαίνεται ότι θεραπεύει συγκεκριμένα συμπτώματα παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκαςκαι οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, παρουσιάζοντας αντισπασμωδική και μυοχαλαρωτική δράση, αλλά και αυξάνοντας την όρεξη σε αυτούς τους ασθενείς.

μαριχουάνα

Άλλες ιατρικές έρευνες αναφέρουν ότι η κάνναβη και συγκεκριμένα τα κανναβινοειδή πιθανόν να χρησιμεύσουν στη θεραπεία της κατάχρησης του αλκοόλ, της αρθρίτιδας που προκαλείται από περίσσια κολλαγόνου, του άσθματος , της αθηροσκλήρωσης (αρτηριοσκλήρωσης), της διπολικής διαταραχής, του μετατραυματικού συνδρόμου, του καρκίνου του παχέος εντέρου, της αισθητηριακής νευροπάθειας σχετιζόμενης με τον HIV, της δυστονίας ,της επιληψίας, αλλά και συγκεκριμένων παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Ακόμα, έχει αναφερθεί ότι δρα αποτελεσματικά, στην αντιμετώπιση της νόσου των γλοιωμάτων(μορφή όγκου στον εγκέφαλο), της ηπατίτιδας C, της νόσου του Huntigton, της λευχαιμίας, των όγκων του δέρματος, αλλά και στα στελέχη του βακτηρίου Staphylococcus aureus που είναι ανθεκτικά στη μεθικιλλίνη. Άλλες φαρμακευτικές επιδράσεις έχει, στη νόσο του Parkinson, της ψωρίασης ,της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας καθώς και της νευρικής ανορεξίας. Ελεγχόμενη έρευνα στη θεραπεία του συνδρόμου Tourette με ένα φάρμακο (Dronabinol) που περιέχει δραστική ουσία η οποία είναι συνθετικά ομόλογη με την Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη, την κύρια ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης, έδειξε ακόμη, ότι οι ασθενείς είχαν μείωση των συμπτωμάτων του, χωρίς παρενέργειες.

Μία εμφανής απόδειξη όλων αυτών, είναι ο αγώνας της 39χρονης Schaeffer, από το Ουισκόνσιν, μία βορειοκεντρική πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία βρέθηκε στο Καπιτώλιο, για να μιλήσει με πράξεις για τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού, και να κάνει παράκληση για τη νομιμοποίηση του. Ο λόγος είναι η σπάνια χρωμοσωμική διαταραχή, με την οποία γεννήθηκε η 6χρονη πλέον κόρη της, που υποφέρει από επιληπτικές κρίσεις που μπορούν να επιφέρουν το θάνατο ανά πάσα στιγμή. Οι αμέτρητες φαρμακευτικές αγωγές και οι συνεχείς παρεμβάσεις των γιατρών δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, ώσπου η τελευταία λύση της μητέρας ήταν η χρήση της ιατρικής κάνναβης. «Αν ήταν το παιδί σας, τι θα κάνατε;» , είπε χαρακτηριστικά η 39χρονη μητέρα, στην κατάθεση της, περιβαλλόμενη από άλλες γυναίκες με παιδιά που βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση με το δικό της. Οι αντιπρόσωποι, όχι μόνο συγκινήθηκαν αλλά ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της μητέρας, τόσο που εισήγαγαν νομοσχέδιο για να επιτρέπουν στους γονείς σε καταστάσεις παρόμοιες με αυτή της Schaeffer να χρησιμοποιούν το φάρμακο για τα παιδιά τους.

Η γυναίκα αυτή, τόλμησε να μιλήσει και να προβεί στην ενέργεια αυτή όχι μόνο λόγω της αποδεδειγμένης αποτελεσματικής θεραπείας της κόρης της, αλλά και ιστοριών που κυκλοφόρησαν μέσω του Facebook , του Twitter και των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικές με παιδιά που είχαν επιληπτικές διαταραχές και έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς τέτοιου είδους ασθένειες, μέσω ενός ειδικού αποστάγματος πετρελαίου που παρασκευάζεται από το φυτό της κάνναβης. Αν και, στη δεκαετία του ‘70 και του ‘80 , οι μητέρες ήταν στην απέναντι πλευρά, αποκρούοντας με επιτυχία τις προσπάθειες για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας μέσω σπαρακτικών ιστοριών για το πως κατέρρευσαν οι ζωές παιδιών τους, που βρίσκονταν στην εφηβεία και έκαναν χρήση του «ναρκωτικού», πλέον είναι οι πρωτοστάτριες του κινήματος υπέρ της μαριχουάνας! Γενικότερα, οι μητέρες στις ΗΠΑ, εδώ και καιρό αποτελούν μία από τις ισχυρότερες ομάδες, με κοινωνική επιρροή.

Ωστόσο, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι λίγες οι έρευνες που έχουν βρεθεί στην επιφάνεια και έχουν συζητηθεί. Περισσότερο, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, κυκλοφορούν πληροφορίες και μελέτες σχετικές με τις αρνητικές επιδράσεις που έχει η χρήση της κάνναβης, ειδικότερα σε εφήβους που το κάνουν παράνομα. Η προοπτική νομιμοποίησής της, ανησυχεί συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ιατρικές οργανώσεις αλλά και ομάδες απεξάρτησης χρηστών, και όχι άδικα. Παρόλα αυτά, το «φάρμακο» που οι μητέρες επιζητούν και υπερασπίζονται, είναι ένα εκχύλισμα που περιέχει μόνο ίχνη ενός τμήματος του φυτού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δράση ευφορίας, και εξακολουθεί να είναι υψηλό σε κανναβιδιόλη ή CBD – μια ουσία που οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί ηρεμήσει την ηλεκτρική και χημική δραστηριότητα στον εγκέφαλο που προκαλεί σπασμούς. Γίνεται σαφές ότι δεν είναι φύλλα του φυτού που καπνίζονται, όπως συνηθίζεται να χρησιμοποιείται, αλλά ένα υγρό που προέρχεται από αυτό, και μπορεί να αναμιγνύεται με τρόφιμα  ή να δίνεται στο παιδί με σταγονόμετρο.

Αυτή ήταν και η πρόταση της Schaeffer αλλά και των υπόλοιπων μητέρων που την στηρίζουν. Κατέστησε σαφές στην κατάθεσή της ότι δεν έχει κάνει ποτέ χρήση μαριχουάνας, δεν υπήρξε ποτέ μέλος κάποιου κινήματος υπέρ της νομιμοποίησής της για λόγους αναψυχής, ούτε επιδίωκε κάτι τέτοιο. Η επίκλησή της αναφερόταν μόνο σε ένα στενό νόμο που θα επιτρέπει ένα συγκεκριμένο είδος θεραπείας από το φυτό, για τα παιδιά. «Αν χρειαστεί να περιμένω κι άλλο, φοβάμαι ότι το παιδί μου δε θα τα καταφέρει. Είναι σπαρακτικό να σκέφτεσαι ότι το παιδί σου θα πεθάνει, εξαιτίας της χορήγησης λάθος φαρμάκων, ενώ ξέρεις ότι εκεί έξω υπάρχει αυτό που μπορεί να το σώσει», πρόσθεσε η 39χρονη.

μαριχουάνα 1

Παρόμοια περιστατικά έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες και σε άλλα κράτη όπου η ιατρική μαριχουάνα εξακολουθεί να είναι παράνομη, όπως στην Οκλαχόμα, στη Φλόριντα, τη Γεωργία, Γιούτα, τη Νέα Υόρκη, τη Βόρεια Καρολίνα, την Αλαμπάμα και το Κεντάκυ. Αντίθετα, η νομιμοποίησή της, ισχύει πλέον σε 20 πολιτείες, και στην περιφέρεια της Κολούμπια. Βέβαια, οι ασθένειες και οι προϋποθέσεις με τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομίμως, είναι συγκεκριμένες και διαφέρουν ανάλογα με τη δικαιοδοσία. Τα περισσότερα κράτη έχουν πρόσθετες απαιτήσεις όταν πρόκειται για παιδιά, όπως, αντί για μία μόνο διάγνωση και μία συνταγή, οι γονείς να υποχρεούνται να παίρνουν δύο, από διαφορετικούς γιατρούς.

Είναι σαφές ότι, τέτοιου είδους θέματα διχάζουν, επιφέρουν αντιδράσεις έντονες, όχι μόνο ανάμεσα σε μικρές ομάδες ανθρώπων, αλλά σε επιστημονικές και ιατρικές κοινότητες, σε ολόκληρα κράτη. Ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς παράλογη την αγωνία και την απαίτηση ενός γονιού που θέλει να βοηθήσει το παιδί του να ζήσει. Για πολλά χρόνια γίνονται συζητήσεις πάνω στο οξύμωρο ζήτημα της «καλής πλευράς» του συγκεκριμένου «απαγορευμένου» φυτού, αλλά ίσως είναι η πρώτη, τόσο οργανωμένη, ηχηρή και έντονη μορφή υπεράσπισής του. Η προσέγγιση της 39χρονης μητέρας, και όσων υποστηρίζουν με αποδείξεις το ίδιο, είναι σαφής. Οι νόμοι, σίγουρα δεν μπορούν να αλλάζουν και να αναθεωρούνται κάθε τόσο, αλλά όταν έχεις να κάνεις με τη σωτηρία του ίδιου σου του παιδιού, και τόσων ακόμα που μπορεί να υποφέρουν, γνωρίζεις τον τρόπο να το βοηθήσεις, και δε στο επιτρέπουν, τότε σίγουρα δε θα μείνεις με τα χέρια σταυρωμένα. Αν λοιπόν, για κάποιους η χρήση της κάνναβης αποτέλεσε την αρχή της καταστροφής των παιδιών τους, η ιατρική κάνναβη αποτελεί τη σωτηρία κάποιων άλλων. Άλλωστε μην ξεχνάμε, ότι, ίσως τα περισσότερα βήματα και επιλογές μας, ξεκινούν από τις βάσεις που έχει η οικογένειά μας, και έπειτα από τη δική μας συνειδητοποίηση, ευθύνη των πράξεων μας και επίγνωση του σημείου που μπορούμε να φτάσουμε κάνοντας το οτιδήποτε..;;

Χρύσα Σίδερη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.