Today΄s Story: Μετά την απόλυση, η πιο γλυκιά εκδίκηση…

Οι λέξεις διαθεσιμότητα, αξιολόγηση, απόλυση, αναγκαστική αποχώρηση πήραν τη θέση που τους αρμόζει πλέον στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και μας γίνονται όλο και πιο οικείες. Τόσο που τις χρησιμοποιούμε θεωρώντας αυτό φυσιολογικό, αν όχι υποχρεωτικό. Βέβαια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χθες στη Βουλή μίλησε για τις 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις που θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το 2015 και τις 7.000-8.000 προσλήψεις που αναμένονται μέχρι το τέλος του 2013! Το να αναφερόμαστε ξανά σε αριθμούς, είναι μάλλον άσκοπο, αφού, από τη μία, καθημερινά τα νούμερα αλλάζουν, και από την άλλη, όπως έχουν τονίσει εκείνοι που ζουν την κατάσταση στο πετσί τους, «οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί!»

sxoleio

Μιλώντας λοιπόν για «ανθρώπους», θα ήθελα να αναφερθώ σε μία σχετική ιστορία που συνάντησα σήμερα.

Έτυχε να βρεθώ έξω από ένα Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο κοντά στη γειτονιά μου. Περνώντας, άκουσα πολλά παιδιά να φωνάζουν. Υπέθεσα ότι έκαναν διάλειμμα και είχαν ενθουσιαστεί με κάποιο παιχνίδι ή τέλος πάντων φώναζαν γιατί απλά είναι παιδιά! Πλησιάζοντας στην πόρτα, εντόπισα μία νεαρή κοπέλα και δεκαπέντε με είκοσι μαθητές να την έχουν περικυκλώσει σχηματίζοντας μία μεγάλη ομαδική αγκαλιά. Η κοπέλα προσπαθούσε να τους αγκαλιάσει έναν έναν αλλά της ήταν αδύνατο γιατί την κρατούσαν τόσο σφιχτά που δεν μπορούσε ούτε να κουνηθεί! Ένα αγοράκι φώναξε : « Κυρία Ευτυχία γιατί δεν είστε και φέτος εδώ;» Δεν πήρε απάντηση και συνεχίζοντας να αγκαλιάζει την κοπέλα, ξαναρώτησε και ξαναρώτησε. Η απάντηση ήταν με ύφος απορίας και από την ίδια: «Γιατί δε γινόταν να είμαι και φέτος μαζί σας». Οι αγκαλιές συνεχίστηκαν για αρκετά λεπτά, αφού, όποιο παιδί έβγαινε στο προαύλιο φώναζε : «Ήρθε η κυρία Ευτυχία!» και έτρεχε να χωθεί στη μεγάλη αγκαλιά. Κάποια στιγμή εντόπισα ένα κοριτσάκι, που είχε απομακρυνθεί, στεκόταν με γυρισμένη την πλάτη στους υπόλοιπους και έκλαιγε. Γύριζε για λίγο, σκούπιζε τα δάκρυά της, κοιτούσε την κοπέλα και άλλαζε ξανά το βλέμμα του. Συνέχισα να παρακολουθώ.

Ύστερα χτύπησε το κουδούνι. Μετά από μεγάλη προσπάθεια οι δάσκαλοι ανέβασαν τα παιδιά στην τάξη τους, αλλά δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να αρχίσουν να πετούν από το παράθυρο της αίθουσας, ζωγραφιές και αφιερώσεις που έγραψαν εκείνη τη στιγμή για την αγαπημένη τους δασκάλα! Είδα την κοπέλα να φεύγει και αφού την πλησίασα έμαθα ότι η Ευτυχία είναι ένα κορίτσι που αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και εργάστηκε με την αξία και τη δική της δύναμη στο συγκεκριμένο σχολείο για ένα μόλις χρόνο, καθώς της ανακοίνωσαν την απομάκρυνσή της, τέλος Αυγούστου, η οποία όμως έπρεπε να φανεί σα δική της παραίτηση. «Οι μαθητές και οι γονείς, μου έδειξαν από την αρχή την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους, αλλά η επιχείρηση λειτουργεί διαφορετικά», μου είπε χαρακτηριστικά.

Ο λόγος που πήγε στο σχολείο σήμερα ήταν μόνο για να δει τους μαθητές της. Τη ρώτησα αν ήθελε να αναφερθώ στην ιστορία της στο κείμενό μου, και δέχτηκε. Μου εξομολογήθηκε μάλιστα ότι “πολλές φορές βλέπει στον ύπνο της τα παιδιά αυτά και ξυπνάει με κλάματα”, ότι αυτό ήθελε να κάνει από όταν ήταν πολύ μικρή, γι αυτό πάλεψε και αυτό ονειρευόταν για τον εαυτό της.

Η Ευτυχία πλέον εργάζεται σε ένα ψιλικατζίδικο στη γειτονιά της, αφού η ανακοίνωση της “παραίτησης’’ δεν της έγινε έγκαιρα ώστε να προλάβει να αναζητήσει κάπου αλλού μία θέση. Ωστόσο, η αγάπη της για τα παιδιά και το λειτούργημα του δασκάλου, η φλόγα μέσα της και η ανάγκη της για δημιουργία σωστών και καταρτισμένων ανθρώπων δε χάνεται, καθώς βοηθάει παιδιά Δημοτικού κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα. Θέλει να συνεχίσει να ελπίζει.

Aναρρωτιέμαι μετά από αυτό, πόσες απολύσεις και πόση διαθεσιμότητα μπορούν να συγκριθούν με την αγάπη και την ηθική ικανοποίηση που μπορεί να λάβει ένας τέτοιος άνθρωπος. Αναρρωτιέμαι πόσα σπασμένα κομμάτια μπορούν να ενώσουν αυτές οι αγκαλιές και αυτό το παράπονο του μικρού κοριτσιού που έκλαψε, και ακόμη, πόσο όμορφη και γλυκιά είναι αυτού του είδους η εκδίκηση…

 Χρύσα Σίδερη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.