Today΄s Story: «Ουκ αν συμβιώσεις»

Το σύμφωνο συμβίωσης είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα των ημερών καθώς, σύμφωνα με τον ελεύθερο κόσμο μας, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να παραχωρείται σε όλα τα ζευγάρια είτε ετερόφυλα είτε ομόφυλα. Η Ελλάδα εξαίρεσε από το νόμο αυτό τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς οι αντιδράσεις της εκκλησίας ήταν εντονότατες! Για άλλη μία φορά, αν και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η Εκκλησία μας δεν πτοείται από τις άγιες τούτες μέρες, και δείχνει το “πρόσωπο” που έχει χτίσει με τόσο αγώνα εδώ και πολλά χρόνια!

Gay ζευγαρι

Έπειτα από την αναταραχή που προκλήθηκε, τις απειλές, τον εκφοβισμό και τους αφορισμούς, ακολούθησε μία σειρά επιστολών, εκ μέρους του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, στον Ευάγγελο Βενιζέλο, μέσα από τις οποίες ζητά να μην επιτραπεί η επέκταση του συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια. Στη δεύτερη σημερινή του επιστολή, έπειτα από την απάντηση του Ε.Βενιζέλου, όχι μόνο επισημαίνει ξανά τις απόψεις του, αλλά ζητά από την Πολιτεία να υποβάλλει έφεση κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!

Μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης αναφέρει «νά μήν ἐμμείνετε σέ πρόταση νομοθετικῆς θεσμοθέτησης μέ πρόσχημα τήν ἐπέκταση τοῦ συμφώνου συμβίωσης στά λεγόμενα «ὁμόφυλα» ζευγάρια τοῦ κακουργήματος τῆς παρά φύσιν ἀσέλγειας πού ἀνατρέπει τήν ἀνθρώπινη φυσιολογία καί τήν ὀρθόδοξη χριστιανική ὀντολογία καθώς καί τόν νομικό μας πολιτισμό καί ἐγκαθιδρύει ὡς θεσμό δικαίου τήν ἀντιαισθητική καί ἄτεχνη καί ἀφύσικη καί φθοροποιό διά τήν σωματική καί ψυχική ἀκεραιότητα τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου ἀπόπειρα μιμήσεως τοῦ ἑτέρου φίλου πού ἀποτελεῖ τό σαπρό κοσμοείδωλο καί τήν πρακτική τῆς κατεγνωσμένης ἀπό τόν Θεῖο Νόμο καί τό Κανονικό μας δίκαιο».

Θα ήταν φρόνιμο να είχε τη δυνατότητα κάποιος να εξηγήσει  σ’ αυτούς τους ανθρώπους ότι πρέπει να πάψουν να πιστεύουν ότι είναι ο Θεός αυτοπροσώπως και πως εκπροσωπούν την αγάπη, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, οικονομικής κατάστασης ή κοινωνικής θέσης. Ο Θεός είναι, υποτίθεται, ο οδηγός τους και ο Λόγος Του η βάση της θρησκείας αυτής. Η βάση της πίστης και η ουσία της ανάγκης του ανθρώπου να στηρίζεται σε κάτι ανώτερο, πρέπει να καθοδηγείται από την αλήθεια. Η αλήθεια ωστόσο, δεν είναι αυτή που επιθυμούν να υποβάλλουν. Όποιος θέλει να ονομάζεται «πιστός» οφείλει να δέχεται τη διαφορετικότητα, να αντιμετωπίζει όλους με τον ίδιο τρόπο και με δικαιοσύνη! Μας διδάσκουν πως όλοι είμαστε πλάσματα του Θεού, αλλά όταν πρόκειται για κάτι εκ φύσεως διαφορετικό ή «μη κοινό», σπεύδουν να το καταδικάσουν. Η αγάπη ανάμεσα στα ζευγάρια είναι η ίδια, είτε αποτελείται από δύο ανθρώπους του ίδιου φύλου είτε όχι.

gays

Σύμφωνα με την παραπάνω άποψη, πως είμαστε όλοι πλάσματα του Θεού, προφανώς Εκείνος έχει φροντίσει ώστε να μην είμαστε όλοι ίδιοι. Επομένως, η διαφορετικότητα μας, πρέπει να είναι σεβαστή και να ζούμε με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις μέσα στην κοινωνία. Γιατί να είναι υποχρεωμένος λοιπόν ένας άνθρωπος ομόφυλος να πληρώνει φόρους, να ακολουθεί κανόνες και νόμους, όπως όλοι «πρέπει να πράττουν», ενώ όταν έρχεται η στιγμή να λάβει κάποια προνόμια που «μπορούν να έχουν όλοι», να παραμερίζεται; Η ισότητα και δικαιοσύνη είναι επιλεκτική; Από μικρούς μας μαθαίνουν ότι η αγάπη είναι το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο. Γιατί η αγάπη ανάμεσα σε ανθρώπους του ίδιου φύλου να είναι παράπτωμα; Μήπως και η πρέπει να είναι και αυτή επιλεκτική; Γιατί να με ενοχλεί όταν ένα ομόφυλο ζευγάρι επιθυμεί να ακολουθήσει μία κοινή πορεία-ζωή, και να επιθυμεί να έχει τα ίδια δικαιώματα με ένα ετερόφυλο;

Οι εκπρόσωποι του Θεού, οι Μητροπολίτες και όλοι οι άνθρωποι της εκκλησίας, μέσα στα χρυσοποίκιλτα ιμάτια τους, υποστηρίζουν πως μας δείχνουν το δρόμο για την ειρήνη, την αγάπη, την ισότητα αλλά δυστυχώς βρίσκονται πάντα μέσα σε εκείνους που «ξεχωρίζουν» τους ανθρώπους σε φυσιολογικούς και «μη». Είναι εκείνοι που θέτουν όρια στις ελευθερίες και τις πιο “φυσιολογικές ανάγκες”.

Χρύσα Σίδερη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.