Today΄s Story: Χρόνια πολλά σ΄ εσένα… γιατί είσαι γυναίκα!

Σήμερα, όπως τέτοια μέρα κάθε χρόνο, συνηθίζουμε να γιορτάζουμε παγκοσμίως και να λέμε χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες. Η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες γυναικών, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και δικαίωμα ψήφου. Θεωρητικά πλέον, είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να γιορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Γυναίκα

Στις 8 Μαρτίου του 1857, πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη διαμαρτυρία από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Έτσι καθιερώθηκε η ημερομηνία, προς τιμήν της πρωτοβουλίας αυτών των γυναικών. Ο πρώτος επίσημος εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, έγινε στις το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Τη δεκαετία του ’60, με την άνοδο των φεμινιστικών κινημάτων, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ημέρα αυτή, και από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με βασικό στόχο την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων, αναγκών και δικαιωμάτων. Ωστόσο, πολύ γρήγορα χάθηκε το πολιτικό υπόβαθρο της γιορτής, η οποία πλέον αντιπροσωπεύει την αγάπη και τη συμπάθεια των ανδρών προς τις γυναίκες, μέσω της προσφοράς δώρων και λουλουδιών.

Σήμερα λοιπόν, καθώς «γιορτάζουμε» για άλλη μία φορά, θα ήταν ορθό να γνωρίζουμε, πέρα από κάθε φεμινιστική συμπεριφορά ή νοοτροπία, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ίσως δεν έχουν σταματήσει να υφίστανται και τελικά απλά διαιωνίζονται. Στην Ευρώπη μόνο, τη στιγμή αυτή, ο αριθμός των κακοποιημένων γυναικών ανέρχεται σε 62 εκατομμύρια, ενώ το 33% έχει πέσει θύμα σεξουαλικής ή σωματικής βίας από την ηλικία των 15 χρόνων. Ακόμη, μία στις δύο εργαζόμενες γυναίκες, έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Τα ποσοστά θα έπρεπε, όσο περνούν τα χρόνια, να μειώνονται παραδειγματικά, αλλά, σημαντικοί παράγοντες, όπως αυτός της καθόδου της οικονομίας και της κρίσης σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, είναι σημαντικές συνιστώσες στην αύξησή τους. Φυσικά, τα ποσοστά αυτά αφορούν στην Ευρώπη, που θεωρείται μία από τις ηπείρους που δεν έχουν τις προβληματικές καταστάσεις άλλων ηπείρων ή χωρών. Η συχνότητα και οι αριθμοί μεγαλώνουν, όταν αναφερόμαστε στη Δημοκρατία του Κονγκό ή στη Ν. Αφρική, με αποτέλεσμα, 1 στις 14  γυναίκες παγκοσμίως, να είναι θύμα σεξουαλικής βίας, ποσοστό περίπου 7% το οποίο αναφέρεται σε επιθέσεις αγνώστου, πέραν του οικογενειακού περιβάλλοντος, συζύγου ή συντρόφου.

ημέρα γυναίκας 1

Η βία ή υποτίμηση των γυναικών σε πολλές περιπτώσεις, με άμεσους ή έμμεσους τρόπους, είναι γνωστά φαινόμενα, αλλά χωρίς προοπτική φραγής τους. Πολλές φορές υποτιμάται ακόμα και η ανάγκη να συζητηθούν τέτοιου είδους προβλήματα, καθώς επικρατεί εδώ και χρόνια η νοοτροπία της υπερδυνάμωσης, της επιβλητικότητας των γυναικών και του ευνουχισμού της ανδρικής υπόστασης και δύναμης. Κάτι τέτοιο όμως έμπρακτα δεν ισχύει, καθώς η θεωρία της «υπεργυναίκας» προωθήθηκε από φεμινιστικά κινήματα παλαιότερα και είχε πολύ μικρή ανταπόκριση ακόμη και από το ίδιο το φύλο, ώσπου εξαφανίστηκε.

Το κυριότερο λοιπόν που θα μπορούσε να επιζητά μία γυναίκα σε οποιονδήποτε τομέα και έκφανση της ζωής της, είναι ο σεβασμός. Το ότι η διεθνής βιομηχανία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν ένα εντελώς διαφορετικό πρότυπο από αυτό που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει το γυναικείο φύλο, δε θα πρέπει άλλο να επηρεάζει τη ζωή όλων των γυναικών και τη συμπεριφορά απέναντι τους.

Αν τελικά σήμερα έχει χαθεί ο πραγματικός λόγος εορτασμού της ημέρας αυτής, ας δείξουμε την ανάγκη τουλάχιστον, να προστατεύσουμε την υπόσταση της γυναίκας στην κοινωνία, και ας αναδείξουμε την δύναμη της, που σίγουρα είναι πολλά περισσότερα από ένα σώμα με μακριά μαλλιά. Ίσως ακούγεται ξεπερασμένο, αλλά τα ποσοστά και ενδείξεις των ερευνών παγκοσμίως, αποδεικνύουν ότι οι καταστάσεις αυτές κάθε άλλο παρά νοοτροπίες του παρελθόντος δεν είναι.

ημέρα γυναίκας

Χρόνια πολλά λοιπόν, σε σένα που μεγαλώνεις τα παιδιά σου, πολλές φορές μόνη και προσπαθείς να τους δώσεις τα πάντα για να γίνουν σωστοί άνθρωποι. Χρόνια πολλά σε σένα που εργάζεσαι σκληρά για να βοηθήσεις το σπίτι σου και να μπορέσεις να επιβιώσεις, σε σένα που κάνεις προσπάθειες να σε δουν σαν ικανή και ταλαντούχα σ’ αυτό που έχεις σπουδάσει και κάθε άλλο παρά αυτό βλέπουν, σε σένα που κάποιος «άνδρας» έκανε επίδειξη των δυνάμεων του πάνω σου, επιθυμώντας να σε αναγκάσει να ζεις με το φόβο και τα τραύματα στην ψυχή σου, αλλά φάνηκες δυνατή. Σε σένα που ζεις μόνη, επιβιώνεις με τα δικά σου χρήματα και κάνεις τον προσωπικό σου αγώνα. Χρόνια πολλά σε σένα που σε αντιμετώπισαν σαν ένα κομμάτι σάρκας, όταν αποφάσισες να εργαστείς, σε σένα που ξέρεις να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και δεν το βάζεις κάτω, που είσαι μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά, εργαζόμενη και “προσωπική ψυχολόγος” του κάθε μέλους της οικογένειας, σηκώνοντας τα βάρη όλων πάνω σου. Χρόνια πολλά σε σένα που είσαι σύντροφος κάποιου ή που θέλεις να ερωτευτείς και πολλές φορές ο απέναντί σου, κάτι άλλο ζητά από τα αληθινά και τα ουσιαστικά που είσαι διατεθημένη να προσφέρεις.

Χρόνια πολλά σε σένα..γιατί είσαι γυναίκα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.