Today΄s Story: Sochi – Το μεγαλείο μιας «Mικρής Προγκίπισσας»

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014, στο Σότσι στη Ρωσία, βαίνουν προς το τέλος τους, και μέσα σε όλα τα ευτράπελα, τις επιτυχίες, τις προσπάθειες, τις απογοητεύσεις, τις αγωνίες και τις αναφορές σε μεγάλους αθλητές, αξίζει να επικεντρωθεί κανείς σε ένα πρόσωπο που κατά πολλούς, αν όχι για όλους, «έκλεψε τις εντυπώσεις».

Ο λόγος για τη 15χρονη Ρωσίδα Julia Lipnitskaia, αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, που αποκαλείται «μικρό θαύμα», όχι μόνο για την πατρίδα της αλλά και για ολόκληρο τον αθλητικό κόσμο!

sochi

Το ταλέντο της μικρής στην ηλικία, αλλά “μεγάλης στον πάγο”, αθλήτριας, έδωσε το χρυσό μετάλλιο στη Ρωσία, στην εναρκτήρια φάση στις 9 Φεβρουαρίου, στο ομαδικό πρόγραμμα, όπου και ηγήθηκε. Η επιτυχία της αυτή, ήταν αφορμή για την έκφραση θαυμασμού του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και για το εκτενές αφιέρωμα στο πρόσωπό της, από τη μεγαλύτερη αθλητική εφημερίδα της χώρας. Ακόμη, τιμήθηκε με το βραβείο ¨Master of Sports¨, όχι τυχαία, αφού είναι η νεότερη γυναίκα που κέρδισε τον Ιανουάριο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ τώρα, κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας είχε στους ώμους της το βάρος της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο.

Και ενώ πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αξιοποίησαν δύο διαφορετικές αθλήτριες, για να εκτελέσει η κάθε μία αντίστοιχα το μικρό και το μεγάλο πρόγραμμα γυναικών, η Ρωσία ανέθεσε στη Lipnitskaia και τα δύο! Έτσι ήρθαν δύο διαδοχικές νύχτες νίκης, με την 16χρονη να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό πόντων για τη χώρα της – ένας άθλος που ακόμα και ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης Evgeni Plushenko, απέτυχε να κάνει για τη Ρωσία, αφού είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση στο μικρό πρόγραμμα και στην πρώτη, στο μεγάλο πρόγραμμα ανδρών-.

Οι ενδείξεις λοιπόν, λένε ότι είναι απίθανο να λυγίσει από την πίεση ή την κούραση! Οι ρωσικές εφημερίδες εγκωμιάζουν, όχι άδικα, το κορίτσι,  με τίτλους όπως : «Η Lipnitskaia είναι η πριγκίπισσα του πάγου» ή «Η Lipnitskaia είναι το μέλλον του καλλιτεχνικού πατινάζ» αλλά και «Η Lipnitskaia είναι μία θεά!». Ακόμη, μεγάλες αθλήτριες της ρωσικής ομάδας και όχι μόνο, παραδέχονται την αξία της, όπως η Ekaterina Bobrova, η οποία δήλωσε ότι «το κορίτσι αυτό είναι μία μικρή ιδιοφυία».

Με τη συμμετοχή της στην ομάδα της Ρωσίας, η μικρή ταλαντούχα, αποτέλεσε τη νεότερη γυναικεία φιγούρα καλλιτεχνικού πατινάζ, που κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο μετά από 78 χρόνια. Η Ρωσία, παρά την πλούσια παράδοσή της στο καλλιτεχνικό πατινάζ, δεν είχε ποτέ γυναίκα Ολυμπιονίκη, αφενός λόγω της συμμετοχής των μεγαλύτερων αθλητριών της στα ομαδικά προγράμματα κυρίως, και αφετέρου λόγω της υπακοής του χορού στο πρώην σοβιετικό σύστημα.

sochi 1

«Το να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενη και μου αρέσει αυτό που κάνει ,είναι σα να μην έχω πει τίποτα», δήλωσε η προπονήτριά της. «Νομίζω ότι ένα νέο νεαρό αστέρι αρχίζει να λάμπει στην Ρωσία αυτή τη στιγμή. Είναι μόνο 15 και όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί γι ‘αυτήν». Άλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, η φιγούρα της Julia Lipnitskaia κυριαρχεί, όχι μόνο λόγω του ταλέντου της, αλλά και της σοβαρότητας, της αφοσίωσης, της συγκέντρωσής της σ’ αυτό που κάνει και της ταπεινότητας που τη διακατέχει, παρά το νεαρό της ηλικίας της.

Είναι από τις φορές που σκέφτεται κανείς πόσο απλόχερα δίνονται σε έναν άνθρωπο τόσες αρετές, αλλά και, πόσο μπορεί μόνος του να αποκτήσει το κάτι παραπάνω με τη σκληρή δουλειά, την επιμονή και την υπομονή του. Είναι αυτές οι αρετές που μπορεί μεν να είναι έμφυτες, αλλά για να τελειοποιηθούν χρειάζονται συνεχή προσπάθεια και αφοσίωση. Ο Πρωταθλητισμός είναι σκληρός, απαιτητικός, ζητά καθημερινά την προσοχή και την αγάπη σου γι αυτόν. Δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθει κανείς, να έχει τη σοβαρότητα και την πειθαρχία που απαιτείται, πόσο μάλλον όταν είναι ακόμα παιδί! Το πάθος και η λαχτάρα της 15χρονης Julia Lipnitskaia, η θέληση της να πετύχει τα όνειρά της, σε συνδυασμό με την εξαιρετική έμφυτη ικανότητα της ,το ταλέντο της, δείχνουν ότι όλα μπορούν να γίνουν δυνατά! Μέσα σε όλα όμως, χρειάζεται και η καθημερινή δουλειά με τον εαυτό της, κάτι που φαίνεται ότι κάνει καλά και η ίδια και η οικογένειά της. Ανθρώπους σαν αυτούς είναι καλό να τους θαυμάζουμε, να βλέπουμε την επιμονή και την αντοχή τους στις αντιξοότητες, την ψυχική τους δύναμη. Το κορίτσι αυτό μας μαθαίνει πως όταν θέλουμε κάτι πάρα πολύ και όταν αγωνιζόμαστε πραγματικά γι αυτό, θα το καταφέρουμε. Αν όχι ολοκληρωτικά, τουλάχιστον, θα έχουμε κάνει κάτι ώστε να νιώθουμε περήφανοι. Αυτό ισχύει για όλα στη ζωή.

Χρύσα Σίδερη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.