Urban Farming: H μόδα της αστικής γεωργίας

Οι νεότερες γενιές, αντιλαμβανόμενες την ανάγκη για ισορροπημένη διατροφή και βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνουν καθημερινά κατέληξαν ότι ο μοναδικός τρόπος να ελέγχουμε πλήρως τι τρώμε είναι να το παράγουμε μόνοι μας. Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, παρατηρείται μια αύξηση της ενασχόλησης των κατοίκων των μεγαλουπόλεων με την αστική γεωργία (Urban Farming).

An employee harvests vegetables grown under Hybrid Electrode Fluroescent Lamps inside of an office of Pasona Group in Tokyo

Tι είναι όμως αστική γεωργία; Αστική γεωργία (Urban Agriculture) μπορεί να θεωρηθεί ως η καλλιέργεια, η μεταποίηση, η εμπορία και η διανομή των τροφίμων, της δασοκομίας και των κηπευτικών προϊόντων που εμφανίζονται σε κατοικημένες περιοχές.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι  κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη γεωργία. Σύμφωνα, μάλιστα, με ένα άρθρο  στο περιοδικό Smithsonian, ο κλάδος Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι, «μεγάλα τμήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού και καλλιεργήσιμης γης» και αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα ώθησης των ανθρώπων να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να συμβάλλουν  στο γενικότερο καλό της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συνανθρώπους τους.

earth-day-urban-farming-chicago_51626_600x450

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σύμφωνα με  άρθρο της BCBusiness, τυπικά υποψήφιοι για την αστική γεωργία είναι “κάτοικοι των αστικών κέντρων που είναι διανοητικά ή συναισθηματικά συνδεδεμένοι με τα τρόφιμα και θέλουν να τα λαμβάνουν από την πρωτογενή παραγωγή”, όπως δήλωσε ο Andrew Riseman στο συγκεκριμένο άρθρο.

Οι αστικοί κήποι λοιπόν έρχονται δυναμικά να ομορφύνουν τα γκρίζα τοπία των μεγαλουπόλεων. Έτσι, χαρακτηριστικά παραδείγματα μπορεί να βρει κανείς στη Μελβούρνη όπου προς διευκόλυνση της παραγωγής τροφίμων έχουν δημιουργήσει κοινότητα με βάση τα σχέδια της γεωργίας. Διατείθενται αγρόκτηματα κοινής ωφέλειας. Ένα τέτοιο αγρόκτημα κοινότητας είναι η Farm Collingwood Παίδων. Επίσης αξιόλογο είναι στο Κάιρο όπου με λίγη προσπάθεια, ελάχιστα χρήματα και πολύ μεράκι καλλιεργούν στις στέγες τους βιολογικά προϊόντα προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των οικογενειών τους αλλά και να αυξήσουν το εισόδημά τους. Στη Νέα Υόρκη, επίσης, παρατηρείται παρακίνηση των κατοίκων να στραφούν στην αστική γεωργία με τη χρησιμοποίηση κενών οικοπέδων, προκειμένου να μειώσουν τα ποσοστά διαβήτη και παχυσαρκίας που πλήττουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

CANON DIGITAL CAMERAΤέλος, αξιόλογο παράδειγμα Urban Farming δημιουργήθηκε στο Τόκιο και συγκεκριμένα στο ανακαινισμένο κτίριο της Pasona Group. Έτσι η γνωστή επιχείρηση ανακαίνισε το εννέα ορόφων κτίριο της, συνολικής έκτασης 215.00 τετραγωνικά πόδια και στον τελευταίο όροφο δημιούργησε ένα κήπο συνολικής έκτασης πάνω από 43.000 τετραγωνικά πόδια. Ο αρχιτέκτονας Υoshimi Kono που επιμελήθηκε την ανακαίνιση παρέδωσε ένα αποτέλεσμα πέρα από κάθε φαντασία αφού το εσωτερικό του κτιρίου καλύπτεται κατά το 20% πράσινο, παράγει περισσότερα από 200 είδη φρούτων, λαχανικών και ρυζιού ικανά να καλύψουν τις ανάγκες της εταιρείας . Οι υπάλληλοι της Pasona Group είναι ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν στην καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών, ενώ η ίδια η εταιρεία παράλληλα με τις άλλες της δραστηριότητες, προσφέρει πρακτική εργασία σε νέους που θέλουν να μάθουν την παραγωγή τροφίμων, εκπαιδεύοντας έτσι τη νέα γενιά αγροτών.

17roof600.1

Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό περιβάλλον εργασίας που προάγει την παραγωγικότητα των εργαζομένων, τη ψυχική υγεία και την κοινωνική αλληλεπίδραση και εμπλέκει την ευρύτερη κοινότητα του Τόκιο, προβάλλοντας τα οφέλη και την τεχνολογία της αστικής γεωργίας.

Ευχόμαστε σύντομα αντίστοιχες Ελληνικές εταιρείες να υιοθετήσουν αυτό το πρότυπο και να δημιουργήσουν αντίστοιχους χώρους παραγωγής βιολογικών προϊόντων!!

Φαίη Κεφαλά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.