Είναι αδύνατο να μην έχεις πέσει έστω και τυχαία είτε ξεφυλλίζοντας κάποιο περιοδικό είτε κατά την περιήγησή σου στο διαδίκτυο σε μια φωτογραφία του Ναυαγίου, μιας ομολογουμένως από τις ομορφότερες παραλίες, όχι μόνο της Ζακύνθου και της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Μεσογείου. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως κάθε χρόνο φιγουράρει σε όλους τους διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς! Θεόρατοι, κάθετοι βράχοι δημιουργούν έναν μοναδικό κόλπο που… “στολίζεται” από λεία, ολόλευκα βότσαλα και πεντακάθαρα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε!
Όμως… Η Ζάκυνθος δεν είναι μόνο αυτό! Τα τελευταία χρόνια, το πανέμορφο νησί του Ιονίου έχει εξελιχθεί σε έναν luxury προορισμό με δεκάδες βίλες να βρίσκονται διάσπαρτες στις καταπράσινες εκτάσεις της και να συναγωνίζονται σε ανέσεις και πολυτέλεια αυτές των πιο κοσμικών προορισμών ανά την υφήλιο!
Με στοχευμένες κινήσεις – κυρίως από ιδιώτες – το προφίλ του νησιού έχει αλλάξει αφού έχει απεκδυθεί του μανδύα του “οικονομικού τουρισμού” (που είχε αποκτήσει κατά τα πρώτα χρόνια της μαζικής τουριστικής ανάπτυξης, στις αρχές δηλαδή της δεκαετίας του 1980) και εδώ και περίπου μια δεκαετία εξελίσσεται σε έναν προορισμό που βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα επιλογών των high end ταξιδιωτών! Αυτών δηλαδή που επιθυμούν και μπορούν να υποστηρίξουν υψηλού επιπέδου παροχές και μια δόση αυξημένης πολυτέλειας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.
Ο Γιάννης Λευτάκης και το www.zakynthos-villas.com ειδικεύονται ακριβώς σε αυτό! Στις παροχές υψηλού επιπέδου υπηρεσιών! Από τη στιγμή της άφιξης του επισκέπτη και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί! Το portfolio της εταιρείας είναι γεμάτο από εντυπωσιακές βίλες από άκρη σε άκρη του νησιού όλων των εμβαδών, (για ζευγάρια, οικογένειες αλλά και παρέες) και φυσικά όλων των εκφάνσεων πολυτέλειας! Ακόμη, αναλαμβάνει να παράσχει κάθε είδους βοήθεια και εξατομικευμένη καθοδήγηση σε υπηρεσίες transfer, από και προς το αεροδρόμιο και το λιμάνι ή οποιονδήποτε προορισμό ο επισκέπτης επιλέξει, prive μίνι κρουαζιέρες στα πλέον μαγευτικά σημεία της Ζακύνθου αλλά και στα γειτονικά νησάκια, ενοικιάσεις κάθε τύπου αυτοκινήτων, γαστρονομικές προτάσεις και οινικές ξεναγήσεις, μέχρι να φέρει σε επαφή τον ενδιαφερόμενο ακόμη για τον σχεδιασμό της πιο παραμυθένιας γαμήλιας τελετής με τους πλέον εξειδικευμένους συνεργάτες στο νησί. Οι υπηρεσίες Luxury Concierge στο μεγαλείο τους!
Μια κουβέντα μαζί του είναι δανική για να μας μυήσει στα luxury “μυστικά” της Ζακύνθου…
Κύριε Λευτάκη, τα τελευταία χρόνια η Ζάκυνθος έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή luxury προορισμό. Εσείς, ως επαγγελματίας του κλάδου, που θα το αποδίδατε αυτό;
Αυτό οφείλεται κυρίως σε πρωτοβουλίες ιδιωτών που βλέποντας τις τάσεις του παγκόσμιου τουρισμού και στο πώς αυτός εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, επένδυσαν σε κατασκευή luxury καταλυμάτων, δηλ. Βιλών, Σουιτών, Luxury Resorts κλπ
Ποιο είναι το προφίλ των επισκεπτών που επιλέγουν αυτού του είδους καταλύματα; Τι «αναζητούν» στις καλοκαιρινές τους διακοπές;
Μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία, (έως το 2010 περίπου) σε βίλες έκαναν διακοπές high end πελάτες, όπως επιχειρηματίες, Celebrities και upper class τουρίστες. Τα τελευταία χρόνια (κυρίως λόγω της υπερπροσφοράς που υπάρχει παντού και όχι μόνο στη Ζάκυνθο) οι luxury διακοπές έγιναν προσιτές και σε ταξιδιώτες χαμηλότερης οικονομικής δυνατότητας. Θα λέγαμε ότι βίλες και καταλύματα πολυτελείας επιλέγουν πιά και middle class ταξιδιώτες. Ιδίως μετά την διετία της πανδημίας, αυτό που αναζητούν οι ταξιδιώτες είναι κυρίως η ιδιωτικότητα, η ασφάλεια (όχι επαφή με πολύ κόσμο και για λόγους υγιεινής), τις προσωποιημένες υπηρεσίες και εμπειρίες. Επίσης ένα ζητούμενο πλέον είναι η επαφή με την φύση, που στην Ζάκυνθο ισχύει για τα περισσότερα luxury καταλύματα.
Ποιες είναι οι βασικές διαφορές της επιλογής διαμονής σε ένα πολυτελές κατάλυμα / βίλα, σε σχέση με ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων;
Υπάρχει κοινό και για τις δύο αυτές επιλογές. Είναι τελείως διαφορετική η κάθε εμπειρία.
Τα 5άστερα ξενοδοχεία και τα μεγάλα resorts κυρίως τα προτιμούν ταξιδιώτες που θέλουν περισσότερο άμεσο service, λιγότερες μετακινήσεις και να έχουν επιτόπου όλες τις υπηρεσίες, όπως εστιατόρια, pool bars, room service κ.α.
Στις βίλες διαμένουν κυρίως επισκέπτες που θέλουν να είναι “away from it all” και να έχουν ιδιωτικότητα χωρίς να έχουν γύρω τους το κόσμο ενδεχομένως θα συναντήσουν σε ένα Resort.
Και στις δυο περιπτώσεις όμως υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες κόστους που είναι ανάλογο με τις παροχές και εμπειρίες που προσφέρουν. Υπάρχουν δηλαδή βίλες με 250 Ευρώ τη βραδιά και υπάρχουν και άλλες με 1000 – 1500 Ευρώ τη βραδιά. Το ίδιο ισχύει και με τα 5αστερα ξενοδοχεία / resorts, αν και αυτά πλέον στοχεύουν πιο πολύ σε μαζικό τουρισμό (προκειμένου να έχουν πληρότητα) σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.
Ποια θα λέγατε πως είναι τα «δυνατά χαρτιά» της Ζακύνθου σε ότι αφορά τον υψηλού επιπέδου τουρισμό;
Η απίστευτη φυσική ομορφιά του νησιού που καλύπτει όλα τα γούστα (και «κρύβει» όλα τα κακώς κείμενα του νησιού, όπως η έλλειψη υποδομών). Υπάρχει και βουνό και θάλασσα. Καταγάλανα νερά που ακόμα και η καραϊβική μπορεί να ζηλέψει και παραλίες για όλα τα γούστα. Είτε με ρηχά νερά και άμμο, κατάλληλες για οικογένειες με μικρά παιδιά είτε με βότσαλο ή και απόκρημνες – δύσβατες παραλίες με βράχια για τους πιο τολμηρούς. Επίσης το νησί έχει πολύ (πολύ!) πράσινο. Γενικώς είναι ένας τόπος ευλογημένος από την φύση. Δεν είναι τυχαίο το ότι είναι γνωστό και ως το «Φιόρο του Λεβάντε» (το λουλούδι της Ανατολής). Όταν το επισκεφθείτε, θα το διαπιστώσετε και εσείς.
Υπάρχουν θετικά και αρνητικά από την «μετατροπή» του νησιού από «οικονομικό προορισμό» σε «πολυτελή»;
Σε όλα τα πράγματα υπάρχει η αρνητική και η θετική πλευρά.
Εν προκειμένω η πρώτη σκέψη και ο πρώτος «πρόχειρος» λογαριασμός οδηγεί, λαθεμένα κατά τη γνώμη μου, στο συμπέρασμα ότι ένας πολυτελής προορισμός προσελκύει τουρίστες με μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα (Big Spenders) και έτσι αυτό σημαίνει μεγαλύτερα έσοδα για τον τόπο. Όμως ένας Luxury προορισμός δεν πρέπει να «φαίνεται» μόνο Luxury, αλλά να είναι κιόλας.
Για να γίνεις ένας “brand” τουριστικός προορισμός πολυτελείας με διάρκεια θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι υποδομές που πλαισιώνουν την Luxury εμπειρία. Πρέπει να υπάρχει καλό οδικό δίκτυο, λειτουργικό σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα σε όλο το νησί, σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, επάρκεια φυσικών πόρων όπως το νερό, marina και πολλά άλλα τα οποία η Ζάκυνθος, δυστυχώς δεν έχει φροντίσει ακόμα να έχει.
Αν και υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στο νησί, κυρίως από ιδιώτες ή συλλόγους, δυστυχώς οι πρωτοβουλίες αυτές δεν θα είναι ποτέ αρκετές να καλύψουν το κενό που υπάρχει από την παντελή απουσία του κεντρικού κρατικού μηχανισμού σε τέτοια θέματα.
Από ποιες χώρες βλέπετε κυρίως το ανάλογο ενδιαφέρον; Οι Έλληνες έχουν εξοικειωθεί με την επιλογή αυτή;
Ενδιαφέρον υπάρχει από όλες τις χώρες που υπάρχει απευθείας αεροπορική και οδική σύνδεση με το νησί.Το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού δέχεται απευθείας πτήσεις από 57 Ευρωπαϊκά αεροδρόμια και 17 χώρες. Επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και κίνηση από Βαλκανικές χώρες λόγω του σύγχρονου οδικού δικτύου (επιτέλους!) που υπάρχει πιά (Εγνατία οδός, Ιόνια οδός, Ολύμπια Οδός, γέφυρα Ρίου) όπου έχουν φέρει την Ζάκυνθο κοντύτερα στις βαλκανικές χώρες (λόγω δραματικής μείωσης του χρόνου ταξιδιού από τις χώρες αυτές). Έχουμε αρκετούς επισκέπτες στο νησί που έρχονται οδικώς από Πολωνία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία κλπ. που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έφταναν το πολύ μέχρι Χαλκιδική και την Θάσο. Τώρα πλέον μέσα σε λίγες ώρες μπορούν να «κατηφορίσουν» ακόμα χαμηλότερα και να φτάσουν έως εδώ. Όταν ολοκληρωθεί και το τμήμα Πατρών – Πύργου (το πλέον επικίνδυνο οδικό τμήμα στην Ευρώπη) θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.
Εννοείται ότι για τους ίδιους λόγους και οι Έλληνες προτιμούν ολοένα και περισσότερο την Ζάκυνθο που μέχρι πρότινος φάνταζε πολύ μακρινός προορισμός.
Ένας επιπλέον παράγοντας που συνέβαλε σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι άλλη μια ιδιωτική πρωτοβουλία (η Levante Ferries) όπου δρομολόγησε πρόσφατα στην γραμμή Κυλλήνης Ζακύνθου, τα (αποδεδειγμένα και βραβευμένα) καλύτερα Ferry Boat μικρής – μεσαίας απόστασης, στην Ευρώπη.
Όμως οι Έλληνες, όπως είναι λογικό, έρχονται κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Για να κλείσω την απάντηση με ένα στατιστικό στοιχείο θα έλεγα ότι τα τελευταία 40 χρόνια, το 50% των συνολικών επισκεπτών του νησιού είναι από την Μεγάλη Βρετανία. Ήταν πολύ περισσότερο τις προηγούμενες 10ετίες, λόγω του ότι η Ζάκυνθος ήταν γνωστή ως ένας προορισμός μαζικού τουρισμού (80% και πάνω) όμως την τελευταία δεκαετία αυτό έχει μειωθεί πολύ με την είσοδο των πτήσεων και από άλλους προορισμούς.
Η ζήτηση είναι το ίδιο αυξημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν ή είναι ανάλογη αυτής του λεγόμενου «μαζικού» τουρισμού;
Η σεζόν στο νησί ξεκινάει επίσημα με τις πρώτες διεθνείς πτήσεις στο τέλος Μαρτίου κάθε έτους και τελειώνει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Φέτος ειδικά υπήρξε μια πρωτοφανής πρόωρη κίνηση τον Απρίλιο που μας βρήκε ανέτοιμους. Γενικώς όμως η κορύφωση κάθε σεζόν γίνεται από τα μέσα Ιουνίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η κίνηση είναι ανάλογη με τον αριθμό των καθημερινών πτήσεων που καταφθάνουν στο νησί καθώς και με τις συνήθειες που έχει ο κάθε λαός που επισκέπτεται το νησί.
Για παράδειγμα η κορύφωση του Αυγούστου οφείλεται ανέκαθεν από το γεγονός ότι οι Έλληνες και οι Ιταλοί τουρίστες κάνουν τις διακοπές τους τον Ιούλιο τον Αύγουστο. Αυτό ισχύει σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας θεωρώ.
Website: https://www.zakynthos-villas.com/
Διεύθυνση: Στραβοπόδη 16, Ζάκυνθος
Τηλ. Επικοινωνίας: 26950 24623, 26950 24624, +306979086600
Email: info@zakynthos-villas.com
Facebook: Zakynthos-villas.com
Instagram: Zakynthosvillas