Πριν από μερικές μόλις ημέρες κέρδισε το “Χρυσό Βραβείο Ποιότητας και Γεύσης 2022” των Golden Awards του Πανελλαδικού Θεσμού Βραβείων Ποιότητας και Γεύσης Estiatoria.gr, στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ένα βραβείο που ήρθε να προστεθεί στα προϋπάρχοντα και να επισφραγίσει την επιτυχία που χαρακτηρίζει το Akrotiri SeaFood Obsession της Μήλου!
Ο Ζαχαρίας Μπατζάκας, εμπνευστής και ιδρυτής του No1 SeaFood Restaurant του νησιού, που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του μόλις το 2018, παρέλαβε ο ίδιος το βραβείο και το αφιέρωσε στην ομάδα του! Στους ανθρώπους εκείνους που, όπως παραδέχεται, είναι η ψυχή της ιδέας του, η καρδιά της επιχείρησής του! Ή μάλλον του concept, μιας και προτιμάει αυτόν τον όρο (και με το δίκιο του) που δημιούργησε και ακαριαία σχεδόν “καρφώθηκε” στην κορυφή του γαστρονομικού χάρτη της Μήλου! Και όχι άδικα!
“Δεν πρόκειται για άλλο ένα εστιατόριο θαλασσινών” τονίζει κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, λίγο πριν μου περιγράψει μερικές από τις σπεσιαλιτέ του που δεν λείπουν από κανένα τραπέζι!
Να αναφέρω μερικά παραδείγματα;
Σεβίτσε λαβράκι, με χυμούς μοσχολέμονου και τζίντζερ, ντόπιο άνυδρο πεπόνι, αβοκάντο Κρήτης, πίκλα κρεμμύδι, ραπανάκι, ελληνικό chili, φρέσκο κόλιανδρο και λάδι μαϊντανού.
Τάρταρ γαρίδας, ψημένο σε χυμό εσπεριδοειδών, πορτοκάλι, mango, σταφύλι, ραπανάκι, κίτρινα ντοματίνια κονφί, κόκκινο κρεμμύδι σε όσμωση με ρυζοξιδο και mirin, λάδι βασιλικού και χειροποίητη chili γρανίτα αγγουριού.
Seafood μουσακάς, με κιμά θαλασσινών, πατάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι, μπεσαμέλ με καψαλισμένη ζάχαρη αρωματισμένη με κανέλα και σάλτσα ντομάτας – γαρίδας.
Και όλα αυτά (και φυσικά πολλά περισσότερα) κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, στο γραφικό λιμανάκι των Πολλωνίων στα βορειοανατολικά της Μήλου, απέναντι ακριβώς από την Κίμωλο!
Η κουβέντα μας ήταν απολαυστική, σχεδόν όσο και η κουζίνα του! Ελπίζω!
Ζαχαρία τα τελευταία χρόνια η τουριστική ανάπτυξη της Μήλου είναι κατακόρυφη με τους επισκέπτες να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην γαστρονομία του νησιού…
Πραγματι εκτός από τις συγκλονιστικές παραλίες και τις υπόλοιπες φυσικές ομορφιές του νησιού, που το έχουν κάνει διάσημο ανά τον κόσμο, η γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί κατακόρυφα! Και αυτό γιατί πλέον έχουν αναλάβει μεταξύ άλλων νέοι άνθρωποι με όραμα και ιδέες, έμπειροι σεφ που έχουν βρεθεί στο νησί, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τα αγαθά που παράγει και φυσικά την παράδοση που τα ακολουθεί, κάνουν… γευστικά θαύματα! Ενδεικτικά να αναφέρω τη μεγάλη ποικιλία τοπικών τυροκομικών βασισμένα στο κατσικίσιο γαλα, όπως η ξινομυζήθρα Μήλου, το Μηλέικο, το ημίσκληρο λαδιού, υπάρχει ο μηλέικος πελτές, που γίνεται από άνυδρες ντομάτες, μέλι από άγριο θυμάρι, λιαστή ντομάτα, κρίταμο και πολλά αρωματικά (θρούμπι, αγριοθύμαρο, ρίγανη, μάραθο). Όλα συνδυάζονται μοναδικά ανάλογα με το μενού που το κάθε εστιατόριο ή παραδοσιακή ταβέρνα έχει δημιουργήσει! Η ελληνική – μεσογειακή κουζίνα στο μεγαλείο της!
Το 2018 ξεκινήσαμε σαν ένα κλασικό ελληνικό ταβερνάκι, όπως τα περισσότερα των τουριστικών προορισμών. Την επόμενη χρονιά είπαμε να κάνουμε την στροφή προς το ψάρι και τα θαλασσινά μένοντας στο ίδιο ύφος και το 2020. Το 2021 πια εξελίξαμε την ιδέα και φέραμε στο νησί τη δημιουργική κουζίνα! Ήταν μια ιδέα που πιστέψαμε πολύ και αποφασίσαμε να την τολμήσουμε διαφοροποιούμενοι έτσι από την μεγάλη πλειοψηφία των υπόλοιπων χώρων εστίασης της Μήλου.
Μίλησέ μας για το μενού και τις γευστικές επιλογές που προσφέρει το Akrotiri…
Πλέον το ύφος μας δεν είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα «κλασσικό εστιατόριο θαλασσινών» αλλά έχουμε μετεξελιχθεί σε ένα Seafood Restaurant με ιδιαίτερη άποψη και χαρακτήρα! Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προσεγμένο concept, το οποίο βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στους επισκέπτες του νησιού κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις κριτικές που λαμβάνουμε! Το μενού βασίζεται σε ελληνικές και μεσογειακές συνταγές τις οποίες εξελίσσουμε με έναν δικό μας τρόπο δίνοντας σε αυτές έναν seafood χαρακτήρα!
Ποια πιάτα είναι αυτά που δεν λείπουν σχεδόν από κανένα τραπέζι των επισκεπτών σας;
Εδώ θα σου πω οπωσδήποτε το σεβίτσε λαβράκι με χυμούς μοσχολέμονου και τζίντζερ, ντόπιο άνυδρο πεπόνι, αβοκάντο Κρήτης, πίκλα κρεμμύδι, ραπανάκι, ελληνικό chili, φρέσκο κόλιανδρο και λάδι μαϊντανού. Το τάρταρ γαρίδας, ψημένο σε χυμό εσπεριδοειδών, πορτοκάλι, mango, σταφύλι, ραπανάκι, κίτρινα ντοματίνια κονφί, κόκκινο κρεμμύδι σε όσμωση με ρυζοξιδο και mirin, λάδι βασιλικού και χειροποίητη chili γρανίτα αγγουριού! Εξαιρετική απήχηση έχει το κριθαρώτο σπανάκι, με χτένια, μύδια, καλαμάρι, γαρίδες και σπαράγγια της θάλασσας, το seafood παστίτσιο μας με ζυμαρικά κοχύλια γεμιστά με κιμά γαρίδας, καψαλισμένη μπεσαμέλ και νιφάδες από αποξηραμένη φλούδα ντομάτας και σίγουρα ο seafood μουσακάς μας με κιμά θαλασσινών, πατάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι, μπεσαμέλ με καψαλισμένη ζάχαρη αρωματισμένη με κανέλα και σάλτσα ντομάτας – γαρίδας. Ιδιαίτερη μνεία κάνουν οι επισκέπτες μας και στο φρικασέ λαβράκι που είναι μαγειρεμένο με ποικιλία από ντόπια φρέσκα χόρτα και μαρούλια, πράσο, φρέσκα μυρωδικά από το μποστάνι μας, αυγολέμονο και αφρό κρόκου Κοζάνης.
Ποια είναι η φιλοσοφία που διέπει το Akrotiri ως εστιατόριο;
Φιλοσοφία μας είναι να προσφέρουμε σε αυτόν που θα μας επιλέξει μια εξαιρετική γευστική εμπειρία, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, αποτελούμενη από πιάτα τα οποία έχουμε «ψαροποιήσει». Πιάτα στα οποία έχουμε δώσει μια μοντέρνα ανάσα, μια πινελιά δημιουργίας…
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι επισκέπτες μας υποστηρίζουν ότι “εδώ βρήκαν το καλύτερο από όλες τις απόψεις γεύμα στο νησί”, τονίζοντας πως αν κάποια στιγμή στο μέλλον επιστρέψουν στη Μήλο, θα είμαστε η πρώτη τους επιλογή! Πολλοι είναι και εκείνοι, οι οποίοι περιγράφουν το μενού μας ως το γευστικότερο μενού που απόλαυσαν στην περιήγηση τους στα ελληνικά νησιά!
Γνωρίζω ότι μεταξύ άλλων αποτελεί «στέκι» σημαντικών προσωπικοτήτων…
Αυτό είναι αλήθεια! Δεν θα ξεχάσω την επίσκεψη του Pedro Alonso, του πρωταγωνιστή του La Casa de Papel, o οποίος μάλιστα έκανε και ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram τονίζοντας ότι ήταν το καλύτερό του γεύμα στην Ελλάδα, ο Πατρίκ Μουράτογλου, ο προπονητής του Στέφανου Τσιτσιπά και της Serena Williams και πολλοί ακόμη Έλληνες και ξένοι τους οποίους για ευνόητους λόγους προτιμώ να μην αναφέρω καθώς και εκείνοι αποζητούν εδώ μεταξύ άλλων και την ασφάλεια και την ηρεμία τους.
Μιας και είστε της… δουλειάς… Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας για ένα εστιατόριο ή τουλάχιστον η συνταγή που ακολουθήσατε εσείς και… πέτυχε;
Ένας σωστός συνδυασμός από μεράκι, καλή θέληση και οπωσδήποτε προσήλωση στο στόχο. Πάνω από όλα βέβαια είναι η ομάδα μας, χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε τίποτα!
Ως ντόπιος, πως θα περιέγραφες το νησί της Μήλου σε αυτούς που ακόμη δεν το έχουν επισκεφθεί;
Η Μήλος έχει αδιαμφισβήτητα κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές και ιδιαίτερες παραλίες της Ελλάδας και θα τολμούσα να πω του κόσμου ολόκληρου. Η φυσική ομορφιά της, τα τοπία της αποτελούν παντοτινό σημείο αναφοράς!
Τι θα ήθελες ο επισκέπτης να «πάρει» φεύγοντας από το Akrotiri και τη Μήλο γενικότερα;
Σε Ό,τι αφορά το Akrotiri Seafood Obsession, θα ήθελα οι γεύσεις μας να μείνουν «χαραγμένες» στον ουρανίσκο του! Από την άλλη σε ό,τι αφορά την ευρύτερη ταξιδιωτική εμπειρία της Μήλου, το ιδανικό για μένα είναι οι όμορφες αναμνήσεις που θα δημιουργήσει, να το συντροφεύουν στους χειμώνες του!
Akrotiri SeaFood Obsession
Τοποθεσία: Πολλώνια, Μήλος
Website: www.akrotirimilos.gr
Facebook Page: Akrotiri Seafood Obsession Milos
Instagram Profile: akrotiriseafoodobsession_milos
Τηλ. Επικοινωνίας: +30 22870 41414
E-mail: info@akrotirimilos.gr
One comment
Ένα μεγάλο μπράβο παιδιά !