Σε μια εποχή που η αυθεντικότητα αποτελεί σπάνια αρετή, η Koutlis Honey αναδεικνύεται ως ένα brand που επαναπροσδιορίζει την έννοια της ποιότητας — όχι με θόρυβο, αλλά με συνέπεια και βάθος. Γεννημένο στην καρδιά της Θάσου, το μέλι Koutlis δεν είναι απλώς ένα εκλεκτό προϊόν· είναι αποτέλεσμα μιας φιλοσοφίας που σέβεται τον χρόνο, τιμά τη γη και υπογράφεται με τη διακριτική κομψότητα της απλότητας.
Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάκτηση 6 σημαντικών διακρίσεων στα Specialist Awards, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Δημήτρη Κουτλή, τρίτης γενιάς μελισσοκόμο και ψυχή της Koutlis Honey.
Ο Δημήτρης δεν ακολουθεί τάσεις. Ακολουθεί αξίες! Με αφετηρία την οικογενειακή παράδοση και με όραμα στραμμένο στο μέλλον, συνθέτει ένα brand που συνδυάζει την τέχνη της νομαδικής μελισσοκομίας με την καινοτομία της σύγχρονης παραγωγής. Εννέα μοναδικές ποικιλίες μελιού – από το φίνο πευκόμελο της Θάσου μέχρι την έντονη ερείκη και το σπάνιο βελανιδιάς – αφηγούνται μικρές ιστορίες τόπου, γεύσης και φροντίδας.
Το Koutlis Honey δεν κραυγάζει· αποπνέει την ήρεμη αυτοπεποίθηση της αυθεντικής ποιότητας. Για εκείνους που ξέρουν να διακρίνουν το αληθινό μέσα στο “πολύ”.
Δημήτρη, είσαι ένας νέος άνθρωπος με όλα τα εφόδια που θα σου επέτρεπαν να αφήσεις τη Θάσο και να ακολουθήσεις μια άλλη επαγγελματική διαδρομή σε μια μεγάλη πόλη. Τι είναι αυτό που σε κράτησε στον τόπο σου και αποφάσισες να ακολουθήσεις τη μελισσοκομία;
Αρχικά το μείνεις σε μια μεγάλη πόλη στην εποχή που ζούμε είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο. Από μικρός έχω μάθει να δουλεύω στην δική μου δουλειά, με τους δικούς μου ρυθμούς και να είμαι ανεξάρτητος, κάτι που στην πόλη είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει. Ο κόσμος της μέλισσας είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον που εάν ασχοληθείς, θα σε κερδίσει από την πρώτη επαφή. Επίσης ταξιδεύεις σε όλη την ελλάδα, από άκρη σε άκρη και έρχεσαι κοντά στην φύση και στα βουνά μας. Οπότε αυτό που με κράτησε στην μελισσοκομία είναι ο κόσμος της μέλισσας που συνέχεια σε συναρπάζει. Ταξιδεύω συνέχεια και η στενή επαφή με την φύση εμε κρατάει ήρεμο. Είμαι μακριά από το άγχος και την φασαρία της πόλης.
Η ιστορία σας ξεκινά από την Ποταμιά της Θάσου πριν από περίπου μισό αιώνα και κουβαλά τη σοφία και το μεράκι τριών γενεών. Τι κρατήσατε από το παρελθόν και τι χτίζετε για το μέλλον;
Η ιστορία μας ξεκινάει πριν από 70 χρόνια από τον παππού μου, τον Δημήτρη – που από εκείνον έχω πάρει και το όνομά μου – ο οποίος ήταν υλοτόμος, ένα από τα λίγα επαγγέλματα που υπήρχαν τότε στην Θάσο και από τα πιο δύσκολα φυσικά. Την εποχή εκείνη όλοι λίγο – πολύ είχαν κάποια μελίσσια για να βγάζουν το μέλι τους, ίσα – ίσα για το σπίτι. Ο παππούς είχε λίγο παραπάνω συμπάθεια και το κυνήγησε πιο επαγγελματικά ,όσο μπορούσε φυσικά με τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Να φανταστείς ότι δεν υπήρχαν κυψέλες ξύλινες και μπλέκανε οι ίδιοι τα λεγόμενα “κοφίνια”, τα οποία ήταν από ψάθα. Ξεκίνησε από 10 μελίσσια και έφτασε μέχρι τα 100 περίπου, όπου για εκείνη την εποχή ήταν πολλά. Από το παρελθόν κρατήσαμε την τεχνογνωσία και το μεράκι για την μελισσοκομία και για το μέλλον απλά εξελισσόμαστε, γινόμαστε καλύτεροι και αναβαθμιζόμαστε ανάλογα με τα δεδομένα της εποχής.
Αν η Koutlis Honey ήταν ένας άνθρωπος, πώς θα περιέγραφες την προσωπικότητά της;
Έχει ένα χαρακτήρα σοβαρό και συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει. Πάνω απ όλα σέβεται τους ανθρώπους και κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο για να τους προσφέρει ένα σωστό προϊόν.
Γνωρίζω ήδη πως ο κάθε πελάτης είναι για εσάς ξεχωριστός! Σε έναν κόσμο γεμάτο με “μάρκετινγκ”, πώς καταφέρνετε να κρατάτε τη σχέση με τους πελάτες σας ανθρώπινη και αληθινή;
Το μάρκετινγκ στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό! Με το μάρκεντινγκ βοηθάς να γίνει γνωστή η επιχείρησή σου και να αυξήσεις τις πωλήσεις σου. Και εμείς προσπαθούμε με διάφορες τεχνικές του μάρκετινγκ και μέσω των social media να μας μάθει ο κόσμος που δεν μας ξέρει. Βέβαια λόγω των χρόνων που είμαστε μελισσοκόμοι έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα αξιοσέβαστο πελατολόγιο και να το κρατάμε πιστό για πολλά χρόνια, αρχικά σίγουρα επειδή τους προσφέρουμε ένα πολύ καλό προϊόν αλλά και επειδή με τον κάθε ένα αναπτύσσουμε μια ξεχωριστή σχέση και δεν σκεφτόμαστε μόνο να πουλήσουμε αλλά να είμαστε και φίλοι. Γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι
Ως ειδικός, πως ορίζεται για εσένα το “καλό μέλι”; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ώστε να θεωρείται πραγματικά αυθεντικό και ποιοτικό;
Αυτό σχετίζεται άμεσα με τον ίδιο τον μελισσοκόμο. Εκείνος ευθύνεται για το μέλι. Εάν είναι καλό ή όχι. Πόσο νοικοκύρης είναι και πόσο αγαπάει αυτό που κάνει. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να γνωρίζεις τον χώρο που βγαίνει το μέλι, το πως συσκευάζεται, εάν τηρεί τους υγειονομικούς κανόνες και εάν είναι καθαρός. Μετά εξαρτάται και από το τι χειρισμούς κάνει, σε ποιες περιοχές πηγαίνει. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εάν ξέρεις τον μελισσοκόμο από όπου θα αγοράσεις το μέλι, σίγουρα θα είναι καλό ό,τι και ποικιλία να είναι. Τώρα εάν ζαχαρώσει ή όχι, αυτό που ρωτάνε πολλοί και δεν γνωρίζουν φυσικά, η απάντηση είναι ότι κάποια ζαχαρώνουν (είναι φυσιολογικό) και κάποια όχι. Όλα τα μέλια είναι καλά αρκεί να το αγοράσεις από τον ίδιο τον παραγωγό και σίγουρα να τον ξέρεις καλά, και αν έχεις πάει και στον χώρο του ακόμη καλύτερα.
Γνωρίζω ότι η μονάδα σας, μπορεί να εδρεύει στη Θάσο, τα μελίσσια σας όμως εκτείνονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας…
Γενικά κάνουμε νομαδική μελισσοκομία. Είμαστε καθαρά νομάδες μελισσοκόμοι αρχικά για να μπορούμε να παράγουμε όλες αυτές τις διαφορετικές ποικιλίες μελιού και επίσης για να διατηρούμε τα μελίσσια μας χορτάτα και δυνατά. Αναγκαστικά τα μελίσσια πρέπει να ταξιδεύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την περίοδο της μελιτοφορίας, που ξεκινάει τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Η κάθε ανθοφορία που έχει μέλι διαρκεί ένα συγκεκριμένο διάστημα κάποπιων ημερών. Εκείνες τις ημέρες πρέπει να βρίσκονται οι μέλισσες τοποθετημένες εκεί για να συλλέξουν το μέλι τόσο για να πάρει ο παραγωγός και άλλο τόσο για τον εαυτό τους γιατί φυσικά πρέπει να τραφούν και αυτές. Δεν μπορείς να τους το πάρεις όλο. Όταν τελειώσει το μέλι από την ανθοφορία ο μελισσοκόμος πρέπει να πάρει τα μελίσσια και να αλλάξει τοποθεσία γιατί οι μέλισσες δεν θα βρίσκουν πλέον άλλο μέλι και θα αρχίσει να υπάρχει πρόβλημα. Θα πρέπει να βρει κάποιο άλλο μέρος για να τις τοποθετήσει όπου θα έχει μέλι όπως και γύρη γιατί την χρειάζεται η βασίλισσα για να γεννάει καινούργιες μέλισσες.
Η καθημερινότητα κοντά στις μέλισσες είναι σκληρή, αλλά και βαθιά συνδεδεμένη με τη φύση. Τι έχεις μάθει από τις μέλισσες όλα αυτά τα χρόνια — όχι μόνο για την παραγωγή, αλλά ίσως και για την ίδια τη ζωή;
Αρχικά για να κάνεις αυτό το επάγγελμα πρέπει να το αγαπάς πολύ διαφορετικά δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Γιατί πρέπει να κάνεις πολλές θυσίες, όπως να είσαι μακριά από την οικογένεια σου πολλές φορές και για μεγάλα διαστήματα και επίσης να δουλεύεις πολύ και κάθε μέρα όλο τον χρόνο, οπότε σίγουρα είναι πολύ σκληρή η καθημερινότητα. Το ότι είναι συνδεμένες με τη φύση σημαίνει ότι είσαι και εσύ οπότε πρέπει να σου αρέσει και η φύση όπως μου αρέσει και εμένα. Όσο αφορά τις μέλισσες είναι ένα εντυπωσιακό και άκρως οργανωμένο σύστημα που βασίζεται στη συνεργασία και σίγουρα εάν μπεις στο δικό τους περιβάλλον θα σε συναρπάσει και θα σε εντυπωσιάσει για το πως δουλεύουν και πως συνεργάζονται. Ο κόσμος τους σου δίνει να καταλάβεις τι θα μπορούσε να κάνει και ο άνθρωπος εάν υπήρχε αντίστοιχη συνεργασία.
Κάθε μέλι έχει τον δικό του “χαρακτήρα”. Ποιες είναι οι ποικιλίες σας και πώς θα περιέγραφες τη μοναδικότητα κάθε ποικιλίας;
Ο λόγος που είμαστε νομάδες μελισσοκόμοι είναι για να παράγουμε όσες πιο πολλές ποικιλίες γίνεται. Αυτή την στιγμή παράγουμε 9 διαφορετικές ποικιλίες.
Το παραδοσιακό μέλι του νησιού μας που είναι το πευκόμελο, ανθόμελο βουνού, θυμαρίσιο, μέλι πορτοκαλιάς, έλατο βανίλια, ελατοί κόκκινο, μέλι καστανιάς, μέλι βελανιδιάς και μέλι ερείκης. Φυσικά λόγω καιρικών συνθηκών δεν μπορούμε να παράγουμε πάντα και τις εννέα ποικιλίες ή στην επιθυμητή ποσότητα. Δυστυχώς ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο καιρός. Το κάθε μέλι είναι μοναδικό και έχει πολύ διαφορετική γεύση. Οι ποικιλίες μας γενικά είναι για όλα τα γούστα. Αλλά μέλια είναι γλυκά, άλλα πίκρα και άλλα πιο ουδέτερα. Οπότε ό,τι του αρέσει του καθενός. Από θρεπτική αξία όλα πάνω κάτω είναι τα ίδια, είναι πολύ μικρές οι διάφορες. Όλα τα μέλια είναι καλά θα σου έλεγα εάν με ρωτούσες, είναι θέμα γεύσης καθαρά.
Η ποιότητα των προϊόντων σας έχει αναγνωρίζεται κάθε χρόνο πλέον. Ποιες διακρίσεις θεωρείς πιο καθοριστικές για την πορεία σας, και πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινή σας εργασία και την αφοσίωσή σας στην ποιότητα;
Κάθε χρόνο γίνονται διάφοροι διαγωνισμοί ποιότητας και γεύσης στο μέλι, σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, στους οποίους λαμβάνουμε μέρος και εμείς. Σε αυτούς τους διαγωνισμούς κριτές είναι μεγάλοι και αναγνωρισμένοι σομελιέ μελιού και αναγνωρισμένοι σεφ. Στους διαγωνισμούς αυτούς πάντα θα λάβουμε μια διάκριση για ό,τι προϊόν έχουμε στείλει.
Αυτό βέβαια μας έχει βοηθήσει αρκετά στο θέμα μάρκετινγκ και αναγνωρισιμότητας διότι αποδεικνύει και αναδεικνύει την ποιότητα των προϊόντων μας.
Επίσης μας ωθεί ακόμη πιο πολύ να αγωνιζόμαστε και να προσπαθούμε όλο και περισσότερο να είμαστε σωστοί σε όλη την διαδικασία της δουλειάς μας και να μένουμε προσηλωμένοι και συγκεντρωμένοι στον στόχο μας.
Ποιες είναι οι μελλοντικές σας φιλοδοξίες για την Koutlis Honey; Σχεδιάζετε την εισαγωγή νέων προϊόντων – κωδικών ή ακόμη και την απεύθυνσή σας σε ένα ακόμη μεγαλύτερο κοινό – αγορά;
Γενικά ποτέ δεν μένουμε αναπαυμένοι και ήσυχοι, πάντα ψάχνουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και κάτι καινούργιο. Μέχρι στιγμής εξάγουμε σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό όπως Γαλλία, Γερμανία και Σουηδία, είμαστε ανοιχτοί όμως και για καινούργιες συνεργασίες και σε άλλες χώρες φυσικά. Τέλος, μέσα από ό,τι προϊόν βγάζει η μέλισσα μπορεί να κάνεις πολλά πράγματα δηλαδή να παράξεις πολλά προϊόντα. Ήδη έχουμε βγάλει κάποια και ετοιμάζουμε και άλλα καινούργια. Μείνετε συντονισμένοι…
Διεύθυνση: Ποταμιά, Λεύκη | Θάσος 64004
Τηλ. Επικοινωνίας: +30 6972 721954
Email: info@koutlishoney.com
Website: https://www.koutlishoney.com
Facebook: Koutlis Honey
Instagram: KoutlisHoney
.