Αν είσαι λάτρης του κρασιού, αποκλείεται να μην έχεις δοκιμάσει τις ποικιλίες και τα αρώματα που η έυφορη γη της Νεμέας τόσο απλόχερα προσφέρει εδώ και τουλάχιστον… 4,000 χρόνια!!
Το “Κτήμα Λαντίδη”, είναι ένα από τα οινοποιεία που ξεχωρίζει στην περιοχή καθώς έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που μπορούν γενναιόδωρα να σου προσφέρουν μία πληρέστατη οινική εμπειρία, εξ ου και οι διακρίσεις που συνεχώς λαμβάνει!
Στα 220 και πλεον στρέμματα γης καλλιεργούνται διάφορες ποικιλίες αμπέλου ενώ η τεχνογνωσία και το μεράκι της οικογένειας Λαντίδη υπόσχονται να φέρουν στο ποτήρι σας κρασί με τόσο πλούσια αρώματα και γεύσεις που θα χαρακτούν στη μύτη, τον ουρανίσκο και οπωσδήποτε στη μνήμη σας…
Κύριε Λαντίδη, είστε ο γιος του εμπνευστή του «Κτήματος Λαντίδη», του Πανίκου Λαντίδη, ενός ανθρώπου που ξεκίνησε από την Κύπρο, ειδικεύτηκε πάνω στο κρασί στη Γαλλία και τελικά εδραιώθηκε στην εύφορη γη της Νεμέας… Τι μνήμες, γεύσεις, αρώματα άφησε σαν επίγευση σε εσάς όλο αυτό το ταξίδι;
Από τα πρώτα χρόνια που θυμάμαι τον εαυτό μου τα αντικείμενα γύρω μου ήταν σίγουρα κάποια βαρέλια, μπουκάλια και έχω μια – δυο εικόνες από οινοποιεία της εποχής τότε, τη δεκαετία του ’80 όπου περιφερόμουν να στο πλαίσιο του παιχνιδιού. Όταν ξεκίνησε ο πατέρας μου τη δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα, η δεύτερη δουλειά ήταν εισαγωγές μεταχειρισμένων βαρελιών από τη Γαλλία, επεξεργασία αυτών στην Ελλάδα και μεταπώληση σε κάποιους ιδιώτες και μικρούς παραγωγούς της εποχής. Οπότε στο βαρελάδικο όπου έχω αρκετές από τις πρώτες μου αναμνήσεις σίγουρα η μυρωδιά από καπνισμένο δρύ είναι εντονότερη. Τέλος όλη αυτή η διαδρομή του πατέρα μου από το μηδέν στην ουσία όντας πρόσφυγας από την Κύπρο μέχρι και την πορεία του στον οινικό χάρτη έως και σήμερα, χάραξε θα έλεγα πάνω μου το χρέος που έχω απέναντι σε αυτό τον άνθρωπο.
Από 20 στρέμματα το 1993, σήμερα μιλάμε για συνολικά 220 στρέμματα κάτι που σαφώς υποδηλώνει την ραγδαία αύξηση στη ζήτηση των ετικετών σας…
Για ένα οινοποιείο η αύξηση των στρεμμάτων που διαθέτει σίγουρα διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα στα κρασιά του. Άρα λογικά και μεγαλύτερες πωλήσεις. Μπορεί όμως ένα οινοποιείο να παράγει εκατομμύρια φιάλες χωρίς να έχει δικά του στρέμματα και απλώς να διαχειρίζεται στρέμματα άλλων παραγωγών. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει 100% την ποιότητα. Εμείς λοιπόν αυξήσαμε τα στρέμματά μας με σκοπό να ελέγχουμε πολύ καλύτερα την πρώτη ύλη και να μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις απαιτήσεις που χρειάζεται ένας αμπελώνας. Αυτό διασφαλίζει φυσικά την καλύτερη ποιότητα των κρασιών άρα και αύξηση για τη δικιά μας ζήτηση των ετικετών .
Μεγαλώνοντας μέσα σε αμπελώνες, αποκομίζοντας βιώματα που σχετίζονται με το κρασί, θα λέγατε πως η ενασχόλησή σας με αυτό ήταν μονόδρομος;
Ήταν μονόδρομος διότι πρωταρχικός μου στόχος όταν αποφάσισα να μπω σε αυτή τη δουλειά ήταν να βοηθήσω τον πατέρα μου το όποιο έβλεπα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλους τους τομείς ανάπτυξης που έχει ένα οινοποιείο. Μιλάω για τις πωλήσεις, για το branding, για την προώθηση των κρασιών αλλά και στον αμπελουργικό κομμάτι. Υπήρχαν πάρα πολλά πράγματα που έπρεπε να διορθώσουμε.
Έχετε μια ευρεία ποικιλία γεύσεων, αρωμάτων, χρωμάτων… Θα έλεγε κανείς, μία ευρεία γκάμα αισθήσεων… Μιλήστε μας λίγο για τις ποικιλίες σας…
Η αρχή του κτήματος Λαντίδη είναι το Αγιωργίτικο, είναι η Νεμέα. Από εκεί αρχίζουν όλα . Αυτή η ελληνική ποικιλία η οποία στη Νεμέα παράγει “έργο” και μπορεί να ταξιδέψει την Ελλάδα στο εξωτερικό με πολύ μεγάλη επιτυχία. Βεβαίως δεν είναι μόνο αυτή. Στην περιοχή της Αργολίδας καλλιεργούμε επίσης Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Κυδωνίτσα, Μαλαγουζιά και φυσικά δεν ξεχνάμε το κοσμοπολίτικο Sauvignon Blanc το οποίο έχει βρει πρόσφορο έδαφος στην υπέροχη κοιλάδα της Σκοτεινής. Επιπρόσθετα το Cabernet Sauvignon από τις Ερυθρές ποικιλίες καθώς και το Merlot συμπληρώνουν τη διαφορετικότητα που χρειάζεται να έχει ένα οινοποιείο ανάμεσα στα προϊόντα του. Όλες αυτές τις ποικιλίες τις πλαισιώνουν ευφάνταστα ονόματα τα οποία πηγάζουν όμως από την καθημερινότητά μας. Όπως το “Έργο Λαντίδη”, το “Χρυσαμπελο”, η “Μικρή Κιβωτόs” και το “Anosis”.
Ποια θα λέγατε πως είναι η ναυαρχίδα σας;
Το πιο ολοκληρωμένο κρασί που παράγουμε αυτή τη στιγμή είναι το Cuvee Lantides, το οποίο ουσιαστικά είναι μία επιλογή από τις τρεις ερυθρές ποικιλίες του κτήματος δηλαδήτο Αγιωργίτικο, το Merlot και το Cabernet Sauvignon. Είναι ένα κρασί το οποίο μπορεί να το απολαύσει κάποιος αυτή τη στιγμή αλλά και μετά από 20 χρόνια. Έχει μεγάλη πααίωση (24 μήνες παραμονή σε δρύινα βαρέλια .
Ποια χαρακτηριστικά είναι αυτά που θα λέγατε πως κάνουν τα κρασιά του Κτήματος Λαντίδη να ξεχωρίζουν;
Σίγουρα η τυπικότητα των ποικιλιών, η τιμιότητα των τιμών και σταθερή ποιότητα των κρασιών μας.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει το Κτήμα Λαντίδη να ξεχωρίζει είναι οι πραγματικά καλαίσθητη τυποποίηση, η ετικέτα… Είναι η πρώτη εικόνα που έχει κανείς, λειτουργεί θα λέγαμε σαν διαβατήριο και φαίνεται πως πραγματικά δίνετε μεγάλη σημασία στην αισθητική…
Σίγουρα η ετικέτα στις μέρες μας παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, είναι ακριβώς όπως λέτε το διαβατήριο για να ανακαλύψει κάνεις τα κρασιά μας και όπως κάθε διαβατήριο πρέπει να είναι σύγχρονο, μοντέρνο και να λέει την αλήθεια. Έτσι και οι ετικέτες μας προσπαθούμε να λένε την αλήθεια για το τι είναι το περιεχόμενο. Μία από αυτές π.χ. είναι το Έργο του Λαντίδη λευκό ροζέ και Ερυθρό που αποτυπώνει αυτό ακριβώς που πρεσβεύει η λέξη.
Από την εμπειρία σας θα λέγατε πως οι Έλληνες γνωρίζουν να διαλέγουν κρασί; Είναι αρκετά μέσα στην κουλτούρα μας;
Σίγουρα οι καταναλωτές επιλέγουν κρασιά που τους αρέσουν, κρασιά που ταιριάζουν στην εποχή, στην κουζίνα αλλά σίγουρα ακολουθούν και ορισμένες τάσεις . Μία από αυτές είναι του ροζέ κρασιού αυτή την εποχή. Επίσης υπάρχει μία άλλη που χωρίζει τα κρασιά σε καλοκαιρινά και χειμερινά και θα αναφέρω κάτι αρνητικό ως προς την επιλογή του κρασιού κυρίως για τα λευκά κρασιά. Τις περισσότερες φορές ο καταναλωτής επιλέγει φρέσκα λευκά κρασιά. Αρκετές είναι οι φορές όπου τα φρέσκα αυτά κρασιά δεν είναι “έτοιμα” για κατανάλωση, καθώς θα πρέπει να ηρεμήσουν για δυο – τρεις μήνες πρίν την κατανάλωση. Πρέπει να δίνουμε περισσότερο χρόνο στα λευκά κρασιά επιλέγοντας για ορισμένες ποικιλίες και μόνο αυτή τη φρεσκαδα. Δηλαδή για κρασιά όπου η φρεσκάδα θα αναδείξει τα χαρακτηριστικά του.
Δώστε μας για τους «αρχάριους» αναγνώστες μας κάποιες βασικές κατευθύνσεις για την σωστή επιλογή κρασιού…
Αρχικά όταν επιλέγεις ένα κρασί θα πρέπει να αναρωτηθείς εάν θα το καταναλώσεις με φαγητό ή χωρίς. Ξεκινώντας από κει υπάρχουν ορισμένα κρασιά που θα αποκλείσεις και με κάποια τα οποία θα πορευτείς. Εάν θα συνοδεύσεις ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα πλήρες γεύμα. Ένα λευκό κρέας με λευκά ή ροζέ κρασιά ένα κόκκινο κρέας με νόστιμα ερυθρά κρασιά ένα ψάρι συνήθως με λευκά με αρκετή οξύτητα κρασιά είναι οι σίγουρες επιλογές.
Γνωρίζω πως μεγάλο μέρος της παραγωγής σας εξάγεται σε χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία… Ποια κρασιά σας έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση εκεί και ποιο είναι το feedback που παίρνετε;
Μεγάλη επιτυχία έχει η σειρά κρασιών μικρή Κιβωτός, η οποία κλείνει μέσα της τις Ελληνικές ποικιλίες. Αυτές τις ποικιλίες θέλουν να γευτούν οι ξένοι, θέλουν να δοκιμάσουν κρασιά τα οποία δεν τα έχουν γευτεί ξανά. Ποικιλίες οι οποίες είναι άγνωστες για αυτούς, όπως η μικρή Κιβωτός λευκή με τη μαλαγουζιά και το ασύρτικο, η μικρή Κιβωτός ροζέ με το μοσχοφίλερο και η μικρή Κιβωτός Ερυθρό με τις δύο ποικιλίες πρεσβευτές θα έλεγα ξινόμαυρο και αγιωργίτικο. Φυσικά και το αγιωργίτικο έχει μία ξεχωριστή θέση στις εξαγωγές όπως και το Anosis το μοσχοφίλερο. Το feedback που παίρνουμε είναι να μεγαλώσουμε και να στηρίξουμε τις ελληνικές ποικιλίες οι οποίες τόσα χρόνια έχουν δέσει αρμονικά με την πολύ πλούσια ελληνική κουζίνα.
Πόσο εύκολο είναι για ένα ελληνικό οινοποιείο να εδραιωθεί στον παγκόσμιο οινικό χάρτη;
Θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο και δεν ξέρω αν ποτέ κανείς καταφέρει να το κάνει. Σίγουρα όλοι οι Έλληνες παραγωγοί κάνουμε τα πάντα για να γνωρίσουν τα κρασιά μας οι ξένες αγορές, αλλά αυτό πιστεύω που θα κάνει τα ελληνικά κρασιά να τα αναζητήσουν οι ξένοι είναι όταν η εξωστρέφεια αυτή συμπορευτεί και με την επικοινωνία της Ελληνικής κουζίνας . Μόνο τότε πιστεύω το Ελληνικό κρασί και η μοντέρνα Ελληνική κουζίνα θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα τρόπο ζωής που θα τον αντιγράφουν στο εξωτερικό.
Εντός Ελλάδος, που μπορεί να βρει κανείς τα κρασιά σας; Μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται, να σας επισκεφθεί στο οινοποιείο σας;
Τα κρασιά μας θα τα βρει κάνεις σε αρκετά Ελληνικά εστιατόρια , σε όλες σχεδόν τις κάβες ποτών , σε wine bar και σε bar γενικότερα οπου η κατανάλωση κρασιού είναι αρκετά μεγάλη. Το οινοποιείο μας είναι επισκέψιμο και θα ήταν χαρά μας να ξεναγήσουμε τους λάτρεις του κρασιού ώστε να δούμε από κοντά τις εγκαταστάσεις μας και τη δουλειά την οποία κάνουμε . Μία επικοινωνία πριν θα έκανε όλο αυτό το ταξίδι καλύτερο και ποιο οργανωμένο.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Νέες ποικιλίες, νέες αγορές;
Αρχικά μέσα στο 2022 θα κυκλοφορήσουμε τη νέα μας ετικέτα ενός λευκού κρασιού παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια για επτά μήνες το οποίο θα είναι από την ποικιλία Ασύρτικο και θα ονομάζεται Abyss. Λόγω της μακράς παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια το κρασί αυτό θα είναι σοδειάς 2020 και θα μπορεί να παλαίωςει για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αν το επιθυμεί κάποιος. Πρόκειται για ένα κρασί αρκετά πλούσιο, πολύπλοκο το οποίο κρύβει μέσα του όλη τη μαγεία του ασύρτικου . Ένα κρασί το οποίο δημιουργήθηκε με δυσκολία αλλά και αγάπη και έχουμε αρκετά μεγάλες προσδοκίες για αυτό.
Κτήμα Λαντίδη Ξερόκαμπος Νεμέας, Πελοπόννησος Τηλ: 27460 24056 http://lantides.gr/